5 Vrijheid van informatiesites vol gederubriceerde documenten en geheimen
Advertentie
Dit is een tijd waarin overheden over de hele wereld geheimzinniger en moeilijker te vertrouwen worden. Dus het grootste hulpmiddel dat de gewone man kan hebben, is zijn vrijheid om informatie te eisen. Een klein beetje hiervan kan afkomstig zijn van vrijgegeven documenten en niet-bewerkte bestanden. En sommige van de FOIA.
Lekken van klokkenluiders en informanten leiden vaak tot schadelijke blootstellingen zoals bij WikiLeaks. Maar steeds meer verborgen informatie komt naar boven door gewone mensen en activisten. De pioniers maken gebruik van de Freedom of Information Act (FOIA) in de VS en zijn equivalenten in andere landen.
Deze portals laten zien hoe ze veranderingen afdwingen en impact hebben, en geven je zelfs de kracht en richtlijnen om zelf gegevens uit te graven.
1. FBI en CIA Vaults (Web): officiële gederubriceerde documenten
Iedereen wil weten wat er gebeurt bij twee van de meest geheime overheidsinstanties: het Federal Bureau of Investigations (FBI) en de Central Intelligence Agency (CIA) . Welnu, je zult blij zijn te weten dat ze speciale portals hebben voor vrijgegeven documenten.
De FBI Vault is de officiële bibliotheek die is ontstaan door de FOIA. Het herbergt meer dan 6700 gescande documenten.
Elk nieuw bestand dat wordt vrijgegeven, wordt aan deze kluis toegevoegd. U kunt de database doorzoeken met behulp van optische tekenherkenning (maar dat werkt niet altijd goed). Je kunt er ook alfabetisch doorheen bladeren. Doorloop de categorieën oorlog, misdaad, rechtbanken, onverklaarbare fenomenen, intelligentie en terrorisme, burgerrechten, enz.
De CIA-leeszaal is een vergelijkbare bibliotheek met alle records die zijn uitgegeven onder de FOIA.
Deze repository is net zo goed gevuld als de FBI, maar ik zou durven zeggen dat het een beetje leuker is. De CIA heeft een paar "grootste hits" om door te bladeren. Onder Frequency Requests Records vindt u de 11 beste CIA-bestanden die het publiek wil lezen, van UFO's tot spionnen. En het declasseert vrijwillig bepaalde archieven, zoals zijn bestanden tijdens de 7-jarige Argentijnse oorlog, onder de Historische Collecties.
2. National Security Archive (Web): The King of FOIA Requests
In 1985 vormden journalisten en wetenschappers van de George Washington University het non-profit National Security Archive als hun eigen waakhond voor het geheim van de overheid. 'S Werelds grootste niet-gouvernementele verzameling vrijgegeven Amerikaanse documenten is het resultaat van meer dan 30 jaar FOIA-verzoeken.
De archieven leggen uitstekend uit wat u leest. Het personeel stelt gedetailleerde artikelen samen die verschillende vrijgegeven rubrieken samenstellen. Subsecties zoals de Cyber Vault en de Nuclear Vault helpen u bronnen te beperken met een enorm aantal vrijgegeven documenten.
Ga naar de virtuele leeszaal om te bladeren of zoeken door alle documenten die zijn gepubliceerd door het National Security Archive, en zelfs een YouTube-kanaal voor enkele van de video's die het heeft verkregen. Er zijn ook richtlijnen voor het indienen van FOIA-aanvragen, maar als je geïnteresseerd bent om deel uit te maken van die beweging, bekijk dan Muck Rock hieronder.
3. The Black Vault (Web): UFO's en andere geheime bestanden
Geen artikel over FOIA-verzoeken zou compleet zijn zonder de Black Vault te vermelden. De oprichter, John Greenwald, dient sinds zijn 15e verzoeken in en deelt alle bestanden op zijn website.
De Black Vault is het virtuele magazijn van het internet geworden voor allerlei documenten uitgegeven door verschillende takken van de Amerikaanse overheid, met een focus op UFO's en onverklaarbare activiteiten. De site is verdeeld in secties voor UFO's, overheid, geschiedenis, leger / defensie, inlichtingen, wetenschap, de marge en oorlogstijd. De forums bieden onderdak aan een actieve gemeenschap van gelijkgestemde mensen die op zoek zijn naar wat er te vinden is.
UFO-dekking krijgt de meeste aandacht, met secties over het spotten van rare vliegtuigen, ontmoetingen met buitenaardse wezens, ruimteafwijkingen en cryptozoologie. Vergeet niet dat Greenwald honderden declassificerende overheidsdocumenten heeft waarop hij dit baseert, voordat je het bespot. In feite is er ook een sectie over debunking hoaxes. Er is een methode om de waanzin hier.
4. Mark Curtis (Web): Brits buitenlands beleid en impact op de wereld
Wat John Greenwald voor UFO's in Amerika is, is Mark Curtis voor buitenlands beleid in het VK. De Britse regering is een van de meest invloedrijke krachten geweest bij het vormgeven van de 20e eeuw. Curtis analyseert zijn buitenlands beleid door middel van originele documenten en transcripties van het Nationaal Archief.
De bestanden zijn uitgesplitst per land of regio, evenals onderwerpen als censuur, kernwapens, marteling en inlichtingen. Natuurlijk, als je alleen de documenten zou krijgen, zou het voor een leek-lezer behoorlijk nutteloos zijn. Maar Curtis voegt referentielinks van nieuwsagentschappen toe die betrekking hebben op de documenten, die de broodnodige context bieden voor het gevoerde beleid.
Buiten de Declassified-pagina bevat de hoofdsite artikelen van Curtis, waar hij zijn kennis van de geschiedenis van het buitenlands beleid combineert met actueel nieuws om inzicht te geven in wat er in de wereld gebeurt. Als je zijn analyse leuk vindt, bekijk dan een van de vijf boeken die hij heeft geschreven.
5. Muck Rock (web): FOIA-aanvragen opslaan, delen en analyseren
Wilt u beginnen met het indienen van FOIA-aanvragen voor openbare archieven, de voortgang of afwijzing volgen en uitzoeken hoe u deze kunt analyseren om onverlaten en geheimen bloot te leggen? Stop bij Muck Rock, een ruimte voor alle begeleiding die je nodig hebt.
Muck Rock heeft alles wat je nodig hebt om aanvragen in te dienen, en leert je de tools van het vak voor totale transparantie. De site heeft ook een aantal ervaren journalisten aan het roer en schrijvers en analisten die de vrijgegeven bestanden doornemen om nieuwsartikelen in hen te vinden. U kunt zelfs een bijdrage leveren en deel uitmaken van de transparantiebeweging door uw kennis, lokale expertise of fondsen te wijden.
Muck Rock publiceert ook een wekelijkse samenvatting van nieuws mogelijk gemaakt door FOIA-verzoeken. Het zal niet wereldschokkend zijn, maar het is hartverwarmend om te zien welke impact transparantie op het basisniveau kan hebben. Het is de eerste stap om te veranderen.
Verder gaan dan FOIA
Er zijn tal van andere websites en activisten die op FOIA-verzoeken vertrouwen. Maar om de geheimen te krijgen, moet u vaak op klokkenluiders vertrouwen. Er zijn afvalligen zoals Wikileaks en er zijn journalistieke organisaties zoals de ICIJ, die de Panama Papers heeft uitgegeven.
Uiteindelijk bent u op zoek naar transparantie en betrouwbare bronnen die informatie niet verbergen of bewerken. In een wereld waar nieuws vaak wordt gekneveld en je niet zeker bent van mediaspanningen, is de eerste stap het vinden van nieuwsnieuwsmarkten gegarandeerd zonder censuur Top 5 Onbekende Wereldnieuwsbronnen Vrij van censuur Top 5 Onbedachte Wereldnieuwsbronnen Vrij van censuur Onbekend nieuws bronnen zijn zeldzaam, maar ze bestaan wel. We hebben een lijst samengesteld met de beste nieuwswebsites die vrij zijn van censuur. Lees verder .
Ontdek meer over: Coole Web-apps, Nieuws, WikiLeaks.