Dit is het tijdperk van verkeerde informatie en nepnieuws.  Hier zijn de beste onpartijdige sites voor het controleren van feiten, zodat u de waarheid kunt vinden.

De 8 beste sites voor het controleren van feiten voor het vinden van ongekunstelde waarheid

Advertentie Met opzettelijke verkeerde informatiecampagnes en de voortdurende prevalentie van nepnieuws zijn sites voor het controleren van feiten nu belangrijker dan ooit. Dus in het digitale tijdperk, waar nieuws snel via meerdere kanalen wordt verspreid, hoe controleert u uw feiten? Hier zijn vijf van de beste websites voor het controleren van feiten, zoals Snopes en PolitiFact, zodat u de waarheid kunt vinden

Advertentie

Met opzettelijke verkeerde informatiecampagnes en de voortdurende prevalentie van nepnieuws zijn sites voor het controleren van feiten nu belangrijker dan ooit.

Dus in het digitale tijdperk, waar nieuws snel via meerdere kanalen wordt verspreid, hoe controleert u uw feiten? Hier zijn vijf van de beste websites voor het controleren van feiten, zoals Snopes en PolitiFact, zodat u de waarheid kunt vinden.

1. Media Bias / FactCheck (MBFC Nieuws)

media bias feit check website

Als je je afvraagt ​​wie de fact-checkers is, zou dat MBFC zijn. Van Palmer Report tot Breitbart en zelfs browserextensies zoals Newsguard, MBFC beoordeelt ze allemaal.

De website is een bias beoordelingsbron, met meerdere nepnieuws die apps controleren 5 Smart News-apps om u te helpen nepnieuws te voorkomen met meer betrouwbare rapporten 5 Smart News-apps om u te helpen nepnieuws te voorkomen met meer betrouwbare rapporten Wilt u weggaan van nepnieuws? U kunt deze slimme apps gebruiken om in plaats daarvan op feiten gecontroleerd en neutraal nieuws te ontvangen. Lees meer en extensies die deze beoordelingen integreren in hun eigen systemen. De reputatie van de site betekent dat het al lang een bron is die internetgebruikers kunnen bezoeken om de voorkeur op hun favoriete nieuwswebsites te controleren.

MBFC bevat niet alleen rapporten over de voorkeur van beroemde websites voor het controleren van feiten, zoals Snopes en PolitiFact, maar publiceert ook een dagelijkse bronvoorkeurcontrole. Factoren die zij overwegen, zijn sourcing, vooringenomen formulering, verhaalkeuzes en politieke overtuiging.

De site analyseert vooringenomenheid, transparantie met betrekking tot financieringsbronnen, persvrijheid in het land van herkomst en de geschiedenis van feitelijke rapportage van de site. Mislukte feitencontroles en instanties van bevooroordeelde taal worden gemarkeerd in het overzicht van elke site.

Ten slotte heeft MBFC ook uitgebreide lijsten met nieuwsbronnen met verschillende vooroordelen (rechts, extreem, links, etc.). Dit omvat lijsten met websites die bekend staan ​​om samenzweringen, pseudowetenschap en dubieuze bronnen. Dit helpt gebruikers weten welke rapporten ze moeten nemen met een korreltje zout.

We hebben ook de MBFC News-bias-rating opgenomen op elk van de feitcontrolesites in deze lijst, met uitzondering van sites die zijn gemarkeerd als inclusief bias.

2. Snopes

snopes betrouwbare fact checking site

MBFC News Rating: Minste Bias

Is Snopes bevooroordeeld? Volgens MBFC, evenals andere sites voor het controleren van feiten, is het antwoord nee.

Snopes begon als een site die voornamelijk handelde over stedelijke legendes, mythen, gemeenschappelijke misvattingen, geruchten en complottheorieën Top 9 Conspiracy-websites Top 9 Conspiracy-websites Conspiracies weigeren zelfs vandaag de dag te sterven. Hier zijn de beste samenzweringsforums en samenzweringswebsites die er zijn. Lees verder . Het is echter uitgebreid met algemene feitencontrole van virale verkeerde informatie, inclusief politieke verklaringen.

Snopes is beschuldigd van het ontvangen van financiering van de liberale miljardair George Soros. De onthullingspagina van Snope biedt echter een samenvatting van de jaarlijkse uitgaven en inkomsten van de website. De inkomsten zijn verdeeld over zijn GoFundMe-campagne, advertenties, zijn Facebook-fact-checking-partnerschap, bijdragen van lezers en aandeelhoudersfinanciering.

De website vermeldt verder:

“We accepteren geen politieke advertenties, noch accepteren we enige andere vorm van financiering van politieke partijen, politieke campagnes of politieke belangenorganisaties. We accepteren bijdragen rechtstreeks van onze lezers en van niet-partijgebonden organisaties om onze missie te bevorderen. De bron van een enkele bijdrage die we ontvangen van meer dan $ 10.000 of meer dan 5% van onze totale jaarlijkse inkomsten omvatten, wordt openbaar gemaakt. ”

Ondertussen heeft FactCheck.org zijn gewicht achter Snopes gelegd; zeggen dat het een betrouwbare bron is en citeert de website vaak in hun eigen artikelen voor het controleren van feiten.

3. PolitiFact

politifact check nieuwswebsite

MBFC News Rating: Minste Bias

PolitiFact is een niet-partijgebonden website voor het controleren van feiten die zich richt op politieke claims in de VS. Dit omvat verklaringen van politici, politieke onderwerpen zoals immigratie en algemeen politiek nieuws. Een wereldwijde editie van de site behandelt verhalen uit andere delen van de wereld.

PolitiFact is een Pulitzer Prize-winnende website en werd in 2018 overgenomen door het Poynter Institute - een weerspiegeling van de toewijding van de site aan waarheidsgetrouwe journalistiek.

De website heeft een paar unieke elementen die hem onderscheiden van andere websites voor het controleren van feiten. Ten eerste is er de Truth-o-Meter, die het niveau van de waarheid in een verklaring beoordeelt. Deze schaal omvat niveaus zoals waar, half waar, meestal onwaar, en zelfs een "broek in brand" -beoordeling aan het uiteinde van de meter. De site heeft zelfs een aangesloten app genaamd PolitiTruth die tot doel heeft je politieke kennis en gevoeligheid voor nepnieuws te testen.

MBFC blijft PolitiFact beoordelen als een van de meest betrouwbare, waarheidsgetrouwe sites voor het controleren van feiten die er zijn.

4. FactCheck.org

factcheck org website

MBFC News Rating: Minste Bias

FactCheck.org is niet alleen een fact-checking website met een gevestigde geschiedenis van journalistieke strengheid, maar het werkt ook samen met Facebook om vals nepnieuws te bestrijden.

FactCheck is een niet-partijgebonden website voor het controleren van feiten die zich primair richt op de Amerikaanse politiek. Het is ook een non-profitproject - wat betekent dat het zich richt op informatie, niet op het nastreven van winst.

Niet alleen debunkt de site regelmatig politicusclaims en vals nepnieuws, maar het laat gebruikers ook hun eigen vragen stellen aan de website.

5. TruthOrFiction.com

waarheidfictie feit controle site

MBFC News Rating: Minste Bias

TruthOrFiction.com is een van de langstlopende sites voor het controleren van feiten. Hoewel het in eerste instantie was gericht op het kijken naar hoaxes en geruchten op internet, heeft het zijn bereik uitgebreid met algemeen nepnieuws. Dit omvat politieke verhalen en virale inhoud.

De website geeft verhalen verschillende beoordelingen om hun betrouwbaarheid weer te geven. Deze omvatten beoordelingen zoals waar, fictie, onbekend, gedecontextualiseerd of variaties daarop. De analyses van geruchten of verhalen kijken naar de oorsprong van deze verhalen, of er elementen van waarheid zijn, en waar verhalen mogelijk zijn afgedwaald (zoals het decontextualiseren van de waarheid).

6. Loodverhalen

hoofdverhalen check feiten website

MBFC News Rating: Minste Bias

Lead Stories is een minder bekende website die gebruikers helpt bij het controleren van informatie. De website ontkracht nepnieuws in verschillende beats, waaronder entertainment, technologie, politiek en internationaal nieuws.

De website maakt ook gebruik van de Trendolizer-zoekmachine om trending content te volgen - met behulp van deze resultaten om trending nepnieuws te identificeren. Afhankelijk van bepaalde criteria ontkracht de site vervolgens trending hoaxes of valse informatie met behulp van objectieve bronnen.

“Over het algemeen zullen we prioriteit geven aan verhalen die het meest populair zijn of die erg nieuw zijn en die het snelst aan het winnen zijn. We kunnen af ​​en toe ook een verhaal aanpakken dat al door een andere site is ontkracht als we meer / betere informatie hebben. En als we een tip van een lezer ontvangen of een voor de hand liggende grap maken op social media, kunnen we ook besluiten om het te controleren en / of te deblokkeren als het aan de bovenstaande criteria voldoet, ”legt Lead Stories uit in hun methodologie.

De site werkt ook samen met Facebook als onderdeel van de inspanningen van het sociale netwerk om nepnieuws te bestrijden.

7. Hoax Slayer

hoaxslayer-website voor het controleren van de waarheid

MBFC News Rating: Minste Bias

Hoax Slayer is een andere betrouwbare website die u kunt gebruiken om de nieuwste online hoaxes te bekijken. Het richt zich vooral op het soort hoaxes en verkeerde informatie gedeeld op sociale media, zoals Facebook-zwendel, hoaxes van het virale privacybeleid, phishing en geruchten over sociale netwerken.

De site blijft meestal weg van politici die feiten controleren, aangezien er een aantal andere sites zijn die dit al doen. Het ontkracht echter bepaalde nepnieuwsverhalen met een politieke agenda. Een voorbeeld is het ontmaskeren van een WhatsApp-bericht dat beweerde dat een billboard in Zimbabwe beweerde dat blanke mensen zonder gevolgen in Zuid-Afrika kunnen worden gedood, waardoor mensen worden aangemoedigd contact op te nemen met de regerende partij van Zuid-Afrika om te zien hoe.

Hoax Slayer is ook een veel kleinere website dan andere op deze lijst, eigendom van en wordt gerund door de Australiër Brett M. Christensen. Desondanks heeft de site een uitstekende beoordeling van MBFC vanwege de feitelijke rapportage en neutraliteit.

8. FullFact.org

fullfact uk fact checking website

MBFC News Rating: Minste Bias

Als u op zoek bent naar een in het VK gevestigde website voor het controleren van feiten, wordt Full Fact beschouwd als een betrouwbare bron en wordt het goedgekeurd door MBFC. De website is een liefdadigheidsinstelling die feiten controleert, met een divers scala aan financiering en transparantie rondom inkomsten. Ze zorgen er zelfs voor dat hun Board of Trustees van verschillende kanten van het politieke spectrum komen.

Full Fact gaat ook verder dan feitencontroles en biedt zelfs een toolkit voor feitencontrole. De site vraagt ​​ook om correcties van uitgevers wanneer ze onjuiste of misleidende informatie publiceren.

Sites voor het controleren van feiten met Bias?

Er zijn een paar populaire websites voor het controleren van feiten die wel een hoge score voor feitelijke rapportage krijgen, maar niet in aanmerking komen voor deze lijst vanwege het ontvangen van een bevooroordeelde score op MBFC.

Enkele van deze sites zijn:

  • Fact Checker van Washington Pos: bias links-midden
  • CheckYourFact: bias naar rechts
  • FactMyth.com: vertekening in het midden
  • Zebra Fact Check: vertekening in het rechter midden
  • ExposingTruth.com: bias links-midden

Deze vooroordelen komen voort uit het brandpunt van feitcontroles (zoals het feitelijk meer rechts controleren dan links), of uit het incidentele gebruik van geladen woorden om lezers te zwaaien. Hoewel deze websites meestal geloofwaardige bronnen gebruiken, duidt hun focus op enige mate van bias.

Hoe u uw eigen feiten kunt controleren

Hoewel websites voor het controleren van feiten je helpen mythen en nepnieuws te ontmaskeren, moet je ook proberen je eigen vaardigheden op het gebied van nepnieuws te verbeteren. Dit zal u helpen de beste manieren te vinden om onderwerpen te onderzoeken, voorkeursbevordering te voorkomen en te leren welke sites geen geloofwaardige bronnen zijn.

Neem een ​​kijkje in onze gids over hoe u nepnieuws kunt vermijden Hoe u nepnieuws snel kunt vermijden tijdens een zich ontvouwende crisis Hoe u nepnieuws snel kunt vermijden tijdens een zich ontvouwende crisis De volgende keer dat er een crisis is, val niet voor een hype. Doorbreek de sociale oplichting en de leugens om de waarheid te vinden met deze tips. Lees meer voor tips over het opsporen van verkeerde informatie.

Ontdek meer over: Fake News, .