Een bètaversie van een Linux-distro gespot en besloten dat je het misschien zou proberen?  Hou vol!  Het is misschien niet helemaal wat je verwacht.

Wat is een Linux Beta-release en moet je er een proberen?

Advertentie Weken of maanden voordat een nieuwe release van een op Linux gebaseerd besturingssysteem beschikbaar komt, verschijnt vaak eerst een bètaversie. Dit biedt een kans om van tevoren te zien wat er in de pijplijn komt. Maar zou u deze bètaversies moeten downloaden? Wat is een bètaversie van een Linux-besturingssysteem? I

Advertentie

Weken of maanden voordat een nieuwe release van een op Linux gebaseerd besturingssysteem beschikbaar komt, verschijnt vaak eerst een bètaversie. Dit biedt een kans om van tevoren te zien wat er in de pijplijn komt.

Maar zou u deze bètaversies moeten downloaden?

Wat is een bètaversie van een Linux-besturingssysteem?

In de computersoftwarewereld is een bètaversie een herhaling van een programma dat alle functies heeft die de ontwikkelaars van plan zijn, maar nog steeds moeten worden getest om resterende bugs op te lossen.

Kortom, een bèta is bijna klaar voor release Wat betekent "Beta Software" echt? Wat betekent "Beta Software" echt? Wat betekent het voor een project om bèta te zijn en moet je je daar druk om maken? Lees meer maar niet helemaal daar.

Beta is de tweede letter in het Griekse alfabet. Beta-releases volgen vaak alpha-releases (de eerste letter in het Griekse alfabet), wat zelfs eerdere iteraties zijn die soms beschikbaar zijn voor openbare download. Hoewel bèta's zich vaak in een staat bevinden waarin ze zich klaar voelen voor openbare consumptie, is dit zelden het geval bij alfa's.

Waarom bètaversies bestaan

Ontwikkelaars geven om een ​​aantal redenen bèta vrij. Deze versies bieden mensen de kans om direct nieuwe functies te testen, zoals die in de nieuwste Ubuntu-ondersteuningsrelease op lange termijn 6 Geweldige nieuwe functies om van te houden in Ubuntu 18.04 LTS 6 Geweldige nieuwe functies om van te houden in Ubuntu 18.04 LTS Ubuntu 18.04 LTS heeft is uitgebracht, maar moet je er echt naar upgraden? Nou, als je een van deze geweldige nieuwe functies wilt, is het antwoord ja. Lees verder .

Sommige gepassioneerde gebruikers zullen opzettelijk software testen om op bugs te jagen. Mensen bieden ook kwaliteitsborging, met uiteenlopende onderwerpen als wijzen op knoppen die te klein lijken om een ​​pop-upvenster aan te bevelen bij de eerste lancering om functies te verduidelijken. Mensen die bèta-releases downloaden om ontwikkelaars te helpen, staan ​​bekend als bètatesters .

Beta-releases zijn niet alleen voor eindgebruikers. Deze iteraties bieden app-ontwikkelaars en hardwarefabrikanten de kans om hun programma's vóór de officiële release op een komende versie van een besturingssysteem te testen. Op deze manier, Linux-software De beste Linux-software en -apps De beste Linux-software en -apps Of u Linux nieuw bent of een ervaren gebruiker, hier zijn de beste Linux-software en -apps die u vandaag zou moeten gebruiken. Lees meer dat niet van OS-ontwikkelaars komt, kan vanaf dag één een betrouwbare ervaring bieden.

Vroege bèta's geven journalisten ook de tijd om zich vertrouwd te maken met een platform voordat ze de lancering behandelen. Er zijn veel componenten in een besturingssysteem. Zonder tijd om te wennen aan een systeem, kan een recensent die onder druk staat om een ​​verhaal zo snel mogelijk te publiceren, onnauwkeurige informatie verstrekken.

Wie moet Beta's uitproberen?

Als je bereid bent om te helpen bij het vinden van bugs, constructieve feedback, het testen van je app of het maken van levende software, dan zijn bèta's expliciet voor jou.

De wallpaper gebruikt in de beta-versie van Elementary OS 5.0 "Juno"

Maar dit zijn niet de enige redenen waarom mensen bèta's downloaden. Velen grijpen ze gewoon uit nieuwsgierigheid. Dit is vooral gebruikelijk in de Linux-wereld, waar mensen onevenredig comfortabel zijn met sleutelen aan hun computers. U bent van harte welkom om de bètaversie van een op Linux gebaseerd besturingssysteem te downloaden, maar u moet wel de juiste verwachtingen koesteren.

Wat te verwachten van een Linux Beta-release

Beta-releases kunnen leuk zijn. Naast een glimp van de toekomst bieden ze een kans om meer te leren over het Linux-ontwikkelingsproces. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden wanneer u op de downloadknop klikt.

  1. Een bèta vertegenwoordigt niet het eindproduct. Het is oneerlijk voor een ontwikkelaar om te zeggen dat je hun software niet gebruikt omdat je de bèta hebt geprobeerd en de ervaring nog niet stabiel of functioneel was.
  2. Dingen kunnen veranderen vóór de officiële release. Hoewel een bèta grotendeels functie compleet is, betekent dit niet dat dingen in steen zijn gezet.
  3. De ervaring lijkt onsamenhangend en onbetrouwbaar. Interface-elementen kunnen zonder bericht vooraf verschuiven of verdwijnen. Verschillende componenten, of de hele desktopomgeving, kunnen spontaan opnieuw opstarten.
  4. Sommige dingen werken misschien helemaal niet. Hoewel de meeste functies goed zijn om te gebruiken, kunnen ontwikkelaars sommige functionaliteit tegenhouden voor de volledige release, vooral wanneer het een cloudservice betreft.

Het is vaak mogelijk om een ​​bètaversie van een besturingssysteem op uw pc uit te voeren zonder in het oog te springen. Je hebt misschien een vriend dit horen doen, of je hebt dit zelf gedaan. Dat is prima. Ga er gewoon niet van uit dat het de volgende keer goed gaat, alleen omdat het de laatste keer goed ging.

Wat zijn de risico's van een Linux Beta-release?

Dat is een terechte vraag. Genoeg bètaversies van Linux-besturingssystemen zijn zo stabiel en betrouwbaar dat ze de indruk wekken dat alle bèta's veilig zijn om te gebruiken.

Maar er is één groot risico. Bugs in bèta-software kunnen leiden tot gegevensverlies. Dit gegevensverlies kan het gevolg zijn van een bug die gegevens op uw harde schijf beschadigt, of een systeemcrash waardoor programma's geen gegevens kunnen opslaan voordat ze worden afgesloten.

Ook zal het terugschakelen naar een niet-bètaversie waarschijnlijk het opnieuw installeren van een besturingssysteem met zich meebrengen. Dit is een vergelijkbare situatie als wat we zien op niet-Linux-software Sick of the iOS 12 Beta? Hoe terug te keren naar iOS 11 Sick of the iOS 12 Beta? Hoe terug te keren naar iOS 11 Wilt u downgraden van de openbare bèta van iOS 12 en teruggaan naar iOS 11? Ga als volgt te werk om terug te keren naar de stabiele versie totdat iOS 12 correct wordt gelanceerd. Lees ook meer.

Er is ook een risico voor het Linux-project zelf. U kunt zich een voorbarig oordeel vormen over het Linux-besturingssysteem in kwestie. Je zou zelfs de perceptie van andere mensen van een op Linux gebaseerd besturingssysteem kunnen beschadigen als je te veel over je ervaringen met de bètaversie praat. Ze weten misschien niet dat u experimentele software gebruikt die expliciet niet klaar is voor openbare consumptie.

Mogelijk moet u een tijdje wachten voordat de officiële release. Soms zijn bètaperioden kort en kunt u dingen binnen enkele weken stabiel zien worden. Op andere momenten blijft een besturingssysteem maandenlang in bèta. Soms besluiten teams om de officiële releasedag uit te stellen als bepaalde bugs blijven bestaan.

Sommige van deze problemen riskeren meer schade aan een project dan aan u of uw computer. Maar wanneer het risico voor uw pc gepaard gaat met gegevensverlies, is het verstandig voorzichtig te werk te gaan.

Veilig blijven met een Linux Beta-release

Dus na het lezen tot nu toe, heb je besloten dat je de bètaversie van een Linux-besturingssysteem gaat downloaden. Laten we het nu hebben over de voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om veilig te blijven.

  1. Installeer de bèta op een secundaire computer. Als er meer dan één machine rondslingert, kan er een dienen als de pc die u voor werk of school gebruikt. Deze primaire machine heeft een stabiel besturingssysteem. Uw tweede machine kan dan elke gewenste software uitvoeren zonder risico voor uw gegevens.
  2. Voer de bèta uit op een virtuele machine. Een virtuele machine voert een simulatie van een pc op uw computer uit Wat is een virtuele machine? Alles wat u moet weten Wat is een virtuele machine? Alles wat u moet weten Met virtuele machines kunt u andere besturingssystemen op uw huidige computer uitvoeren. Dit is wat u over hen moet weten. Lees verder . Alle gegevens op deze virtuele pc staan ​​los van uw normale gegevens. Het is een veilige manier om Linux-besturingssystemen uit te proberen, maar het biedt niet zo'n soepele ervaring als het rechtstreeks op uw harde schijf installeren van een besturingssysteem.
  3. Maak vooraf een back-up van uw gegevens. Als u een bèta op uw primaire computer gaat installeren, zorg er dan in ieder geval voor dat u recente kopieën van uw gegevens op een veilige plaats hebt opgeslagen.

Het is gewoon niet mogelijk om alle mogelijke problemen die een stukje software kan tegenkomen te ontdekken en op te lossen zonder het in het wild te houden. Zelfs met hulp, eindigen sommige op Linux gebaseerde besturingssystemen nog steeds met fouten. 6 redenen waarom je favoriete Linux-besturingssysteem wordt geplaagd door bugs. 6 redenen waarom je favoriete Linux-besturingssysteem wordt geplaagd door bugs. Je hebt een nieuw Linux-besturingssysteem gevonden om te proberen, en je vond het geweldig. Maar toen ging het mis. Soms krijgt Linux na een maand of twee een buggy. De vraag is, waarom? Lees verder .