Dit is de reden waarom WEP-codering gewoon niet goed genoeg is en waarom u zou moeten stoppen met het gebruik ervan op uw draadloze routers thuis.

Wat is WEP wifi-codering? Hier is waarom je het NIET zou moeten gebruiken

Advertentie Je hebt waarschijnlijk in het verleden gehoord hoe gevaarlijk WEP-codering is en dat je deze niet op je thuisnetwerk moet gebruiken. Wat is WEP en waarom raden mensen af ​​om het te gebruiken? Laten we eens kijken wat WEP betekent en alle gebreken die daarbij horen. Wat is WEP? WEP staat voor "Wired Equivalent Privacy" en het is een van de vroege beveiligingsprotocollen voor wifi. Wa

Advertentie

Je hebt waarschijnlijk in het verleden gehoord hoe gevaarlijk WEP-codering is en dat je deze niet op je thuisnetwerk moet gebruiken. Wat is WEP en waarom raden mensen af ​​om het te gebruiken?

Laten we eens kijken wat WEP betekent en alle gebreken die daarbij horen.

Wat is WEP?

WEP staat voor "Wired Equivalent Privacy" en het is een van de vroege beveiligingsprotocollen voor wifi. Wanneer u Wi-Fi gebruikt, verzendt uw computer pakketten met gegevens naar uw router. Als deze pakketten niet zijn gecodeerd, kunnen hackers ernaar kijken en de gegevens erin bekijken. Deze tactiek staat bekend als een Man-in-the-Middle Wat is een Man-in-the-Middle-aanval? Beveiligingsjargon uitgelegd Wat is een man-in-the-middle-aanval? Security Jargon Explained Als je hebt gehoord van "man-in-the-middle" -aanvallen maar niet helemaal zeker weet wat dat betekent, is dit het artikel voor jou. Lees meer (MitM) aanval.

Als de pakketten zijn gecodeerd, zal iedereen die een MitM-aanval op het netwerk uitvoert, zien wat u verzendt. Dat is wat WEP heeft opgelost; het codeerde uw gegevens zodat mensen niet in de pakketten konden turen.

Waarom is WEP onzeker?

Laten we ons een bedrijf voorstellen dat puzzelboeken produceert om de grote fout van WEP te begrijpen. Deze boeken staan ​​erom bekend dat ze vol zitten met ongelooflijk lastige puzzels die veel rekenkracht vereisen om op te lossen. Vanwege de extreme moeilijkheid van het boek, werken mensen graag samen om de puzzels op te lossen.

De schrijvers van het boek willen het met voldoende inhoud vullen zodat ze er nog een kunnen publiceren voordat de lezers de huidige editie voltooien. Als het grote publiek het boek oplost voordat de boekuitgevers een nieuwe uitgeven, moeten ze zo snel mogelijk een nieuw boek uitbrengen.

De kracht van elk puzzelboek

We kunnen de "sterkte" van elk boek opsplitsen door deze eigenschappen:

  • De complexiteit van de puzzels. Als de puzzels moeilijker op te lossen zijn, nemen de lezers meer tijd om ze te kraken. In de eerste paar edities van het boek waren de puzzels behoorlijk moeilijk; echter, na te hebben gezien hoe lezers vorige edities hebben gekraakt, hebben de puzzelmakers ze door de jaren heen slinkser gemaakt.
  • Het aantal puzzels . Naarmate de puzzelspelers beter worden in het maken van puzzels, kunnen ze naarmate de tijd vordert ook meer puzzels in elk boek plaatsen. Dit verlengt vervolgens de tijd die nodig is om het boek op te lossen.
  • Het aantal mensen dat het boek koopt. Als slechts één persoon het boek koopt, duurt het heel lang om het af te maken. Omgekeerd, als duizend mensen het kopen, wordt de tijd die nodig is om een ​​boek op te lossen drastisch korter.

Van deze drie eigenschappen kunt u een ruwe schatting maken van hoe lang het duurt om een ​​heel boek op te lossen. Als het bijvoorbeeld een maand duurt voor één persoon om één puzzel op te lossen en het boek duizend puzzels bevat, heeft een toegewijd team van honderd mensen nodig om het boek binnen tien maanden op te lossen. Als zodanig moet het volgende boek klaar zijn voordat 10 maanden zijn verstreken.

Dit betekent wel dat hoe ouder het puzzelboek, hoe groter de kans dat het al is opgelost. Dit geldt met name voor de eerste paar edities van boeken, die eenvoudiger en minder puzzels bevatten dan latere versies.

Waarom WEP's Age ertegen werkt

In dezelfde geest maakt de leeftijd van WEP het een onzekere keuze voor codering. Het was het eerste protocol dat voor wifi is gemaakt, het is sinds 1997 uit en miljoenen mensen hebben het sindsdien gebruikt.

Uit het puzzelboekvoorbeeld zou WEP het allereerste puzzelboek zijn dat is uitgebracht en volledig is opgelost. Mensen op internet kunnen gemakkelijk tools vinden die WEP-beveiliging kunnen openbreken, net zoals hoe mensen alle antwoorden op het eerste puzzelboek konden zoeken.

Hoe hackers WEP-beveiliging kraken

Een WEP-wachtwoordgenerator-app op een iPhone
Afbeeldingskrediet: opturadesign / DepositPhotos

Het grootste probleem met WEP is dat het slechts één statische sleutel gebruikt bij het verzenden van gegevens vanaf uw computer. Dit was geen probleem toen WEP voor het eerst arriveerde; in de loop van de tijd hebben hackers de code achter de toetsen echter gekraakt. Zodra een hacker de sleutel voor uw wifi-communicatie kent, kan deze de codering verbreken en de gegevens lezen die u verzendt.

Natuurlijk kan een hacker niet alleen een sleutel toepassen en er het beste van hopen - er zijn veel WEP-sleutels die uw computer kan kiezen. Hackers kunnen de pakketten echter in de gaten houden en patronen in de codering volgen. Vervolgens bepalen ze welke sleutel bij het profiel past en kraken ze de code.

Het is nu op het punt waar mensen tools kunnen downloaden die dit automatisch voor hen doen. Ze wijzen het programma op een WEP-netwerk en laten het het patroon controleren en zelf het wachtwoord kraken. Als zodanig is het tegenwoordig erg gevaarlijk om een ​​WEP-gebaseerde verbinding te gebruiken.

Wordt WEP vandaag gebruikt?

Als WEP in 1997 uitkwam, heeft toch iedereen nu zijn netwerken opgewaardeerd?

Helaas is WEP nog steeds beschikbaar op sommige oude systemen. Meestal is dit omdat iemand lang geleden een systeem heeft opgezet en de mensen die het uitvoeren zich niet bewust zijn van de beveiligingsrisico's die ontstaan ​​als u geen upgrade uitvoert.

Zolang het systeem werkt zoals het hoort, zal de organisatie niet de behoefte voelen om te upgraden. Sommige bedrijven gebruiken immers nog steeds Windows XP!

Wat te doen als u WEP-beveiliging gebruikt

Een router voor het upgraden van WEP
Beeldtegoed: nito103 / DepositPhotos

Als u WEP op uw thuisnetwerk gebruikt, loopt u het risico dat mensen uw verbinding snuffelen. Daarom is het de moeite waard om te upgraden naar een sterker netwerkprotocol om mensen buiten te houden.

Idealiter bent u op zoek naar een router die WPA2 ondersteunt. WPA2 is een veilig protocol dat moeilijker te kraken is dan WEP. Het is niet perfect, maar het zal uw netwerk een stuk beter beveiligen dan WEP.

Als je een beetje extra wilt uitgeven, kun je routers kopen met WPA3 ingeschakeld, wat nog sterker is; op het moment van schrijven is WPA3 echter nog steeds een opkomend protocol en kan het u extra kosten voor de luxe.

Als u vindt dat het signaal van uw huidige router op lange afstanden onstabiel wordt, kunt u deze gelegenheid gebruiken om een ​​langeafstandsmodel te kopen. Neem zeker een kijkje naar de beste lange-afstands wifi-routers De 7 beste wifi-routers voor lange afstand en betrouwbaarheid De 7 beste wifi-routers voor lange afstand en betrouwbaarheid Heb je thuis problemen met wifi-netwerken? Mogelijk hebt u een nieuwe router nodig. Hier zijn de beste wifi-routers voor lange afstand thuis. Lees meer voor enkele ideeën.

Uw wifi-netwerk beveiligen met beveiligingsprotocollen

Hoewel WEP vroeger veilig was, braken hackers in de loop van de tijd af aan zijn verdediging. Nu is WEP op het punt waar een beginnende hacker een tool kan downloaden die al het werk voor hen doet. Als u WEP gebruikt, is het een goed idee om uw beveiliging te upgraden en MITM-aanvallen te voorkomen.

Als al deze beveiligingsprotocolnamen uw hoofd doen draaien, waarom dan niet leren over de WEP-, WPA-, WPA2- en WPA3-wifi-beveiligingstypen WEP versus WPA versus WPA2 versus WPA3: Wi-Fi-beveiligingstypen uitgelegd WEP versus WPA versus WPA2 versus WPA3: Wi-Fi-beveiligingstypen verklaard Er zijn veel soorten draadloze beveiliging, maar welke moet u gebruiken? Welke wifi is het meest veilig: WEP, WPA, WPA2 of WPA3? Lees verder ?

Ontdek meer over: Computernetwerken, Computerbeveiliging, Codering, Netwerktips, Online beveiliging, Router, Wi-Fi.