Met de Terminal-app op Mac kunt u allerlei taken uitvoeren met behulp van de opdrachtregel.  Hier is een gids voor Terminal-beginners.

Een beginnershandleiding voor het gebruik van de Mac-terminal

Advertentie Voor de meeste dagelijkse Mac-taken is een zachte en vriendelijke GUI zowel een pluspunt als een troost. Soms is Finder echter een onhandige tussenpersoon. Ontgrendel nu het cheatsheet "Mac Terminal Commands"! Hiermee meld je je aan voor onze nieuwsbrief Voer uw e-mailontgrendeling in Lees ons privacybeleid Er zijn snellere manieren om erachter te komen waar dat vervelende 5 GB-bestand zich verbergt, of het pad van elk bestand met betrekking tot die app waarvan je dacht dat je het had verwijderd

Advertentie

Voor de meeste dagelijkse Mac-taken is een zachte en vriendelijke GUI zowel een pluspunt als een troost. Soms is Finder echter een onhandige tussenpersoon.

Ontgrendel nu het cheatsheet "Mac Terminal Commands"!

Hiermee meld je je aan voor onze nieuwsbrief

Voer uw e-mailontgrendeling in Lees ons privacybeleid

Er zijn snellere manieren om erachter te komen waar dat vervelende 5 GB-bestand zich verbergt, of het pad van elk bestand met betrekking tot die app waarvan je dacht dat je het had verwijderd. Voor deze en andere taken is de opdrachtregel je nieuwe beste vriend.

Wat is terminal?

Terminal is een hulpprogramma waarmee u via de opdrachtregel met uw Mac kunt communiceren. Linux-besturingssystemen bevatten vergelijkbare tools, omdat zowel Linux als macOS Unix-achtige besturingssystemen zijn. De opdrachtregelinterface (CLI), of de taal die u in Terminal typt om met uw Mac te communiceren, wordt bash genoemd . Alles wat we hieronder bespreken is een bash-commando.

Voordat u Terminal gaat gebruiken, kunt u deze aanpassen aan uw eigen persoonlijke voorkeur. Als je wilt, is het zelfs mogelijk om een ​​Terminal-alternatief van derden te downloaden. Pas je Mac-opdrachtregel aan met deze Terminal-alternatieven. Je Mac-opdrachtregel aanpassen met deze Terminal-alternatieven. Een van de beste manieren om macOS van jezelf te maken is om de opdrachtregel aan te passen, via alternatieve apps of gewoon de Terminal-app misleiden. Lees meer voor een persoonlijke look en feel.

Algemene Mac-opdrachtregeltips

Laten we eerst eens kijken naar enkele basisfeiten die u moet weten.

Algemene syntaxis

Een bash-commando volgt meestal dit patroon:

[Command] [Options] [Input or Path to File or Directory]

Bijvoorbeeld in:

ls -la /Applications

ls is de opdracht, -la is een samenstelling van twee afzonderlijke opties ( -l en -a ) en /Applications is het pad naar de lijst.

Het pad

Als je paden begrijpt, kun je beter begrijpen hoe macOS je bestanden daadwerkelijk ziet. Het pad van een bestand is in wezen het mappenbestand van de Russische poppen waarin het zich bevindt, gevolgd door de naam van het bestand zelf.

Op een Mac is het pad van een bestand met de naam My Secrets dat leeft op het bureaublad van gebruiker John Doe's /Users/jdoe/Desktop/"My Secrets" .

Witte ruimte

U moet ontsnappen uit de witte ruimte zodat de Terminal deze correct kan verwerken. Wanneer bash een spatie ziet, interpreteert het deze als het einde van een opdracht. Dus als je een map hebt met spaties in de naam, zoals Path Test, en je probeert de inhoud ervan te vermelden met ls /Applications/Path Test, krijg je dit:

Ongeldig pad veroorzaakt Bash Command Failure

Wat is hier aan de hand? Nou, bash denkt dat je ls hebt gebeld op / Applications / Path . Toen het dat bestand niet kon vinden, stopte het.

Als je wilt dat bash de volledige naam van je map herkent, kun je de naam tussen aanhalingstekens zetten of een backslash gebruiken, zoals hier:

  • ls /Applications/"Path Test" of
  • ls /Applications/Path\ Test

sudo

Veel van de onderstaande opdrachten vereisen toegang op beheerdersniveau. Als u momenteel niet bent aangemeld bij een beheerdersaccount, maar u kent het beheerderswachtwoord, kunt u sudo (wat staat voor "single user do") voor de opdracht plaatsen om het tijdelijk beheerdersrechten te geven.

Terminalopdrachten om uw workflow te verbeteren

Nu je de basis kent, laten we eens kijken naar enkele uiterst handige opdrachten. Merk op dat u volledige informatie over deze opdrachten, inclusief al hun opties en voorbeelden, kunt opvragen door man in de Terminal te typen.

vind

  • Vervangt: Spotlight
  • Waarom het beter is: het is sneller en zoekt in systeemmappen die Spotlight uitsluit of problemen heeft met indexeren.

Spotlight heeft de neiging macOS-systeembestanden over te slaan tenzij u zegt dat dit niet moet, en zelfs dan kan het moeilijk zijn ze te indexeren. Omgekeerd kan het bash find- commando overal en op elke plek zoeken en het volledige pad uitvoeren van wat je zoekt.

De syntaxis van zoeken bestaat uit vier delen. In volgorde zijn ze:

  1. vind
  2. het pad van de map waarin u wilt zoeken ( / Toepassingen hieronder)
  3. opties (het onderstaande voorbeeld heeft -naam, wat betekent dat zoeken naar bestanden zoekt die overeenkomen met die naam)
  4. de string om te zoeken (het onderstaande voorbeeld heeft Google Chrome )

Je moet weten dat find regex gebruikt (ook reguliere expressies genoemd). Een volledige uitleg van dit onderwerp valt buiten het bestek van dit artikel (of iets anders dan een leerboek). In het onderstaande voorbeeld wordt echter een essentieel concept in regex geïntroduceerd, namelijk het asterisk ( * ) of jokerteken.

Als u het aan het begin en einde van de zoekreeks plaatst, betekent dit dat de zoekopdracht resultaten oplevert met tekens voor en na de zoekterm. In dit geval zal Google Chrome Google Chrome.app weergeven .

Het komt allemaal samen om er zo uit te zien:

Een voorbeeld van het bash-commando

du

  • Vervangt: Cmd + I om info te tonen.
  • Waarom het beter is: het kan je meerdere mappen tegelijk laten zien, en het kost meestal minder tijd om te laden.

du staat voor "schijfgebruik" en kan u snel de grootte van een bestand of map vertellen, of zelfs een lijst met bestanden in een map.

De beste opties voor du zijn:

  • -d (diepte): wanneer gevolgd door een getal, vertelt find dat de zoekopdracht moet worden beperkt tot een -d diepteniveau in de map waarin het wordt uitgevoerd.
    • Als u bijvoorbeeld du -d 1 /Applications uitvoert, wordt alleen de totale grootte van de mappen en bestanden in uw map Toepassingen weergegeven, niet de grootte van submappen in die mappen.
  • -h (leesbaar voor mensen): dit toont de grootte van uw bestanden in K, M of G, wat staat voor kilo, mega of gigabytes.

Bekijk du in actie:

Bash Command du in actie

mv

  • Vervangt: aanwijzen en klikken van mappen en bestanden.
  • Waarom het beter is: het is sneller en vereist geen navigatie.

U kunt een bestand of map snel verplaatsen naar een andere map met behulp van mv . Het werkt door eenvoudig de naam van het pad te wijzigen.

De syntaxis is mv .

Bijvoorbeeld, mv /Users/jdoe/Documents/file1 /Users/jdoe/Desktop/file1 zal file1 van jdoe's Documents naar zijn Desktop verplaatsen.

ls

  • Vervangt: Cmd + i om info weer te geven.
  • Waarom het beter is: het is sneller, kan informatie over meerdere bestanden tegelijk weergeven en is in hoge mate aanpasbaar.

ls is een ongelooflijk krachtige opdracht om je precies te laten zien wat er in je mappen staat. Het laat ook zien wie ze mag zien, of je verborgen bestanden of mappen hebt, en nog veel meer.

De beste opties voor LS zijn:

  • -l (lang): toont de machtigingen voor elk bestand in de map, de meest recente aanpassingstijd, de bestandseigenaar en de bestandsnaam.
  • -a (alles): toont u alle bestanden in een map, inclusief de verborgen bestanden (geweldig voor het weergeven van de gebruikersbibliotheek in macOS, die standaard verborgen is).

Dit is hoe de uitvoer eruit ziet:

ls -la in actie

mkdir

  • Vervangt: Finder> Bestand> Nieuwe map
  • Waarom het beter is: het is sneller en u kunt de naam direct in de opdracht instellen in plaats van te dubbelklikken op de nieuwe map.

Maak in een oogwenk nieuwe mappen met deze opdracht.

Voorbeeld: mkdir /Users/jdoe/Desktop/cool_stuff

rm

  • Vervangt: bestanden naar de prullenbak verplaatsen en legen.
  • Waarom het beter is: het is sneller en goed voor het verwijderen van vervelende bestanden waar de prullenbak niet vanaf komt.

Met deze opdracht wordt elk bestand dat u in het pad hebt geplaatst, onmiddellijk en zonder vooroordeel verwijderd. Gebruik het uiteraard met uiterste voorzichtigheid. Anders dan op Leeg prullenmand klikken, vraagt rm niet of u het zeker weet. Het gaat ervan uit dat je weet wat je doet.

Een ding om op te merken over rm is dat het standaard alleen bestanden verwijdert, geen mappen. Om mappen te verwijderen, moet u de optie -R gebruiken, wat staat voor recursief .

Voorbeeld: rm -R /Users/jdoe/Desktop/cool_stuff

Beheers uw Mac met de terminal

Nu kent u enkele essentiële Terminal-opdrachten en kunt u deze gaan integreren in uw dagelijkse Mac-workflow. Als je eenmaal vertrouwd bent met het gebruik van bash, kun je verder gaan dan alleen je dagelijkse taken vervangen en beginnen met het verkennen van krachten die alleen de opdrachtregel kan bieden.

Begin met het installeren van Homebrew, de beste pakketbeheerder voor macOS. Hiermee kunt u nieuwe programmeertalen, software-opslagplaatsen en meer installeren. En dan kun je doorgaan met het aanpassen van Terminal om het nog nuttiger te maken Hoe de Mac Terminal aan te passen en nuttiger te maken Hoe de Mac Terminal aan te passen en het nuttiger te maken De Terminal-app op je Mac is krachtig, maar het is een beetje saai uit de doos. U kunt Terminal als volgt aanpassen aan uw behoeften. Lees verder .

Ontdek meer over: Command Prompt, Linux Bash Shell, Mac Tips, Terminal.