Hier zijn enkele praktische tips voor het maken van prachtige architectuurfotografie met uw smartphonecamera.

10 tips voor betere architectuurfotografie met behulp van een smartphone

Advertentie Reis overal en je zult merken dat alle bestemmingen een aantal architecturale wonderen hebben die op zijn minst een camerabeeld waard zijn. Maar als je je camera niet bij je hebt, hoe maak je dan geweldige architectuurfotografie met je telefoon? We raden u niet af om een ​​digitale spiegelreflexcamera of spiegelloze camera te gebruiken, maar het meenemen van een afzonderlijke camera is zwaar en niet leuk om te doen op vakantie. Wa

Advertentie

Reis overal en je zult merken dat alle bestemmingen een aantal architecturale wonderen hebben die op zijn minst een camerabeeld waard zijn. Maar als je je camera niet bij je hebt, hoe maak je dan geweldige architectuurfotografie met je telefoon?

We raden u niet af om een ​​digitale spiegelreflexcamera of spiegelloze camera te gebruiken, maar het meenemen van een afzonderlijke camera is zwaar en niet leuk om te doen op vakantie. Waarom al dat gewicht dragen als je smartphonecamera op zichzelf goed werk kan leveren?

Hier zijn enkele praktische tips voor het maken van prachtige architectuurfotografie met uw smartphonecamera.

1. Selecteer de juiste richting

smartphone camera portret landschap oriëntatie

Landschap of portret? Dat is de eerste vraag. Met telefooncamera's kan de juiste oriëntatie het verschil maken tussen een gemiddelde foto en een geweldige foto.

Als u een verre opname van een boerderij probeert te maken, kan de landschapsmodus een goede keuze zijn. Maar als u een hoge structuur zoals een windmolen probeert vast te leggen, is portret misschien een betere optie.

De juiste oriëntatie hangt ook af van het platform waar u de foto wilt publiceren. Als u het bijvoorbeeld wilt voor uw Facebook-tijdlijn, moet u erop klikken in de liggende modus.

2. Probeer verschillende perspectieven

fotografie perspectieven hoeken
Afbeeldingskrediet: Michael Gaida / Pixabay

Het meest voorkomende perspectief is het menselijk oog. Je kijkt naar een gebouw en klikt rechtdoor op de foto van wat je ziet.

Soms kan een unieke hoek u helpen om een ​​betere foto te maken. Probeer bijvoorbeeld vanuit een mierenperspectief te kijken zoals op de bovenstaande foto. Ga hiervoor bij de basis van een gebouw staan ​​en kijk omhoog. Klik op de foto van wat een mier zou zien. U kunt beslissen hoeveel lucht u in de foto wilt opnemen.

Een ander perspectief is het vogelperspectief. Klik op een foto terwijl u vanuit een hoog gebouw naar beneden kijkt.

3. Probeer opnamen te maken op verschillende tijdstippen van de dag

fotografie verlichting
Afbeeldingskrediet: Eukalyptus / Pixabay

Verschillende foto's van hetzelfde gebouw kunnen polen uit elkaar zien, afhankelijk van het tijdstip waarop je de foto hebt gemaakt. Naarmate de dag vordert, zullen de grootte en de hoek van de schaduw veranderen en dit zal een driedimensionaal uiterlijk creëren. Je moet het juiste moment vinden om de foto's er levend uit te laten zien en misschien moet je uren wachten.

4. Stap het gebouw binnen

architectuur interieur fotografie
Afbeeldingskrediet: Tama66 / Pixabay

Velen van ons beperken ons tot het nemen van foto's van de buitenkant van een gebouw, maar hun interieur kan ook enkele mooie foto's opleveren.

Focus op de ramen. Omdat ramen het licht binnenlaten, kun je geweldige silhouetopnamen maken en een dramatisch effect creëren.

Om een ​​silhouet te maken, moet uw onderwerp voor het venster worden geplaatst en moet u in de richting van het licht klikken. Maak je geen zorgen als het beeld donker wordt. U kunt eenvoudige bewerkingstools gebruiken om de helderheid later aan de foto toe te voegen.

Probeer flits op uw camera te vermijden, omdat deze vaak saaie en afgeplatte beelden oplevert. Meer informatie over het toevoegen van diepte aan uw foto's Bent u het zat met platte foto's? Voeg een gevoel van diepte toe met deze 6 tips Heb je genoeg van platte foto's? Voeg een gevoel van diepte toe met deze 6 tips Foto's missen soms een gevoel van diepte en voelen in plaats daarvan een beetje "plat". Hier zijn zes tips om uw opnamen te verbeteren en foto's levendiger te laten voelen. Lees verder .

5. Benadruk de details

details architecturale fotografie
Afbeeldingskrediet: Profstrebor / Pixabay

Close-upfoto's kunnen soms unieke magie creëren die verre foto's niet kunnen. Als je goed kijkt, vind je in elk gebouw verschillende interessante functies.

Het kan een gravure op de deur zijn. Of misschien een deurknop met een uniek ontwerp. Trapleuningen kunnen u ook de juiste fotografie-elementen bieden om in te zoomen.

Je kunt ook spelen met texturen en patronen. Bakstenen muren, matglas, ruw beton aan de muur of zelfs afbladderende verf voegen vaak een interessant element toe aan de foto's.

6. Neem levende wezens op voor schaal

architecturale fotografie menselijk element
Afbeeldingskrediet: StockSnap / Pixabay

Alleen de foto's van gebouwen kunnen saai worden. U kunt een mens of een huisdier toevoegen aan de foto. Dit geeft het niet alleen levendigheid, maar biedt ook schaal.

Als je de aandacht van de kijker op een bepaald punt in de foto wilt vestigen, plaats je daar een mens. Het accentueert het brandpunt en helpt u een verhaal te vertellen met uw foto's.

7. Zoek naar lijnen en vormen

architecturale fotografie lijnen vormen
Afbeeldingskrediet: Jplenio / Pixabay

Zoek naar verticale, diagonale of horizontale lijnen. Wanneer u deze lijnen met uw camera fotografeert, geven ze de ogen van de kijker een richting om te volgen en zal het publiek langer naar de foto kijken. Gebogen lijnen komen vrij veel voor in de architectuur en geven een natuurlijk gevoel.

Hetzelfde is met vormen. Interessante vormen in het gebouwontwerp kunnen de ogen automatisch van het ene deel van de foto naar het andere leiden.

8. Neem de tijd om uw foto's te kaderen

fotografieregel van derde rasterlijnen
Afbeeldingskrediet: Helmut_Kroiss / Pixabay

Volg deze basisregel voor het fotograferen van composities Hoe een foto samen te stellen: 5 essentiële regels om te volgen Hoe een foto samen te stellen: 5 essentiële regels om te volgen Als u echt goed wilt worden in fotografie, zijn er een aantal essentiële regels met betrekking tot de beeldcompositie overwegen. Hier zijn vijf van de belangrijkste. Lees meer: ​​houd het onderwerp uit het midden in het beeld. De meeste smartphonecamera's worden geleverd met een rasterfunctie die kan helpen bij dit soort kadrering.

Waarom niet in het midden? Het is omdat wanneer het onderwerp in het midden is, je er meteen naar kijkt en je oog nergens anders heen kan. Maar wanneer het onderwerp zich dichtbij een rand bevindt, kijk je ook naar de andere delen van de foto. Je neemt het complete verhaal van de foto in je op.

Dit wordt in de fotografie ook de regel van derden genoemd.

9. Voeg wat variatie toe

Vergeet niet om variatie in alle foto's toe te voegen. Als je één type foto beheerst, beperk je dan niet tot die stijl. Als je een paar ingezoomde foto's hebt gemaakt, maak dan ook enkele verre foto's. Vergelijk op dezelfde manier de perspectieven in verschillende foto's.

10. Bewerk uw foto's achteraf

Nadat u een foto hebt gemaakt, moet deze mogelijk worden verwerkt, zoals het verminderen van de helderheid, het toevoegen van warmte, enz.

Je vindt een aantal fotobewerkings-apps op Apple De 8 beste gratis foto- en beeldbewerkings-apps op iPhone De 8 beste gratis foto- en beeldbewerkings-apps op iPhone Wil je foto's op je iPhone bewerken? Hier zijn de beste gratis apps voor alle niveaus van fotograaf, met alles van filters tot HDR. Lees meer App Store of Google Play Store. Ze hebben zeer weinig technische kennis nodig en zijn eenvoudig te gebruiken. Sommige opties zijn Adobe Lightroom, Fotor en PicMonkey.

Wees creatief met smartphonefotografie

Als u op foto's van architectonische elementen klikt, denk dan buiten de doos (of in dit geval een gebouw). Vergeet niet dat fotografie draait om creatief zijn!

Zorg ervoor dat je realistische verwachtingen hebt. Niet alle foto's kunnen perfect zijn, dus klik op veel foto's. Terwijl u experimenteert met de foto's, krijgt u een aantal fatsoenlijke en professionele klikken.

DSLR-camera's verslaan mogelijk smartphone-camera's DSLR's versus smartphonecamera's: hoe vergelijken ze? DSLR's versus smartphonecamera's: hoe vergelijken ze? Iedereen heeft een camera in zijn zak, dus is het de moeite waard om een ​​digitale spiegelreflexcamera te kopen? We kijken naar de voor- en nadelen van elk om u te helpen een beslissing te nemen. Lees meer over beeldkwaliteit, maar je kunt nog steeds opvallende resultaten krijgen met je smartphonecamera als je je foto's goed plant en een beetje hulp krijgt van het bewerken van apps.

Ontdek meer over: Fotografie, Smartphone-fotografie.