Mogelijk hebt u de term 'XML' gezien.  Mogelijk hebt u zelfs per ongeluk een XML-bestand geopend.  Wat is XML en hoe gebruik je het?

Wat is een XML-bestand en hoe kunt u het openen en gebruiken?

Advertentie XML staat voor eXtensible Markup Language . Het doel is om gegevens op internet, voor mobiele apps en elders te beschrijven en te structureren. Vraag je je af hoe dit werkt en waarvoor XML wordt gebruikt? Laat ons u helpen de details te begrijpen. Wat zijn opmaaktalen? Opmaaktalen annoteren tekst of voegen extra informatie toe

Advertentie

XML staat voor eXtensible Markup Language . Het doel is om gegevens op internet, voor mobiele apps en elders te beschrijven en te structureren. Vraag je je af hoe dit werkt en waarvoor XML wordt gebruikt? Laat ons u helpen de details te begrijpen.

Wat zijn opmaaktalen?

Opmaaktalen annoteren tekst of voegen extra informatie toe. Deze annotaties blijven onzichtbaar voor de eindgebruiker. De "machine", zoals uw browser, leest deze annotaties voordat de tekst wordt verwerkt en gepresenteerd zoals aangegeven door de markup-opdrachten.

Volgens Wikipedia:

“Het idee en de terminologie zijn voortgekomen uit het 'markeren' van papieren manuscripten, dat wil zeggen de revisie-instructies van de redactie, traditioneel geschreven met een blauw potlood op de manuscripten van de auteurs. In digitale media werd deze 'blauwe potlood instructietekst' vervangen door tags, die aangeven wat de delen van het document zijn, in plaats van details over hoe ze op sommige schermen kunnen worden weergegeven. '

Een bekend voorbeeld van een opmaaktaal is HTML (HyperText Markup Language) De essentiële HTML-veelgestelde vragen U moet een bladwijzer maken De essentiële HTML-veelgestelde vragen U moet een bladwijzer maken HTML bestaat al een tijdje, dus het wordt tijd dat u de basis leert. Dit is wat het is, hoe het werkt en hoe je vandaag enkele veel voorkomende elementen in HTML kunt schrijven! Lees verder . Hoewel HTML (en andere programmeertalen) het uiterlijk van een website bepalen, zou u nooit een spoor van de code moeten zien. Wat u wel ziet, is de interpretatie ervan door uw browser. Bijvoorbeeld lettertypeopmaak of ingesloten afbeeldingen.

Hoe werkt XML?

XML is een meta-opmaaktaal ontwikkeld voor internet. Het is een vereenvoudiging van SGML (Standard Generalized Markup Language), de moeder van alle markup-talen. XML is uitbreidbaar omdat gebruikers nieuwe tags of bouwstenen kunnen toevoegen en definiëren. Door bouwstenen toe te voegen, kunnen gebruikers XML aanpassen aan hun behoeften.

Om uit te leggen hoe dit allemaal werkt, wil ik een beetje een omweg nemen, met HTML en CSS als voorbeelden.

Hoe XML verband houdt met HTML

XML is vergelijkbaar met HTML, maar omdat gebruikers hun eigen bouwstenen kunnen toevoegen, biedt dit meer flexibiliteit. Een belangrijk verschil tussen HTML en XML is dat HTML definieert hoe gegevens eruit zien, terwijl XML definieert wat gegevens zijn . Daarom kan XML HTML niet vervangen, maar juist uitbreiden.

Om gegevens te beschrijven, vertrouwt XML op Document Type Definition (DTD). Je zou kunnen zeggen dat dit het woordenboek van de machine is. Hiermee kan de machine de opmaaktaal begrijpen. Elk document moet dus beginnen met het definiëren van het type DTD dat moet worden gebruikt. HTML gebruikt hetzelfde principe. De code die u op veel websites vindt, kan er ongeveer zo uitzien:

Dit specifieke voorbeeld vertelt uw browser dat de DTD HTML 4.0 in het Engels is. De browser kan vervolgens doorgaan en elk van de gegeven opdrachten vergelijken met zijn DTD, die hem vertelt wat hij met elke opdracht moet doen. Dat is hoe het commando zich vertaalt in vetgedrukte tekst of naar onderstreepte tekst.

Doctype HTML XML-document
Afbeeldingskrediet: photovibes1 / Depositphotos

Hoe CSS een probleem met HTML oplost

Het probleem met HTML is dat het bestaat uit een statische set opdrachten. Wanneer u bepaalde attributies wilt definiëren, moet u deze opdrachten typen. Opnieuw en opnieuw. Hoewel dit HTML eenvoudig en gemakkelijk te leren maakt, beperkt het ook de flexibiliteit.

Stel bijvoorbeeld dat u de grootte of kleur wilt wijzigen van een koptekst die u tientallen keren op uw website hebt gebruikt. Stel je voor dat je het kenmerk van elk van de een dozijn headers afzonderlijk moest wijzigen. Wat saai!

In webdesign hebben Cascading Style Sheets (CSS) deze vermoeiende bewerking van HTML-documenten geëlimineerd. Nu voegt u eenvoudig het kenmerk "H1" toe aan uw koptekst op de website en definieert u in de stijlpagina hoe een "H1" koptekst eruit ziet. En als u het uiterlijk van die kop wilt wijzigen, wijzigt u deze slechts op één plaats, namelijk de stijlpagina. Probleem opgelost.

Overweegt u uw eigen website te starten? MakeUseOf-lezers kunnen speciale kortingen krijgen als ze zich aanmelden voor InMotion Hosting via deze link of Bluehost via deze link.

Hoe XML omgaat met gegevens

XML-structuren en definieert gegevens. Het heeft geen last van specifieke attributen, zoals grootte of kleur. De bouwstenen zijn vergelijkbaar met HTML-tags die betrekking hebben op een CSS. Het definieert duidelijk de titel, kopteksten, tekst en andere elementen van het document en laat de interpretatie over aan de machine.

Voor een veel grondiger uitleg raad ik deze inleiding tot XML aan.

Waar wordt XML voor gebruikt?

XML heeft brede toepassing gevonden. Tegenwoordig gebruiken verschillende programma's en apparaten het om gegevens te verwerken, te structureren, op te slaan, te verzenden en weer te geven. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij B2B-gegevensuitwisseling. XML is ook de standaard voor Office-bestandsindelingen, inclusief Microsoft Office- en Google Docs-bestanden.

In plaats van gegevens in een HTML-document te integreren, besteedt het deze uit aan afzonderlijke XML-bestanden. Omdat XML gegevens opslaat in tekst zonder opmaak, is de opslag onafhankelijk van uw platform en kunnen uw gegevens worden geëxporteerd, geïmporteerd of eenvoudig veel eenvoudiger worden verplaatst.

Veel andere talen zijn gebaseerd op XML, waaronder XHTML, WAP voor handheld-apparaten of RSS voor feeds. Als een commentator bijvoorbeeld opmerkt, als u toevoegt / toevoegt aan het einde van de URL van dit artikel dat u aan het lezen bent, ziet u de XML RSS-code van dit artikel: klik hier om te zien.

Hoe een XML-bestand te openen

Zoals hierboven vermeld, slaat XML gegevens op in platte tekst. Daarom kunt u XML-bestanden openen met een aantal verschillende programma's. Klik in het algemeen met de rechtermuisknop op het XML-bestand, selecteer Openen met in het menu en kies een programma. U kunt elk van de onderstaande programma's proberen:

  • Windows Kladblok of een andere teksteditor
  • notepad ++
  • Elke webbrowser

Je kunt ook een online XML-viewer proberen, zoals die van Code Beautify.

U kunt het bestand met elk van de bovenstaande programma's lezen, maar Notepad ++ en speciale XML-viewers of -editors kleuren XML-tags met code en maken het dus veel gemakkelijker om de structuur van de gegevens te begrijpen. Merk echter op dat deze programma's geen XML kunnen uitvoeren omdat alles wat u in het document kunt vinden gestructureerde gegevens zijn.

Het XML-formaat Demystified

XML is niet het internetbestand dat het vroeger was. Tegenwoordig is JSON het populairste alternatief om gegevens te integreren.

Als u echter een programmeur bent, moet u nog steeds af en toe met XML werken. XML-bestanden lezen en schrijven met code XML-bestanden lezen en schrijven Met code Hoewel de populariteit van XML de laatste tijd is afgenomen, kunt u tegenkomen af en toe, dus het is belangrijk om te leren hoe u een XML-bestand uit code kunt lezen en schrijven. Lees verder .

Ontdek meer over: HTML, programmeren, webontwikkeling, XML.