Kijk uit voor de online autoverzekering Scam genaamd Ghost Broking
Advertentie
De zogenaamde "spookmakelaar" -afpersing neemt toe, meestal met behulp van sociale media om automobilisten te bedriegen en frauduleuze verzekeringen te kopen. Deze oefening laat je uit je zak en illegaal rondrijden. Naast dat het u veel geld kost, kan het op de lange termijn ernstige gevolgen hebben, waaronder u een strafblad bezorgen.
Maar "ghost broking" is een overkoepelende term die betrekking heeft op een aantal oplichting die wordt gebruikt door cybercriminelen. Dus wat is precies spookhandel? Wie loopt het meeste risico? En hoe kunt u voorkomen dat u het slachtoffer wordt van fraude bij autoverzekeringen?
Wat is Ghost Broking?
Er zijn drie belangrijke manieren waarop deze zwendel werkt, maar alle betrokkenen houden zich bezig met de fraudeur die zich voordoet als tussenpersoon tussen u en een autoverzekeringsmaatschappij. Het gevolg is dat u geen goede verzekering achterlaat op uw voertuig.
Twee methoden houden in dat cybercriminelen in uw naam daadwerkelijk polissen afsluiten bij een echte verzekeraar. Ze kunnen echter vervalste gegevens invoeren om goedkope premies te krijgen voor voertuigen of bestuurders die anders hoge tarieven zouden eisen. Documenten kunnen vervolgens worden gepromoveerd om authentiek te lijken. Het betekent nog steeds dat de auto's van slachtoffers niet goed zijn verzekerd.
Ze kunnen ook een nauwkeurig beleid afsluiten, maar zodra u ervoor heeft betaald, kan de fraudeur het annuleren en de restitutie voor zichzelf behouden.
De andere praktijk omvat vervalsing, de verzekeringsmaatschappij volledig omzeilen en een nepbeleid opstellen.
In al deze gevallen kunnen er verder kosten in rekening worden gebracht voor vermeende makelaarsdiensten.
Welke risico's nemen slachtoffers?
Wat zijn de gevolgen van kopen bij een fraudeur? Het hangt af van lokale wetshandhavers, maar op zijn minst zullen slachtoffers opnieuw moeten betalen met de juiste verzekering.
Volgens uw rechtsgebied riskeert u echter ook:
- Een vaste boete voor het niet hebben van een verzekerd voertuig
- Inbeslagname van uw auto
- Punten op uw rijbewijs
Als u de pech hebt om bij een ongeval betrokken te zijn, bent u aansprakelijk voor alle reparaties.
U zult niet alleen slachtoffer worden van fraude - en vertrouw ons, het is een vreselijk gevoel. ", wat achteraf maar al te duidelijk is en toch zo geloofwaardig als je aan de haak bent. Lees meer - maar u zult verder veel geld verliezen aan de zwendel.
Het meest verontrustende is dat je niet weet dat je in een illegaal voertuig rijdt totdat het te laat is. Het feit wordt pas duidelijk wanneer u probeert een claim in te dienen, of wanneer de autoriteiten u stoppen.
Wie loopt het meeste risico op Ghost Broking?
Autoverzekeringspremies verhogen elk jaar een oogverblindend bedrag, dus het is logisch dat we proberen een betere deal te krijgen.
Het is dan ook geen grote verrassing dat degenen tussen de 17 en 24 jaar het meest waarschijnlijk vallen voor een dergelijke zwendel. Dit is tenslotte de demografie die in het algemeen het hardst wordt getroffen door verzekeraars. Bedrijven oordelen dat onervaren chauffeurs vaker betrokken zijn bij een botsing. Hoge tarieven van bekende verzekeraars dwingen jongeren echter ook om te zoeken naar goedkopere tarieven van onbekende makelaars.
RT GetSafeOnline: goedkope motorverzekering die #toogoodtobetrue lijkt? Dat komt omdat het zo is! 17-24-jarige bestuurders zijn de meest waarschijnlijke leeftijdsgroep die het slachtoffer wordt van spookmakelaars, en de gevolgen kunnen zeer ernstig zijn #SteerClearOfFraud ... pic.twitter.com/c4JScMLnK0
- TSecrime (@tsecrime) 18 september 2018
Als zodanig adverteren cybercriminelen op studentenforums, marktplaatsen op sociale netwerken zoals Facebook en berichten-apps.
Maar je leeftijd maakt niet zoveel uit. Als u op zoek bent naar een autoverzekering, kunt u het slachtoffer worden.
Hoe Ghost Brokers te spotten
Houd de gebruikelijke fouten van cybercriminelen in de gaten, zoals slechte spelling, grammatica en interpunctie. U kunt hier echter niet alleen op vertrouwen. Ghost makelaars zijn over het algemeen ervaren in het doen van dit, dus misschien niet zo gemakkelijk uitglijden.
Google is je vriend. Als je denkt dat je veel hebt gevonden bij een gerenommeerd bedrijf, controleer dan op online aanwezigheid, inclusief klantbeoordelingen. Deze kunnen vervalst zijn, dus baseer je beslissing niet op één bron. Zoek ze op sociale media. Ze hebben misschien geen Facebook-pagina, maar als ze een fatsoenlijk bedrijf zijn, of inderdaad als ze anderen eerder hebben opgelicht, zullen mensen over hen praten.
En als een vermeende makelaar graag wil dat u contant of per bankoverschrijving betaalt, doe dat dan niet. Geen respectvol bedrijf doet dit. Het is oplichterij.
Die tips gelden voor alle aankopen, maar er zijn een paar factoren die gemeen hebben met spookmakelen waar je op moet letten.
Ten eerste, blijf uit de buurt van alle aanbiedingen die eenvoudig basiscontactinformatie weergeven, zoals een locatie en naam, naast beloften van enorme besparingen. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar velen vallen hiervoor in de markt met advertenties, forums en WhatsApp. Lees meer over hoe u sociale netwerkfraude kunt herkennen 5 Manieren om Social Media Scams & Rogue Apps te herkennen 5 Manieren om Social Media Scams & Rogue Apps te herkennen Facebook is een enorm platform voor allerlei soorten oplichting. Opruimen na een val is lastig; laten we een paar manieren bekijken om ze te identificeren en te vermijden. Lees verder .
Sommigen communiceren alleen via sociale media en aarzelen om u een telefoonnummer te geven. Anderen geven u alleen een mobiel nummer of e-mailadres, maar maken het u moeilijk om dingen met hen op te volgen.
Het belangrijkste is dat als iemand je meteen een verzekering aanbiedt, dit een duidelijk teken is dat het oplichterij is. Geen enkele verzekeraar zal dit doen omdat hij een schat aan informatie over u en uw voertuig moet kennen. Wat voor soort auto bezit u? Wanneer heb je je rijbewijs gekregen? Wat is uw claimgeschiedenis?
Wat te doen als u denkt dat het oplichterij is
Als iets niet goed lijkt, is het waarschijnlijk niet.
Onderteken zeker geen documenten en overhandig geen persoonlijke informatie (met name financiële gegevens). Evenzo, geef niemand fysiek geld, gebruik geen monetaire apps of stuur een bankoverschrijving.
U moet controleren of de agent een echte makelaar is met een vergunning om verzekeringen in uw staat te verkopen.
De National Association of Insurance Commissioners kan u dit vertellen als u in de VS woont, of u op zijn minst contactgegevens voor de relevante verzekeringsafdeling geven. Als u in het VK woont, controleert u dit met de Financial Conduct Authority of de British Insurance Brokers.
Als de makelaar niet wordt vermeld, volg dan niet de zogenaamde 'deal'. Meld deze in plaats daarvan aan de lokale autoriteiten.
Hoe u weet dat u verzekerd bent
Als u zich nu zorgen maakt dat u in een illegale auto rondrijdt, moet u uw verzekering nakijken. U wilt niet dat uw auto in beslag wordt genomen omdat u niet het juiste papier kunt produceren.
In het VK is dit eenvoudig omdat u uw kentekennummer kunt invoeren in de Motor Insurance Database.
Maar in Amerika wordt het niet op nationale basis gecontroleerd, waardoor het een iets moeilijkere propositie is. Sommige staten hebben hun eigen databases, dus vraag uw lokale autoriteiten om informatie.
Desalniettemin moet u verzekeringsdocumenten bij de hand hebben of op zijn minst weten wie uw verzekeraar is. Neem contact op met hen en vertel hen dat u alleen uw status wilt controleren. Als het een gerenommeerd bedrijf is, zullen ze het niet erg vinden; in feite zouden ze uw ijver moeten waarderen.
Laat u niet meenemen
We zijn de autoverzekering oplichting serieus beu, maar het bemannen van ghosts blijft een steeds populairdere afpersingsmethode.
Je moet het gezegde niet vergeten dat het waarschijnlijk zo is als het te mooi lijkt om waar te zijn. U bent op zoek naar een koopje, geen wonder. En vergeet niet sceptisch te zijn: laat u niet verleiden door dwaze beloften van enorme kortingen.
Toch is het gemakkelijk om te vallen voor oplichting, vooral die die zich verspreiden op populaire apps zoals WhatsApp Is WhatsApp veilig? 5 Beveiligingsbedreigingen die gebruikers moeten weten Is WhatsApp veilig? 5 Beveiligingsbedreigingen die gebruikers moeten weten over WhatsApp-beveiliging is een uitdaging. Het is een favoriet doelwit van oplichters en hackers. Is WhatsApp veilig? Dit is wat u moet weten. Lees verder .
Ontdek meer over: Verzekeringen, online fraude.