Hier zijn enkele geweldige sites en apps die wetenschappelijke concepten in eenvoudige, gemakkelijk te begrijpen termen uitleggen.

Wetenschap eenvoudig gemaakt! 5 sites en apps die complexe onderwerpen toelichten

Advertentie Wetenschap is fascinerend, maar ook vaak verwarrend. Het kan ook een beetje gênant zijn om iemand te vragen naar fundamentele wetenschappelijke feiten of ideeën waarvan we aannemen dat elke andere volwassene deze kent. Dus hier zijn een paar sites en apps die de wetenschap in eenvoudige bewoordingen verklaren die iedereen kan begrijpen.

Advertentie

Wetenschap is fascinerend, maar ook vaak verwarrend. Het kan ook een beetje gênant zijn om iemand te vragen naar fundamentele wetenschappelijke feiten of ideeën waarvan we aannemen dat elke andere volwassene deze kent. Dus hier zijn een paar sites en apps die de wetenschap in eenvoudige bewoordingen verklaren die iedereen kan begrijpen.

Onnodig te zeggen dat deze lijst niet enkele van de meer bekende opties bevat zoals How Stuff Works, Stack Exchange of andere websites voor wetenschappelijke vragen en antwoorden For The Scientific Spirit: 7 Websites voor Science Vragen en antwoorden voor The Scientific Spirit: 7 Websites voor wetenschap Vragen en antwoorden Het web is het Grand Oracle. Het ziet alles en beantwoordt alles. Ik wou dat we de educatieve en zelflerende voorsprong hadden die het biedt aan de generatie van vandaag. In een oogwenk kunt u erop tikken om te vragen ... Lees meer. Waarschijnlijk weet je dat al. In plaats daarvan gaat deze lijst over het leren of opnieuw leren van de basis op een leuke, gemakkelijke of nieuwe manier, waardoor je je niet dom voelt.

Explain That Stuff (Web): Complex Science Made Easy

Leg uit dat dingen eenvoudige verklaringen bieden voor complexe wetenschap

Chris Woodford, auteur van Atoms Under The Floorboards, is gespecialiseerd in het nemen van complexe onderwerpen en deze op eenvoudige manieren uit te leggen. Je hoeft het boek nu echter niet te kopen, je kunt 450 van zijn artikelen (inclusief foto's en illustraties) gratis online lezen.

Leg uit dat dat soort dingen, bij gebrek aan een betere vergelijking, de eenvoudigere versie van How Stuff Works of Wikipedia is. De schrijfstijl van Woodford is minder gecompliceerd dan wat je op andere sites zult vinden, en de verklarende uitleg (samen met de geweldige afbeeldingen) maken het veel gemakkelijker om onderwerpen te begrijpen.

Helaas wordt de site niet meer regelmatig bijgewerkt; Woodford heeft pas drie nieuwe artikelen gepubliceerd in 2018. Dat gezegd hebbende, de inhoud ervan is al genoeg om je uren bezig te houden.

Het is oké om slim te zijn (YouTube): snelle en eenvoudige science-video's

De webserie van Joe Hanson It's Okay To Be Smart is niet nieuw, maar het is een beetje veranderd sinds we er voor het laatst over spraken in een overzicht van de beste plaatsen om educatieve video's online te bekijken 10+ plaatsen om plezier te bekijken Educatieve video's online 10+ plaatsen Om leuke educatieve video's online te bekijken Het internet staat vol met geweldige video's, waarvan sommige behoorlijk leerzaam kunnen zijn. Ze zullen je niet als een lezing laten slapen. Deze selectie combineert het beste van plezier en leren. Lees verder . Hanson is een YouTube-ster op zichzelf geworden, net als de show, wat betekent dat je een betere productiekwaliteit krijgt en een aantal coole gaststerren, waaronder Al Gore.

Het bereik van onderwerpen die aan It's Okay To Be Smart worden behandeld, maakt het speciaal. Elke video heeft een wetenschappelijke neiging, maar het werkelijke onderwerp kan variëren van Disney-prinsessen tot hoe DNA eruit ziet.

De video's van Hanson zijn ook iets langer geworden, waarbij de meeste goede video's ergens tussen de zeven en negen minuten klokken. Het is geen probleem en je zult je overal vermaken, maar ze zijn niet zo beknopt als vroeger. Maar hey, je leert meer, dus stop met klagen!

My Fav Scientist (YouTube): Quick Talks over de beste wetenschappelijke geesten

Hoogleraren in de wetenschap vertellen over hun favoriete heores bij My Favorite Scientist

YouTube-ster Brady Haran staat bekend om zijn slimme videokanalen zoals Numberphile en periodieke video's. Wat je misschien niet weet is dat hij ook fantastische leerkanalen voor kinderen maakt 5 Fantastische leerkanalen op YouTube Kids 5 Fantastische leerkanalen op YouTube Kids YouTube Kids is een mobiele app, beschikbaar voor iOS en Android, die educatieve en entertainmentinhoud voor kinderen beheert en tieners. We kiezen de top vijf kanalen die je vandaag zou moeten vangen. Lees verder . Fav Scientist heeft misschien een kinderachtig thema, maar het is geschikt voor alle leeftijden.

In deze serie praat Haran met hoogleraren in de wetenschap aan de Nottingham Trent University over hun favoriete wetenschappers. De video's zijn duidelijk geënsceneerd, maar ze zijn toch leerzaam en leuk. Van Michael Faraday tot Mister Spock van Star Trek, deze professoren hebben een aantal coole keuzes en rechtvaardigen ze ook.

Ik wilde met name dit kleine kanaal of mini-site noemen vanwege wat dit de discussie over wetenschap brengt. Als mensen neigen we naar verhalen, niet naar feiten. Je zult veel meer leren en onthouden over wetenschappelijke concepten als je het verhaal kent van de persoon die iets heeft ontdekt of uitgevonden, en het hele proces daarvan.

Nieuwsgierigheid (Android, iOS): vernieuw oude wetenschappelijke ideeën en leer nieuwe

Curiosity.com is een behoorlijk beroemde website met zijn constante updates over nieuwe bevindingen. Wat de wetenschap betreft, wil je niet altijd nieuwe bevindingen weten. Het is net zo voordelig om een ​​oud concept snel op te frissen of iets te leren wat de rest van de wereld al weet. De Curiosity-app is hier eigenlijk geweldig voor.

Ga in de app naar het tabblad Ontdekken en bekijk de vele categorieën. Kies natuurlijk eerst Wetenschap en Technologie, maar voel je vrij om meer toe te voegen aan dingen die je wilt weten. Elke categorie bevat artikelen en video's voor meer informatie en u kunt ze ook voor later bewaren.

Nieuwsgierigheid biedt ook een dagelijks onderwerp dat iets actueels aanpakt en je er diepgaand inzicht in geeft. Deze artikelen worden ondersteund door wetenschappelijke studies en bevatten vaak ook contrapunten.

Download: Curiosity voor Android | iOS (gratis)

Extreme Science (web): wetenschap die je niet wist die je wilde weten

Leer meer over rare en fascinerende wetenschap bij Extreme Science

Weet jij wat het dodelijkste wezen in de zee is? Nee, het is geen grote witte haai. Het zal je misschien verbazen dat je het meest bang moet zijn voor de Sea Wasp of Marine Stinger, een soort kwal.

Voor dergelijke details en meer zou Extreme Science je bestemming moeten zijn. De website bestaat al sinds 1998, maar is op de een of andere manier tot nu toe onder de radar van MakeUseOf gegaan, en misschien ook die van jou. Maar hey, beter laat dan nooit.

De site is onderverdeeld in eenvoudige secties om te bladeren, zoals dierenrijk, aarde, oceaan, hulpbronnen, ruimte, tijd, weer en wetenschapsleraren. Ga naar elke sectie om de beste artikelen daar te lezen, variërend van 's werelds grootste slang tot de heetste plek op aarde. Elk onderwerp wordt uitgelegd in eenvoudige taal, wat een welkome verandering is van het soort robotachtige drivel op Wikipedia.

Extreme Science heeft ook veel foto's, video's en andere multimedia om de onderwerpen te illustreren waarover ze schrijven. Maar het is vooral een tekstsite om iets grondig te lezen en te begrijpen en vervolgens je vrienden te imponeren met je kennis. Maar wat als het alleen maar tekst is? Het is nog steeds zo vermakelijk als sommige van de beste science tv-shows op Netflix 12 Science tv-shows om te bekijken op Netflix 12 Science tv-shows om te bekijken op Netflix Twee nieuwe science tv-shows komen binnenkort naar Netflix, maar hier zijn er 12+ wetenschappelijke tv-programma's om je ondertussen op de been te houden. Lees verder .

Lees wetenschapsnieuws zonder jargon

Via deze vele sites en apps zou je de basis van wetenschappelijke concepten moeten kunnen vernieuwen of alles leren wat je nog niet wist. Maar dat betekent niet dat je nieuwe bevindingen negeert.

Ja, op dit moment is het wetenschapsnieuws een beetje kapot. Wanneer je het probeert te lezen, staat het vol met jargon en gaat het ervan uit dat je al heel wat over het onderwerp weet.

Maar maak je geen zorgen, er zijn plaatsen die zelfs het nieuws dat je wilt lezen vereenvoudigen, waarbij alle gecompliceerde woorden en concepten worden verwijderd. Hier zijn de beste sites voor wetenschapsnieuws die leken kunnen begrijpen Wetenschapsnieuws dat leken begrijpen: 5 jargonvrije sites en blogs Wetenschapsnieuws dat leken begrijpen: 5 jargonvrije sites en blogs Hier zijn enkele geweldige sites en blogs die wetenschapsnieuws vereenvoudigen voor gewone mensen. Lees verder .

Beeldtegoed: Elnur_ / Depositphotos

Ontdek meer over: Cool Web Apps, Geeky Science.