De 11 beste Linux-distro's voor programmeurs
Advertentie
U kunt meer doen dan alleen op internet surfen met een Linux-distributie. Je zult Linux-distributies vinden die zijn geconfigureerd voor bijna elk gebruik, inclusief enkele die gericht zijn op programmeurs.
Omdat Linux-distributies open-source, functioneel en boordevol handige tools zijn, biedt Linux een bloeiende omgeving voor ontwikkelaars. Linux is compatibel met vrijwel alle belangrijke (en secundaire) programmeertalen, dus het is het perfecte platform voor u om te beginnen met coderen.
Hier zijn enkele van de beste Linux-distributies voor programmeurs.
1. Ubuntu
Ubuntu is een van de meest populaire Linux-distributies. Het is populair bij alle soorten Linux-gebruikers, van beginners tot ervaren Linux-professionals. Voor ontwikkelaars en programmeurs biedt Ubuntu LTS (Long Term Support) extra stabiliteit.
Net als Debian gebruikt Ubuntu de DEB-pakketmanager, terwijl latere versies van Ubuntu ook Snap-pakketten bevatten, zodat het installeren van nieuwe software een eenvoudig en duidelijk proces is.
Dit helpt om uit te leggen waarom het zo'n populair platform is voor Linux-nieuwkomers. Het is ook met name handig voor programmeurs, omdat Snap-pakketten een eenvoudigere manier bieden om nieuwe software in te pakken en te distribueren, terwijl het ook grote software-opslagplaatsen biedt van software die door ontwikkelaars geschikt is om zelf te gebruiken.
Dankzij het enorme gebruikersbestand kunt u profiteren van het zeer actieve communityforum voor ondersteuningsproblemen. Er is veel ruimte voor het aanpassen van de gebruikerservaring met verschillende Ubuntu-derivaten zoals Lubuntu en Xubuntu, waardoor het een sterke concurrent is om de beste Linux-distro voor programmeren te zijn.
Downloaden: Ubuntu
2. Pop! _OS
Van Linux PC-fabrikant System76 komt Pop! _OS, een Linux-besturingssysteem dat is afgestemd op ontwikkelaars, programmeurs en makers. Het is gebaseerd op Ubuntu en maakt gebruik van de GNOME-desktopomgeving, dus zou voor de meeste gebruikers een vertrouwde Linux-ervaring moeten zijn.
Het is een van de beste Linux-besturingssystemen voor programmeurs, dankzij het uitgebreide gebruik van sneltoetsen, op maat gemaakte selectie van software en de opname van gespecialiseerde repositories zoals TensorFlow (voor wetenschappelijke programmeurs).
Pop! _OS is een goede keuze voor gebruikers van System76-hardware of voor diegenen die gewoon genieten van de esthetiek. Daarom is Pop! _OS een van de beste Linux-distributies op de markt in het algemeen, niet alleen voor programmeren.
Downloaden: Pop! _OS
3. Debian
Debian is de grootouder van honderden Linux-distributies, wat betekent dat het niet alleen een vertrouwde distro is voor programmeurs om te gebruiken, het heeft ook een enorme hoeveelheid ondersteuning eromheen.
De ultra populaire Ubuntu is gebaseerd op Debian, dus als je van dat besturingssysteem komt, zul je niet merken dat het zo anders is. De stabiele release van Debian biedt ijzersterke prestaties voor een productieomgeving, terwijl de testafdeling beschikt over de meest up-to-date software en pakketten.
Debian's repositories zijn van de bovenste plank en er is een bloeiende community die de distro ondersteunt, waardoor het een vriendelijke optie is voor beginners die vast komen te zitten met andere smaken van Linux.
Downloaden: Debian
4. CentOS
Red Hat Enterprise Linux (RHEL) is een Linux-besturingssysteem ontwikkeld door technologiegigant Red Hat. CentOS is een RHEL-alternatief, waarbij alle beste delen van RHEL worden gebruikt en verpakt in een gratis 'community'-release. De meeste commerciële RHEL-software werkt gemakkelijk op CentOS met het gebruik van YUM-pakketbeheer.
CentOS beschikt ook over een indrukwekkende repository van software, evenals Red Hat Software Collections (RHSCL) voor dynamische talen en open-source databases. Het biedt de ideale omgeving voor programmeurs gericht op bedrijfsontwikkeling en programmeren in het algemeen.
CentOS is ook een van de beste gratis Linux-distributies voor servers, waardoor het een goed platform is voor webontwikkeling en testen.
Downloaden: CentOS
5. Fedora
Net als CentOS is Fedora een andere variant van de community-editie van RHEL. Deze Red Hat-distro is perfect voor programmeurs die op zoek zijn naar geavanceerde softwareversies, omdat het vaak de meest up-to-date pakketten heeft, evenals een systeem voor het bieden van automatische updates.
Met Fedora is er een releasecyclus van zes maanden en upgrades zijn (meestal) pijnloos. Linux-maker Linus Torvalds kiest voor Fedora boven andere belangrijke distros zoals Ubuntu of Debian. Als het goed genoeg is voor Linus, is het misschien ook goed genoeg voor jou.
Downloaden: Fedora
6. Kali Linux
Kali Linux, een ander op Debian gebaseerd Linux-besturingssysteem, komt dichter bij de beveiligingsniche. Aangezien Kali gericht is op penetratietests, zit het boordevol beveiligingstesttools. U vindt de wachtwoordcracker John the Ripper, pentestsuite Aircrack-ng en webapp-beveiligingsscanner OWASP ZAP standaard geïnstalleerd.
Daarom is Kali Linux een topkeuze voor programmeurs, ontwikkelaars en beveiligingsonderzoekers, vooral als u een webontwikkelaar bent. Het is ook een goed besturingssysteem voor apparaten met een laag vermogen, omdat Kali Linux goed werkt op apparaten zoals de Raspberry Pi.
Aangezien programmeerbronnen populair zijn voor de Pi, zorgt Kali OS voor een geweldig Raspbian-alternatief.
Downloaden: Kali Linux
7. Arch Linux
Probeer Arch Linux voor een lichtgewicht maar robuust besturingssysteem. Het is een van de beste Linux-besturingssystemen voor ontwikkelaars met een aanpasbare en aanpasbare basis die de gebruiker volledige controle geeft.
Omdat het een minimalistische distro is, wordt Arch geleverd met de essentie - de Linux-kernel en een pakketbeheerder, Pacman. Arch wordt aanvankelijk niet geleverd met een grafische gebruikersinterface (GUI), dus een ontwikkelaar die op zoek is naar een minimalistische programmeeromgeving zou zich hier meteen thuis voelen.
Gezien de complexe installatie wordt Arch aanbevolen voor geavanceerde Linux-gebruikers. Het is de perfecte Linux-distro voor programmeurs, maar alleen als je bereid bent om het uiteindelijk lonende maar weliswaar lange roll-je-eigen distro-proces te doorlopen. Het is een geweldige keuze voor programmeurs die hun Linux-installatie vanaf het begin willen aanpassen. Om meer redenen om Arch Linux te overwegen, moet u Arch Linux installeren? 10 redenen voor Arch-Based Distros Moet u Arch Linux installeren? 10 redenen voor Arch-Based Distros Arch Linux is een van de meest populaire Linux-besturingssystemen die er zijn. Dit is de reden waarom u op Arch gebaseerde Linux-distro's zou moeten gebruiken. Lees meer, bekijk ons handige artikel.
Downloaden: Arch Linux
8. Gentoo
Net als Arch biedt Gentoo een middel om vanaf het begin volledige controle over uw Linux-installatie te nemen. Alleen de pakketbeheerder en een Linux-kernel worden geleverd. Vrijwel elk element van de OS-installatie wordt aan u overgelaten, inclusief het compileren van de broncode voor de distro.
Omdat je gedwongen bent Gentoo te compileren, krijg je een Linux-distro die precies is afgestemd op jouw behoeften, van aangepaste hardware-instellingen tot specifieke software-opslagplaatsen. Deze keuze komt ten goede aan programmeurs met specifieke software- of hardwarevereisten.
Downloaden: Gentoo
9. NuTyX
NuTyX is een zeer flexibele (hoewel veel minder bekende) alternatieve Linux-distro voor ontwikkelaars om uit te proberen.
Het biedt volledige controle aan de gebruiker en neemt de Linux-mentaliteit over. Net als Arch wordt NuTyX geleverd met een pakketbeheerder en kernel en kunnen gebruikers een aangepaste ervaring creëren, van het kiezen van een desktopomgeving tot applicaties en meer.
Programmeurs die op zoek zijn naar maatwerk zullen vinden wat ze zoeken in NuTyX, zolang ze maar gewapend zijn met het geduld om het langdurige, betrokken installatieproces te voltooien.
Downloads: NuTyX
10. OpenSUSE
Hoewel Ubuntu- en Debian-derivaten de neiging hebben om te domineren, is OpenSUSE een goed alternatief. Er is een LTS-release (net als andere belangrijke distros), evenals Tumbleweed, een bloederige iteratie.
OpenSUSE levert een bedrijfsomgeving op met een uitstekende pakketbeheerder in YaST. Het is stabiel en biedt voldoende installatieprogramma's op zijn website, inclusief opties voor hypervisor-installaties en verschillende desktopomgevingen.
OpenSUSE biedt ook vaste en rollende release-opties, een gevarieerde selectie van desktopomgevingen en intuïtieve app-installatie, waardoor het een van de beste Linux-distributies voor programmeurs is.
Downloaden: OpenSUSE
11. elementair besturingssysteem
Hoewel Linux-besturingssystemen, waaronder Ubuntu, behoorlijk gebruiksvriendelijk zijn, brengt elementair besturingssysteem gebruiksgemak naar een geheel nieuw niveau.
Dit newbie-vriendelijke Linux OS heeft een begrijpelijke visie met een eigen desktopomgeving in Pantheon, die veel lijkt op macOS. Vanwege zijn eenvoud is elementair besturingssysteem een sterke optie voor programmeurs die nieuw zijn in de Linux-ruimte, vooral als ze uit een Apple-omgeving komen.
Bij de eerste keer opstarten vindt u alle gebruikelijke apps die u zou verwachten, waaronder een e-mailapp, een foto-app en een muziek-app. Software voor ontwikkelaars kan eenvoudig worden geïnstalleerd met behulp van het softwarecentrum of met de apt-pakketbeheerder in een terminalvenster.
Download: elementair besturingssysteem
De beste Linux-besturingssystemen voor programmeurs
Linux-distributies bieden een uitstekende omgeving voor programmeren en ontwikkelen. Dankzij de brede selectie van tools en ondersteuning voor programmeertalen zijn Linux-distributies geweldig voor ontwikkelaars.
Er is een breed scala aan keuzes, of je nu gewoon leert coderen of je bent een programmeur in een productieomgeving. Beginners willen misschien Ubuntu of Debian installeren, terwijl gevorderde gebruikers Arch of Gentoo verkiezen.
Heb je besloten wat het beste Linux-besturingssysteem is voor je behoeften? Neem zeker een kijkje in deze lijst met de beste Linux-software en -apps en of u naar Flathub of Snap Store moet gaan voor uw Linux-apps Flathub versus Snap Store: de beste sites voor het downloaden van Linux-apps Flathub versus Snap Store: de Beste sites voor het downloaden van Linux-apps Hoe kunnen Flathub en Snap Store elkaar vergelijken als u Linux-apps wilt downloaden? We zetten ze tegen elkaar op om erachter te komen. Lees verder .
Ontdek meer over: Linux Desktop Environment, Linux Distro, .