Op zoek naar een nieuwe Linux-desktopomgeving met een lichte voetafdruk?  Met de nieuwste release van LXQt is je wens ingewilligd.

Wat is LXQt? De meest lichtgewicht Linux-desktop gebouwd met Qt

Advertentie Wanneer u op zoek bent naar een lichtgewicht Linux-desktopomgeving om uw pc te versnellen, begint er één naam vaker te verschijnen. LXQt is de spirituele opvolger van LXDE, een interface met zo weinig middelen dat een Raspberry Pi aanvoelt als een complete pc. Wat is LXQt en wat maakt het anders?

Advertentie

Wanneer u op zoek bent naar een lichtgewicht Linux-desktopomgeving om uw pc te versnellen, begint er één naam vaker te verschijnen. LXQt is de spirituele opvolger van LXDE, een interface met zo weinig middelen dat een Raspberry Pi aanvoelt als een complete pc. Wat is LXQt en wat maakt het anders?

Wat is LXQt? Een Linux Desktop-omgeving

De LXQt-bureaubladpagina Over

Een bureaubladomgeving is wat u op uw scherm ziet. Het is het paneel onderaan. Het is wat uw apps in vensters rangschikt en u kunt verplaatsen.

Windows en macOS worden elk geleverd met één desktopomgeving. Op Linux zijn er veel. Je kunt volledig veranderen hoe je bureaublad eruit ziet en aanvoelt terwijl je nog steeds dezelfde apps, dezelfde achtergrondbibliotheken en dezelfde Linux-kernel gebruikt.

De meeste op Linux gebaseerde besturingssystemen kiezen standaard een desktopomgeving (bij sommige kun je je favoriet kiezen, bij andere helemaal niet). Er is een variant van Ubuntu, de meest populaire versie van desktop Linux, genaamd Lubuntu die LXQt biedt. Er is ook een LXQt-editie van Fedora.

Als u een ander op Linux gebaseerd besturingssysteem gebruikt, moet u waarschijnlijk zelf LXQt installeren. Instructies zijn beschikbaar op de LXQt-website.

LXQt's geschiedenis

Om het verschil tussen LXDE en LXQt te begrijpen, moeten we eerst over toolkits praten. Toolkits bieden een manier om app-interfaces op een consistente manier te tekenen. Zonder toolkits zouden ontwikkelaars werkbalkknoppen en vervolgkeuzemenu's voor elke app moeten ontwerpen en programmeren. In Linux domineren twee toolkits het landschap: GTK + en Qt Wat is het verschil tussen GTK + en Qt? Wat is het verschil tussen GTK + en Qt? Je hebt waarschijnlijk wel gehoord van GTK + en Qt, maar wat zijn deze ontwikkeltoolkits? En hoe beïnvloeden ze hoe je Linux gebruikt? Lees verder .

LXDE gebruikt GTK + 2, wat een zeer oude code is. GTK + 3 bestaat al sinds 2011. LXDE-onderhouder Hong Jen Yee kreeg problemen met enkele van de wijzigingen in GTK + 3, dus bracht hij in 2013 een poort op basis van Qt uit. Kort daarna, de Qt-versie van LXDE en een afzonderlijke desktopinterface die bekend staat als Razor-qt samengevoegd tot LXQt. Hong Jen Yee was van plan zijn inspanningen uiteindelijk te richten op LXQt in de toekomst. Sindsdien is LXQt formeel een apart project geworden.

Hoe LXQt werkt

Het app-menu van LXQt en een open webbrowser

LXQt is standaard een lay-out die bekend is bij iedereen die Windows heeft gebruikt. Een app-opstartprogramma bevindt zich links onderaan. Rechtsonder bevindt zich een systeemvak. Open vensters verschijnen in een rij tussen de twee.

Het app-opstartprogramma bevat de essentie en niets meer. Categorieën met uw geïnstalleerde apps verschijnen bovenaan, vervolgens hebt u systeemvoorkeuren, bedieningselementen voor gebruikerssessies en een zoekbalk.

De interface is zeer configureerbaar. U kunt bureaublad-, app- en pictogramthema's wijzigen. Het paneel kan naar elke kant van het scherm gaan en u kunt de elementen herschikken zoals u wilt. Er is geen reden om een ​​Windows-achtige lay-out te behouden als dat niet jouw ding is.

LXQt verwijst naar elk onderdeel van het paneel als een widget. Standaardwidgets bieden de mogelijkheid om favoriete apps in het paneel op te slaan, tussen meerdere werkruimten te schakelen en vensters te verbergen om het bureaublad weer te geven. Een paar extra widgets worden meegeleverd, zoals een CPU-monitor en een kleurenkiezer.

Opties voor het configureren van een paneel in LXQt

Een deel van de aantrekkingskracht van LXQt is het gebrek aan afhankelijkheden (achtergrondservices die moeten worden geïnstalleerd om een ​​programma te kunnen uitvoeren) en het gebruik van uitwisselbare componenten. LXQt gebruikt bijvoorbeeld de Openbox-vensterbeheerder. U kunt alle Openbox-compatibele thema's gebruiken om het uiterlijk van de titelbalken van uw venster te wijzigen. U kunt ook de volgorde van knoppen in de titelbalk aanpassen en welke knoppen worden weergegeven.

In zekere zin neemt LXQt zijn rol als desktopomgeving heel letterlijk op. Het beheert het bureaublad. Het probeert niet de hele ervaring te regelen, van opstarten tot afsluiten. Linux is modulair en LXQt omarmt dit.

Nadelen van LXQt

LXQt-aanpassingsinstellingen

LXQt mist enkele functies die u van een moderne desktop mag verwachten. Standaard tekent LXQt geen schaduwen rond vensters, noch zijn er animaties voor het openen of maximaliseren van vensters. De animatie voor het minimaliseren van een venster is aanwezig maar enigszins schokkerig. U kunt dit wijzigen door een afzonderlijke componist in te schakelen of te installeren. Lubuntu biedt er standaard een aan die bekend staat als Compton X.

Herinner je de zoekbalk in het app-opstartprogramma? Het is erg basic. U moet zoeken naar de exacte naam van een app, niet naar wat deze doet. Verwacht geen bestanden en mappen te vinden tenzij u extra software installeert, omdat dergelijke functies een bureaublad kunnen vertragen.

Zoeken naar apps in LXQt

LXQt doet ook heel weinig hand vast. Er wordt van je verwacht dat je de namen van apps kent en wat ze doen. Als u dat niet doet, moet u leren. Het app-opstartprogramma vertelt u niet wat de vooraf geïnstalleerde teksteditor, afbeeldingsviewer of webbrowser is. U zult dit zelf moeten uitzoeken.

Dat wil niet zeggen dat LXQt moeilijk te gebruiken is. Ik denk het niet. Maar ik heb ook een zekere bekendheid met hoe Linux-desktops werken. Als je de weg kent in Xfce of MATE, kost LXQt je slechts een paar momenten om erachter te komen. De meeste dingen zijn waar je ze verwacht. De implementatie is gewoon anders.

Wie moet LXQt gebruiken?

Er zijn een paar belangrijke redenen om LXQt te overwegen:

  • LXQt is lichtgewicht. Als u een eenvoudige desktopinterface wilt die relatief weinig systeembronnen gebruikt, zet u LXQt op uw lijst.
  • LXQt is gebaseerd op Qt. Eerlijk gezegd zijn er niet zoveel desktopomgevingen op basis van Qt vergeleken met GTK +. Als u de voorkeur geeft aan Qt-apps maar geen fan bent van de KDE Plasma Desktop, is LXQt een van uw weinige alternatieven.
  • LXQt is modulair. Als je geen desktopomgeving wilt die alle dingen probeert te doen, dan kan LXQt je laten glimlachen.

LXQt krijgt niet zoveel aandacht als andere desktopomgevingen. Dat betekent niet dat het niet zo goed is. Maar als u een idee wilt krijgen welke andere opties voor u beschikbaar zijn, zijn hier meer dan een dozijn van de lichtste Linux-distributies 13 Lichtgewicht Linux-distributies om uw oude pc een nieuw leven te geven 13 Lichtgewicht Linux-distributies om uw oude pc te geven a New Lease of Life Deze smaken van Linux zijn licht op CPU en RAM, wat betekent dat ze geweldig werken op oudere en zwakkere apparaten! Lees meer die u kunt vinden.

Ontdek meer over: KDE, Linux Desktop Environment.