Zelfs als u zich nooit bij Facebook aanmeldt, heeft het sociale netwerk informatie over u --- en deze worden Facebook-schaduwprofielen genoemd.

Wat zijn Facebook-schaduwprofielen?

Advertentie Facebook besteedt ontzettend veel tijd aan het verdedigen van zijn datapraktijken. De honger van het sociale netwerk naar de persoonlijke informatie van gebruikers heeft ertoe geleid dat het alle middelen heeft gebruikt die nodig zijn om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. Dit betekent dat zelfs als u zich nooit bij Facebook aanmeldt, het sociale netwerk enige informatie over u zal hebben

Advertentie

Facebook besteedt ontzettend veel tijd aan het verdedigen van zijn datapraktijken. De honger van het sociale netwerk naar de persoonlijke informatie van gebruikers heeft ertoe geleid dat het alle middelen heeft gebruikt die nodig zijn om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen.

Dit betekent dat zelfs als u zich nooit bij Facebook aanmeldt, het sociale netwerk enige informatie over u zal hebben. En het is allemaal te danken aan schaduwprofielen. Maar wat zijn Facebook-schaduwprofielen? En heb je er een? Lees verder om erachter te komen ...

Wat zijn schaduwprofielen en heb je er een?

Facebook-oproeplogboeken

Overweeg deze analogie om te begrijpen wat schaduwprofielen zijn. Stel dat er twee vrienden zijn, Becky en John. Geen van beiden zijn op Facebook.

Maar Becky geeft toe en geeft zich op. Ze maakt een account aan, installeert de app en gaat aan de slag met het opbouwen van haar profiel. Tijdens het instellen vraagt ​​Facebook of Becky haar contacten wil verstrekken om Facebook te helpen haar bestaande vrienden op de website te vinden. Becky vindt het een geweldige manier om haar leven op Facebook te starten en verleent Facebook toestemming.

Zodra ze dat doet, doorzoekt Facebook Becky's contacten en verzamelt alle beschikbare informatie, zoals telefoonnummers, e-mailadressen en andere gegevens.

Hierdoor kan Facebook achterhalen welke Facebook-gebruikers Becky misschien al kent. Het gebruikt deze gegevens om de functie "People You May Know" te vullen, waardoor Becky snel en gemakkelijk vrienden aan haar sociale netwerk kan toevoegen.

Hoewel dit misschien onschadelijk genoeg klinkt, verzamelen de algoritmen van Facebook tijdens het verzamelen van gegevens van Becky's telefoon ook gegevens over sommige van haar vrienden die geen Facebook-account hebben.

Facebook maakt van deze gelegenheid gebruik om profielen te bouwen op basis van de voorlopige gegevens die het heeft verzameld. Dit omvat een naam, telefoonnummer, e-mailadres en meer. Vandaar dat, zelfs als u zich nog nooit hebt aangemeld voor Facebook, het bedrijf uw gegevens kan bewaren en een rudimentair gevoel heeft over wie u bent.

Om meer te weten te komen over welke gegevens Facebook heeft verzameld, kunt u hier als volgt te weten komen wat Facebook van u weet 6 Apps om te vinden wat Facebook over u weet (en hoe te blokkeren) 6 Apps om te vinden wat Facebook over u weet (en hoe te blokkeren) Het) Deze sites en apps laten u zien wat Facebook van u weet, hoe het gegevens verzamelt en wat het ermee doet. Bereid je voor; het is alarmerend. Lees verder .

Deze gegevensbank komt later van pas wanneer Becky John overtuigt om ook lid te worden van Facebook. Zodra hij dat doet, weet Facebook al welke profielen hij John moet aanbevelen.

En dat is slechts één bron van het schaduwprofiel van John. Honderden mensen, ongeacht hun relatie met John, hebben zich mogelijk aangemeld voor Facebook en hebben toegang gekregen tot hun lijst met contacten.

Heeft Facebook deze activiteiten bekendgemaakt?

Facebook gegevensbeleid

Ja, Facebook heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om aan te geven dat het lokale informatie van telefoons gebruikt.

Onder Netwerken en verbindingen vindt u een fragment met de tekst 'We verzamelen ook contactgegevens als u ervoor kiest deze te uploaden, te synchroniseren of te importeren vanaf een apparaat (zoals een adresboek of oproeplogboek of SMS-logboekgeschiedenis), die we gebruiken voor dingen zoals het helpen van jou en anderen om mensen te vinden die je misschien kent en voor de andere hieronder vermelde doeleinden. "

Bovendien is er nog een sectie genaamd "Dingen die anderen doen en informatie die zij over u verstrekken" waarin staat: "Wij ontvangen en analyseren ook inhoud, communicatie en informatie die andere mensen verstrekken wanneer zij onze Producten gebruiken. Dit kan informatie over u omvatten, zoals wanneer anderen een foto van u delen of erop reageren, een bericht naar u sturen, of uw contactgegevens uploaden, synchroniseren of importeren. "

Het laatste deel dat “synchroniseer of importeer uw contactgegevens” leest, verwijst rechtstreeks naar schaduwprofielen en hoe Facebook de informatie gebruikt die het verzamelt.

Is er iets dat je eraan kunt doen?

Helaas hebt u geen directe controle over schaduwprofielen. Wanneer een Facebook-gebruiker die u als contactpersoon op zijn telefoon heeft zich bij Facebook aanmeldt, worden uw persoonlijke gegevens aan uw schaduwprofiel toegevoegd.

Daarom kunt u, tenzij u vertrouwd bent met het overschakelen naar een nieuw telefoonnummer en e-mailadres, niets doen aan uw schaduwprofiel.

Facebook Contacten verwijderen, Oproeplogboeken

Je kunt ook je vrienden die actief Facebook gebruiken, vragen om de contacten die ze hebben geüpload te verwijderen. Ze kunnen dit doen door naar de pagina Contactpersonen beheren op Facebook te gaan. Natuurlijk moeten ze hierna de synchronisatie-instellingen uitgeschakeld houden. Helaas is dit niet echt praktisch, omdat je iedereen die je kent moet vragen wie er op Facebook staat en je contactgegevens heeft om de procedure te volgen.

Als u toch een nieuw telefoonnummer en e-mailadres krijgt, is het het beste om dit niet aan iedereen te geven. Alleen voor mensen die u kent, begrijpen persoonlijke beveiliging en begrijpen de privacy-instellingen van Facebook Nieuwe privacy-instellingen van Facebook, verklaard Nieuwe privacy-instellingen van Facebook, verklaard Facebook heeft onlangs wijzigingen aangebracht in zijn privacy-instellingen. In dit artikel leggen we uit waar u deze nieuwe instellingen kunt vinden en wat ze eigenlijk doen. Lees verder . En voordat u zelfs van mening bent dat u onze gids voor Facebook-privacy moet lezen De volledige Facebook-privacygids De volledige Facebook-privacygids Privacy op Facebook is een complex beest. Veel belangrijke instellingen zijn uit het zicht verborgen. Hier is een complete blik op elke privacyinstelling van Facebook die je moet kennen. Lees meer zodat ook u begrijpt wat er aan de hand is.

Komt Facebook ooit terug op schaduwprofielen?

We vermoeden dat Facebook nooit schaduwprofielen zal opgeven, want zelfs na het Cambridge Analytica-schandaal bestaan ​​er nog steeds schaduwprofielen.

Facebook gelooft duidelijk dat ze cruciaal zijn voor het sociale netwerk, zodat niemand zich verloren voelt wanneer ze zich voor de eerste keer aanmelden. Het is ongetwijfeld een kwestie van zorgen en de zwakste schakel in Facebook's verdediging van uw privégegevens.

Het enige dat u kunt doen, is uzelf opleiden. Lees dus over hoe u kunt beperken hoeveel van uw persoonlijke gegevens worden gedeeld of overweeg om over te schakelen naar een van deze Facebook-alternatieven die uw gegevens niet stelen 5 Facebook-alternatieven die uw gegevens niet stelen 5 Facebook-alternatieven die dat niet doen t Uw gegevens stelen Het is bekend dat Facebook uw informatie verzamelt en verkoopt, dus hier zijn enkele Facebook-alternatieven die uw gegevens niet stelen. Waarschijnlijk. Lees verder .

Ontdek meer over: Data Harvesting, Facebook, Online Privacy.