Moza Air 2 Review: The Best Value Gimbal voor liefhebbers van videografie
Advertentie Ons oordeel over de Moza Air 2 :
De Moza Air 2 is zwaar en mist draagbaarheid bij reizen, maar het is goed ontworpen en levert geweldige prestaties. Het is een uitstekende keuze om de meeste waarde te krijgen per uitgegeven dollar aan een gimbal van een consument.9 10
Als je boterachtige, vloeiende video's wilt maken, heb je twee praktische opties: koop een vloeiend video-statief voor stationaire pannen en kantelingen, of koop een cardanische stabilisator voor het vastleggen van beweging zonder shakes of bobs.
Gimbals kosten ooit een arm en een been als je er een wilde die het waard was om te gebruiken. Nu? Je kunt gimbals van professionele kwaliteit krijgen voor veel minder dan $ 1.000 - of in het geval van de Moza Air 2 slechts $ 599 . Vergelijk dat met zijn belangrijkste concurrentie, de DJI Ronin-S ($ 749) en de Zhiyun Crane 3 LAB ($ 899).
Deze gimbal heeft een paar kleine eigenaardigheden, maar voor wat je krijgt voor de prijs is de Moza Air 2 een absoluut koopje. Hier is een diepgaande blik, dankzij Gudsen Moza. Let op, ik heb voor deze review een Panasonic G85 met 12-35mm f / 2.8 lens en een Canon 60D met Sigma 17-50mm f / 2.8 lens gebruikt.
Moza Air 2: specificaties
- Gimbal lengte: 18, 5 inch (470 mm)
- Gimbalgewicht: 3, 09 lbs (1, 6 kg)
- Maximaal laadgewicht: 4, 2 kg
- Batterijen: 4 x 2500 mAh (Type 18650)
- Levensduur batterij: 16 uur
- Oplaadtijd: 5 uur
- Vermogen DC OUT: 2, 0 mm 7, 8 V, 5, 5 mm 12V
- Vermogen DC IN: 5, 5 mm 16 V
- Gegevensverbindingen: Bluetooth 4.0 BLE / 2.4GHz Wi-Fi / USB-C
- Officieel ondersteunde camera's: Canon 1D-serie, 5D-serie, 6D, 60D, 7D, 70D en 750D / Nikon D800 / Panasonic GH3, GH4 en GH5 / Sony a6000, a6300, a7R, a7R II, a7S, a7S II, RX100, FS5 / Blackmagic Design CC en PCC / Fujifilm X-T20, X-T2, X-Pro2 / Leica M10
Moza Air 2: wat is inbegrepen?
Gezien de lage prijs van de Moza Air 2, verwachtte ik dat het standaardpakket zou beknibbelen op alles wat verder gaat dan de daadwerkelijke gimbal. Welnu, ik had het mis - en aangenaam verrast. Hier is alles inbegrepen in de doos:
- Moza Air 2 gimbal
- Statief (handvatbevestiging)
- 4 oplaadbare batterijen (type 18650)
- Intelligente batterijlader met 4 slots
- 2 snelkoppelingsplaten (met 1/4-inch en 3/8-inch montageschroeven)
- 2 riserplaten
- 1 lenssteunbevestiging
- 2 volg focus ondersteunende staven
- Oplaadkabel: USB-C
- Besturingskabels: Micro-USB, Mini-USB, Remote
- Kabel opbergkoffer
De tweede snelkoppelingsplaat bleek een enorm gemak te zijn, waardoor ik de gimbal binnen enkele seconden tussen camera's kon omwisselen, met uitzondering van een kleine herbalans vanwege het gewichtsverschil in mijn twee camera-opstellingen.
Extra Moza-accessoires die niet zijn inbegrepen in het standaardpakket:
- iFocus draadloos lensbesturingssysteem
- Ondergevoerde mini-handgreep
- Flitsschoen mount
- Kaasplaat monteren
- Professionele camerarugzak
- Mode camera rugzak
- Harde beschermhoes
Moza Air 2: bouwkwaliteit
Ik ben dol op hoe de Moza Air 2 in de hand voelt. Het is solide en robuust en het lijkt erop dat het een flinke hoeveelheid geklop kan weerstaan, zelfs in de handen van iemand die redelijk onhandig is. Meteen uit de doos krijg je meteen dat gevoel van heftigheid - genoeg dat het ernstige schade kan aanrichten als het als wapen wordt gebruikt. (Doe dat niet.)
Het voelt absoluut als iets waarvoor je goed geld hebt betaald. Hoewel het niet volledig metal is, zou ik je niet kwalijk nemen als je dacht dat het zo was. De knoppen, wijzerplaten en vergrendelingen zijn stevig en goed gemaakt, waardoor ik ervan verzekerd ben dat dit ding niet uit elkaar valt, zelfs niet onder een grotere lading. In mijn testweek had ik geen enkele angst voor het leven van mijn spullen.
Kortom, de Moza Air 2 houdt stand als een kwaliteitsproduct met een fantastische constructie.
Moza Air 2: Design
Allereerst: geen montage vereist!
De eerste Moza Air had een ontwerpfout in de positionering van de rolmotor, waardoor het zicht op het achterste scherm van de camera werd geblokkeerd. De Moza Air 2 lost dat probleem op door een pagina uit het playbook van de Ronin-S te halen en de rolmotor op een kanteling te plaatsen, waardoor het achterscherm van de camera vanuit vrijwel elke hoek vrij kan worden bekeken.
De wiegruimte zelf is, nou ja, ruim. Het herbergt mijn Canon 60D met ruimte over (Panasonic G85 op deze foto's). Wees echter gewaarschuwd als de onderkant van de camera te ver naar links is - zoals het geval is bij de Canon 60D - omdat de rolarm een beetje moet worden uitgetrokken om het evenwicht te compenseren, en die extra extensie kan ervoor zorgen dat klop in de panarm, zoals te zien in mijn setup hieronder:
Wat de montage betreft, het is pijnloos. Met de meegeleverde 1/4-inch en 3/8-inch schroeven kunt u bijna elke camera monteren, en de meegeleverde riserplaten zijn handig voor massieve lenzen. De gimbal zelf heeft twee andere 1/4-inch bevestigingen voor externe accessoires: een aan de onderkant van de handgreep en een achter de greep:
En balanceren? Geen klachten van mij. Het kost je de eerste keer een paar minuten, maar het is lang niet zo frustrerend. Ik ben dol op het geniale ontwerp van de snelkoppelingsplaat op een afzonderlijke basisplaat: u past de basisplaat aan voor evenwicht en de snelkoppelingsplaat schuift aan en uit zonder telkens opnieuw te moeten worden uitgebalanceerd:
Er is een harde vergrendeling op de rolmotor die geweldig is voor gemoedsrust bij het rechtop laten staan van de gimbal op de statiefbevestiging, maar ik wou echt dat de andere motoren harde sloten hadden voor extra gemoedsrust bij het inpakken voor op reis:
De Moza Air 2 voelt goed in de hand, met het handvat klein genoeg om helemaal rond te grijpen, maar groot genoeg dat mijn hand niet pijnlijk wordt in de loop van de tijd. Het handvat is bedekt met een rubberachtig gripmateriaal en de vorm van het handvat is meer een afgeronde rechthoek dan een cilinder, die beide bijdragen aan comfort tijdens langdurig gebruik:
Er is niets vernieuwends of vreselijks aan de plaatsing van de joystick, knoppen en wijzerplaten - ze dienen gewoon hun doel. Ik vond de joystick persoonlijk iets te ver van de greep, waardoor het moeilijk te bereiken was zonder de gimbal met mijn andere hand te ondersteunen. De knoppen zijn niet gemakkelijk te gebruiken tijdens bediening met één hand, maar dat is een probleem dat wordt gedeeld door de meeste gimbals met één hand, niet alleen de Moza Air 2:
Ten slotte hebben we de positionering van de laadpoorten en de besturingspoort, die beide volkomen logisch voor mij zijn. De meegeleverde besturingskabels zijn vrij kort, maar gezien de manier waarop de besturingspoort zich in de houderruimte bevindt, is dit niet echt een probleem. Wat betreft de laadpoorten? Ze zijn precies waar u ze zou verwachten: direct naast de montagepoorten voor externe accessoires.
Moza Air 2: Bruikbaarheid
De Moza Air 2 is zwaar. De gimbal alleen is iets meer dan 3 pond, wat niet zo veel klinkt - maar je moet rekening houden met de camera, lens, externe accessoires en de kans dat je er uren achtereen mee rondloopt. Merk op dat vergelijkbare gimbals nog zwaarder zijn (de DJI Ronin-S is iets meer dan 4 pond), maar onderschat het uithoudingsvermogen dat je hiervoor nodig hebt niet.
Het OLED-scherm is eenvoudig, maar het klaart de klus. Misschien een beetje moeilijk te zien in direct zonlicht, maar prima voor binnenopnamen. Ik vond het scherm niet moeilijk te zien tijdens het bedienen van de gimbal. Wat het instellingenmenu betreft, het is op een intuïtieve manier ingedeeld, maar sommige namen van menu-items kunnen moeilijk te ontcijferen zijn, gezien de beperkte hoeveelheid schermruimte. (Hint: lees de handleiding!)
De Moza Air 2 verkoopt zichzelf met 8 gimbal-modi, maar dat is een beetje misleidend. Het betekent echt alleen dat elk van de drie assen - pannen, kantelen en rollen - zich in de modi Vergrendelen of Volgen kan bevinden. Het totale aantal Lock and Follow-combinaties? Yup, 8. Gelukkig is het voor elke as vrij eenvoudig om te schakelen tussen Lock en Follow. Klik eenmaal op de joystick om van pan-lock te wisselen; dubbelklik op de joystick om roll-lock in of uit te schakelen; en klik drie keer op de joystick om tilt-lock te schakelen.
De triggerknop is de handigste knop op de Moza Air 2. Ongeacht in welke "gimbal-modus" u zich bevindt, u kunt de trekker ingedrukt houden om de oriëntatie van uw camera tijdelijk te vergrendelen. Zodra u loslaat, keren de assen terug naar hun huidige vergrendelings- of volgstatus. Met de ronde draaiknop kun je snel de volggevoeligheid van alle drie de assen wijzigen, wat een handige snelkoppeling is, omdat die instelling anders wordt begraven onder verschillende menukliks - niet leuk als je midden in een snelle opname zit.
De triggerknop heeft ook twee andere functies: u kunt erop dubbelklikken om de oriëntatie van de camera onmiddellijk opnieuw op het horizonniveau te centreren, en u kunt er drie keer op klikken om de slede in de selfiemodus te laten ronddraaien. (Maar gezien hoe zwaar het ding is, is proberen om met deze gimbal te selfie-vloggen misschien niet het slimste idee.)
Maar de Moza Air 2 bevat twee situationele modi die je misschien handig vindt, afhankelijk van wat je fotografeert: Sport Gear Mode (ultrahoge gevoeligheid op de panmotor voor het vastleggen van snelle actie) en Inception Mode (waar je de gimbal vasthoudt zoals een zaklamp en de camera rolt 360 graden).
De batterijsituatie op de Moza Air 2 is love-it-or-hate-it. Batterijen uit het lichaam ontladen kan lastig zijn als je dit ding elke dag gebruikt, maar met een batterijduur van 16 uur is het moeilijk om te klagen. Sommigen geven misschien de voorkeur aan het ontwerp van de DJI Ronin-S en de ingebouwde batterij die wordt opgeladen met behulp van een USB-kabel, maar het voordeel hiervan is dat je een willekeurig aantal back-up Type 18650-batterijen kunt kopen en ze indien nodig kunt inwisselen.
In werkelijkheid is de Moza Air 2 het beste van twee werelden: als je batterijen leeg raken en je geen reserveonderdelen meer hebt, kun je de gimbal nog steeds via de USB-C-poort van stroom voorzien door aan te sluiten op een powerbank (ervan uitgaande dat je powerbank zorg voor voldoende sap).
Ik hou van hoe beginnersvriendelijk de Moza Air 2 is. Er is een functie genaamd Auto-Tune die de nuttige last door enkele snelle tests op elke as laat lopen om de optimale vermogensinstellingen voor elke motor voor die specifieke nuttige lading te bepalen. Voor een gimbal-newbie die meerdere camera's of setups heeft om tussen te schakelen, is dit superhandig.
Ten slotte heeft de gimbal de mogelijkheid om drie verschillende instellingenconfiguraties op te slaan en te laden. In het ideale geval zijn er 10 slots beschikbaar, maar drie zijn beter dan niets.
Moza Air 2: mobiele app
Als je bent zoals ik en je hebt een camera die niet officieel wordt ondersteund door de Moza Air 2, wil je misschien de Moza Master-app installeren die draadloos verbinding maakt met de gimbal via Bluetooth. Met behulp van de app kun je alle drie de assen op afstand bedienen, gimbal-instellingen op een eenvoudigere manier aanpassen en opnieuw tikken of slapen.
Als je een camera hebt die officieel wordt ondersteund, kan de app ook de opname starten en stoppen, camera-instellingen aanpassen zoals diafragma / ISO / sluitertijd en voor spiegelloze camera's een directe weergave bekijken van wat de zoeker ziet.
Bovendien voegt de Moza Master-app de mogelijkheid toe om Motionlapse, Timelapse en Variel Speed Timelapse te doen. Deze bevinden zich allemaal onder het gedeelte Creatieve video en al deze modi vereisen een officieel ondersteunde camera met een werkende besturingskabel. Als zodanig kon ik ze niet testen.
Over het algemeen is de app leuk om te hebben en gemakkelijk te navigeren, maar uiteindelijk onnodig als je niet van plan bent timelapse-video te maken. De enige andere use-case die ik kan bedenken? Je draait de gimbal in een scène met veel actie, terwijl een assistent deze op afstand bestuurt. Verder zul je overleven zonder de app, geen probleem.
Misschien zal een toekomstige update dingen omdraaien.
Download: Moza Master voor Android | iOS (gratis)
Moza Air 2: Final Thoughts
Ik heb echt maar twee klachten:
Ten eerste is de gimbal zelf stil als een muis, maar een paar keer trilde hij als een gek toen de schroef die mijn camera aan de snelontgrendelingsplaat vasthield, loskwam. Dat is waarschijnlijk een gebruikersfout, dus daar zal ik niet op rekenen, maar het is verrassend als het gebeurt.
Ten tweede, als je de gimbal te snel ronddraait of draait tijdens het werken, "klikken" de motoren soms in positie en veroorzaken ze schokkerig beeldmateriaal. Je moet echter echt niet zo'n snelle bewegingen uitvoeren met een gimbal, dus het is geen dealbreaker. (Let op, het gebeurt niet voor zover ik kan vertellen in de Sport Gear-modus.)
Over het algemeen is de Moza Air 2 goed ontworpen en uiterst bruikbaar ... in korte bursts. Hoewel het lichter is dan de DJI Ronin-S en de Zhiyun Crane 3 LAB, zal het je armen, schouders en rug nog steeds belasten. Plan een trainingsschema in uw routine op te nemen als u overweegt er een te kopen.
Zou ik deze gimbal gebruiken tijdens het reizen? Alleen voor professioneel gebruik. Hoewel je het waarschijnlijk in een handbagage zou kunnen passen (het zou zeker in een ingecheckte tas passen), neemt het veel ruimte in beslag, zelfs als het is geconfigureerd om zo strak en plat mogelijk te zijn. Er is geen manier om het verder op te splitsen. En vergeet niet: het is zwaar!
Maar als je op zoek bent naar een gimbal en het enige waar je om geeft, is waarde per dollar, dan heb ik moeite om te denken aan een concurrent die alles zo belonend en betaalbaar biedt als de Moza Air 2. Ik beveel het ten zeerste aan.
Deelnemen aan de wedstrijd!
Moza Air 2 Gimbal GiveawayOntdek meer over: DSLR, filmmaken, MakeUseOf Giveaway, videobewerking.