Wanneer je Linux-apps wilt downloaden, hoe vergelijken Flathub en Snap Store dan?  We zetten ze tegen elkaar op om erachter te komen.

Flathub versus Snap Store: de beste sites voor het downloaden van Linux-apps

Advertentie Het downloaden van apps voor Linux is niet langer de uitdaging die het ooit was. Voorbij zijn de dagen dat u moest weten hoe te bouwen van bronbestanden voor elk programma dat niet beschikbaar was in de app store of pakketbeheerder van uw Linux-distributie. Dankzij Flathub en de Snap Store zijn dergelijke apps nu gemakkelijk te vinden en te installeren

Advertentie

Het downloaden van apps voor Linux is niet langer de uitdaging die het ooit was. Voorbij zijn de dagen dat u moest weten hoe te bouwen van bronbestanden voor elk programma dat niet beschikbaar was in de app store of pakketbeheerder van uw Linux-distributie.

Dankzij Flathub en de Snap Store zijn dergelijke apps nu gemakkelijk te vinden en te installeren. Maar hoe verhouden deze sites zich?

Wat zijn Flatpak- en Snap-bestanden?

Flathub en de Snap Store zijn twee websites die zijn gegroeid rond twee afzonderlijke universele pakketformaten voor Linux: Flakpaks en snaps Ubuntu Snaps versus Red Hat Flatpaks, wat is het verschil? Ubuntu Snaps vs Red Hat Flatpaks, wat is het verschil? Linux-distributies distribueren apps in vele formaten. Jarenlang zijn de twee meest populaire .debs en .rpms geweest, maar dit kan beginnen te veranderen met Ubuntu's Snap-pakketten en Red Hat's Flatpak. Lees verder .

Het idee achter beide indelingen is om een ​​manier te bieden om apps op Linux te distribueren die werken ongeacht de distributie die u gebruikt. Deze indelingen bieden ook beveiligingsverbeteringen. Beide kunnen apps van elkaar isoleren, zodat een stuk software geen toegang heeft tot de afbeeldingen of wachtwoorden die u elders op uw bureaublad hebt geopend.

Flatpak is sterk geïntegreerd in de GNOME-desktopomgeving, maar werkt nog steeds samen met anderen. Meer Linux-distributies hebben Flatpak omarmd als hun favoriete universele pakketindeling. Flatpaks zijn een gemeenschapsproject, hoewel particuliere bedrijven Red Hat en Endless veel van de ontwikkeling hebben gefinancierd.

Snap is een bestandsindeling die afkomstig is van Canonical, het bedrijf achter de Ubuntu Linux-distributie. In tegenstelling tot Flatpaks waren snaps oorspronkelijk bedoeld voor servers. Hoewel snaps op verschillende Linux-distributies werken, zijn ze overweldigend de baby van Canonical. Maar met zoveel mensen die Ubuntu gebruiken in vergelijking met andere distro's, heeft de Snap Store geen tekort aan apps. Het formaat kan uiteindelijk meer toepassing vinden, alleen al vanwege de populariteit van Ubuntu.

Hoe vergelijken Flathub en de Snap Store?

De startpagina van de Flathub-site

Samen genomen bieden Flathub en de Snap Store een manier om veel van de belangrijkste desktop-apps te krijgen die je misschien voor Linux wilt. Als u een distro gebruikt die zowel Flatpak- als snap-bestanden ondersteunt (wat de meest voorkomende distro's doen), kunt u genieten van het beste van twee werelden.

Flathub heeft meer een gratis en open source sfeer. Je krijgt de essentie en weinig anders. De Snap Store daarentegen voelt als een meer commerciële ervaring. De creaties van Canonical zien er veel ondernemender uit dan in de vroege dagen van Ubuntu.

Maar de visuele verschillen zijn voornamelijk cosmetisch. U navigeert in beide online app-centra op in wezen dezelfde manier, en elk laat u beginnen met het installeren van een app door op een knop in uw browser te klikken.

De Nextcloud-app wordt geopend in de Snap Store

Hoewel het gemakkelijk is om Flathub en de Snap Store als app-winkels te beschouwen, bevat geen van beide betaalde software. Of u nu open source of eigen software downloadt, u hoeft niemand te betalen voor het voorrecht.

Laten we nu eens naar deze twee locaties duiken en nader ingaan op de verschillen.

1. Indeling

App-categorieën op de Flathub-startpagina

Flathub biedt een schone en minimale ervaring. De interface voelt als een webversie van GNOME Software. Flathub rangschikt apps in een raster en sorteert ze in ongeveer dezelfde categorieën die u ziet in Linux app-opstartprogramma's.

De lay-out van de Snap Store is functioneel vergelijkbaar, maar de ervaring voelt meer zakelijk aan. Er is meer rommel aan de bovenkant waar Canonical links naar bronnen voor ontwikkelaars heeft geplaatst, waardoor de site in eerste instantie meer gericht is op app-makers. Je ziet ook een beetje meer verkopen spreken terwijl Canonical het aantal snaps, het aantal gebruikers en het aantal ondersteunde distro's verhoogt.

De startpagina van de Snap Store

Zowel Flathub als de Snap Store geven apps in groepen weer. Flathub bevat een paar categorieën op de startpagina, terwijl de Snap Store veel voor u biedt om door te bladeren voordat u dieper de site induikt.

2. Apps ontdekken

De Snap Store die apps voor sociale media weergeeft

De app-categorieën van de Snap Store zijn samengesteld, waardoor u gemakkelijker kunt bladeren en nieuwe software kunt ontdekken. De categorieën gaan met name verder dan wat een ontwikkelaar in de metagegevens van een app kan plaatsen. Je vindt er secties zoals Social, Server en cloud, Security, Devices and IoT en Art and design . Met Canonical's app-beheer is het eenvoudiger om de beschikbare apps te vinden.

De Snap Store levert ook betere zoekresultaten. Het typen van "foto" in de zoekbalk in de Snap Store levert ongeveer 40 apps op. Als je hetzelfde doet op Flathub komt dat onder de 10. Toch is dat niet representatief voor de beschikbare apps. De RAW-afbeeldingseditor van Darktable is beschikbaar in beide winkels, maar hoewel het verscheen in de zoekopdracht van Snap Store, verscheen het niet in Flathub's.

3. Beschikbaarheid van apps

Een zoekopdracht naar e-mail-apps in de Snap Store

De Snap Store lijkt een grotere selectie apps te hebben. Canonical beweert duizenden te hebben. Flathub vermeldt ter vergelijking iets meer dan 600 (hoewel het de moeite waard is om erop te wijzen dat Flathub niet de enige bron van Flakpaks is, in tegenstelling tot snaps).

Of de Snap Store meer apps heeft die u wilt, hangt af van wat u zoekt. De winkel van Canonical wordt beter ondersteund door bedrijven die eigen software naar Linux willen brengen. Flathub heeft meer acceptatie in de gratis en open source community.

Als u op zoek bent naar een e-boeklezer voor GNOME, kunt u zowel GNOME Books als Foliate vinden in Flathub, maar beide verschijnen niet in de Snap Store op het moment van schrijven. Hetzelfde geldt voor de Bookworm-app gemaakt voor elementaire besturingssystemen. Ondertussen heeft de Snap Store de eigen e-mailclients van Hiri en Mailspring, plus de communicatie-app van het Flock-team. Geen van deze drie staat op Flathub.

4. Distro-ondersteuning

Linux-distributies met Flathub-ondersteuning

Flathub ondersteunt momenteel 21 distributies. De Snap Store ondersteunt 41. Maar het probleem van ondersteuning is genuanceerder dan of u Flatpaks of snaps op uw Linux-distro kunt installeren. Een mogelijk veelzeggende vraag is welk formaat uw distro actief omarmt. Ubuntu draait natuurlijk allemaal om Snaps.

Fedora is de distro die het meeste gewicht achter Flatpaks werpt, maar het is niet alleen. elementair OS heeft Flatpak gekozen als het formaat dat het in AppCenter zal verspreiden. Purism, het bedrijf achter PureOS, gebruikt Flatpaks op zijn Librem 5-telefoon. Dit beïnvloedt of apps die voor die distro's zijn gemaakt, vaker op Flathub of in de Snap Store verschijnen.

Distro's kunnen hun eigen Flatpak-opslagplaatsen hosten, wat een belangrijke reden is waarom bepaalde distro's ervoor hebben gekozen om het formaat te ondersteunen. Snaps zijn daarentegen hard gecodeerd om van Canonical-servers te komen. Door dit soort centralisatie voelen veel vrije software-ontwikkelaars zich ongemakkelijk. Ja, Canonical host de service vanuit zijn eigen portemonnee, maar als hij besluit de site te sluiten, gaat Snaps mee. Gezien de geschiedenis van Canonical is een dergelijke mogelijkheid niet onwaarschijnlijk.

Welke Linux App Store moet je gebruiken?

Eerlijk gezegd is er weinig reden om beide niet te gebruiken. In tegenstelling tot de DEB- en RPM-indelingen, kunt u Flatpaks en snap-pakketten eenvoudig op dezelfde desktop installeren. Hoewel het leuk zou zijn om één universele pakketindeling te hebben voor gratis en open source desktops, is dit niet nodig. Als er een aantal indelingen zijn die waarschijnlijk allebei op uw pc werken, is dat een veel betere situatie dan wat softwarebeheer op Linux in het verleden was.

Maar als ik persoonlijk een voorkeur moest kiezen, geef ik de voorkeur aan Flathub. Ik blijf bij Libre-software, en hoewel beide winkels aangeven of een app een gratis of een eigen licentie heeft, heeft Canonical meer moeite gedaan om eigen app-ontwikkelaars te bereiken. Dat helpt mensen absoluut om over te stappen van Windows of macOS, maar ik ben jaren geleden overgestapt en ik heb lang geleden gewend aan gratis alternatieven. Je kunt hetzelfde doen door de beste gratis en open source apps voor Linux te bekijken De beste Linux-software en -apps De beste Linux-software en -apps Of je Linux nieuw bent of een ervaren gebruiker, hier zijn de beste Linux-software en apps die u vandaag zou moeten gebruiken. Lees verder .

Ontdek meer over: Software installeren, Linux.