Social media-sites trekken je aan het werk.  En hier zijn de manieren waarop sociale media u en uw meningen manipuleren ...

Hoe sociale media u en uw meningen manipuleren

Advertentie We gaan hier klinken als een samenzweringstheoreticus, maar sites voor sociale media trekken je aan. Het is echter niet noodzakelijkerwijs opzettelijk of slecht. Alle sociale mediaplatforms zijn een mix van vrij stromende informatie en de kracht van sociaal bewijs, en die mix kan je beïnvloeden zonder dat je het door hebt.

Advertentie

We gaan hier klinken als een samenzweringstheoreticus, maar sites voor sociale media trekken je aan. Het is echter niet noodzakelijkerwijs opzettelijk of slecht.

Alle sociale mediaplatforms zijn een mix van vrij stromende informatie en de kracht van sociaal bewijs, en die mix kan je beïnvloeden zonder dat je het door hebt.

Hier zijn de verschillende manieren waarop sociale media u en uw meningen manipuleren.

Bots bepalen wat populair en populair is

Volg je eerder een Instagram-account met 30.000 volgers of een account met 300? Heb je meer kans om op een Twitter-link te klikken die 58.000 likes of slechts 58 likes heeft? Sociaal bewijs is een factor die uw beslissingen beïnvloedt, en op sociale media kan het gemakkelijk worden vervalst.

Volgens een recent onderzoek van het Pew Research Center wordt tot tweederde van de links die op Twitter worden gedeeld, gedeeld door bots. Met andere woorden, bots deelden twee keer zoveel links als echte mensen met toetsenborden.

Zelfs na meerdere zuiveringen kan Instagram nog steeds 95 miljoen bot-accounts hebben, wat 10 procent van zijn totale gebruikersbestand is.

Met zoveel bots die zich voordoen als mensen op internet, betekenen dergelijke benchmarks van populariteit als volgers, likes, reacties en aandelen nauwelijks iets meer. En toch zijn we vastgebonden om hen te vertrouwen.

Vallen voor de nepnummers kan onschadelijk zijn - dus wat als je aanneemt dat een virale video leuk is omdat deze 2 miljoen keer is gedeeld? Maar met explosieve onderwerpen zoals politiek of religie, kunnen bot-gestuurde sociale mediatrends een echte impact hebben. Van het beïnvloeden van de meningen van kiezers tot het verspreiden van gevaarlijke mythen over gezondheid, bots veroorzaken veel meer problemen dan het spammen van uw foto's met nutteloze opmerkingen.

Bots spammen een Instagram-foto met identieke opmerkingen

Uw feed beschermt u tegen ongemakkelijke ideeën

Weet je nog die keer dat je oom Seymour op Facebook hebt gedempt omdat hij niet zou stoppen met tieren over immigratie? Of ontevreden over die kerel met wie je naar de middelbare school ging, omdat zijn seksistische opmerkingen steeds in je feed opduiken?

Blootstellen aan ideeën waar je het niet mee eens bent, is verontrustend. Zozeer zelfs dat in een onderzoek naar sociale psychologie [PDF-link] door Jeremy Frimer, Linda Skitka en Matt Motyl, de deelnemers weigerden om een ​​reeks verklaringen te lezen waar ze bezwaar tegen hadden, zelfs voor extra geldelijke compensatie.

Als mensen bereid zijn extra geld op te geven, alleen om te voorkomen dat ze de tegenstander horen, waarom zouden ze de tegenstander dan niet uit hun Facebook-feeds schoppen?

Je feed wordt echter niet alleen gevormd door de mensen die je volgt, maar ook door het soort berichten dat je leuk vindt, deelt en waarop je reageert. Het algoritme analyseert je activiteit en toont je vervolgens de berichten waarmee je waarschijnlijk te maken hebt - meestal de berichten waarmee je het al eens bent.

Dat betekent dat wanneer je door je feed bladert, het onwaarschijnlijk is dat je iets ziet dat tegen je overtuigingen ingaat. Uw feed wordt een echokamer, waardoor u een vertekend beeld krijgt van de publieke opinie.

Instagram misvormt jouw idee van schoonheid

Wat hot is en wat niet eerder werd gedefinieerd door de mode-industrie, en daardoor gemonopoliseerd. Maar Instagram heeft de teugels overgedragen aan gewone mannen en vrouwen, waardoor ze kunnen delen wat ze mooi vinden.

In theorie zou dat moeten hebben geleid tot een kleurrijkere, meer realistische weergave van schoonheid, waardoor mensen van verschillende rassen, vormen en maten een gelijk aandeel in de schijnwerpers hebben gekregen. En om eerlijk te zijn, velen gebruiken het platform om onze perceptie van imperfecte huid en niet-heel-model lichamen te veranderen.

Model ter bevordering van lichaamspositiviteit op Instagram

Maar voor de meeste vrouwen is Instagram een ​​bron van angst en druk, net als glossy tijdschriften. Zoals gemeld door Women in the World, ondervroeg Dove in 2015 meer dan 1.000 vrouwen, waaruit bleek dat 25 procent zei dat sociale media hun idee van schoonheid hadden beïnvloed, en 78 procent vond dat sociale media vrouwen niet realistisch afbeeldden.

Zolang apps die zijn ontworpen om puistjes te wissen en sixpacks op lichamen te slaan miljoenen downloads krijgen, zal het Instagram-ideaal bestaan ​​uit nepfitness en een digitaal verbeterde huid. En of je het nu leuk vindt of niet, die altijd perfecte gezichten hebben waarschijnlijk invloed op je eigen gevoelens.

Reisfoto's stellen onrealistische verwachtingen

Menigten rond de Trevifontein in Rome
Afbeelding tegoed: Jeff Ackley / Unsplash

Met 385 miljoen berichten met de tag #travel, is Instagram waar mensen naartoe gaan voor reisinspiratie en planning. Hier bekijk je foto's van de zonsondergang voor je vakantie op Bali en geniet je van een gotische sfeer wanneer je een reis naar Praag plant.

Maar veel van die foto's lijken niet op de realiteit.

In een onderzoek van Allianz Global Assistance uit 2018 gaf 36 procent van de millennials toe dat ze probeerden hun volgers te misleiden door onrealistische reisfoto's te posten. Of het nu is om vrienden jaloers te maken of om te concurreren met andere vakantiegangers, mensen op sociale media proberen hun reizen er beter uit te laten zien dan zij.

Ironisch genoeg zei meer dan de helft van de millennials dat berichten op sociale media hun reiskeuze beïnvloeden, en 86 procent van alle respondenten, ongeacht hun leeftijd, vertrouwt nog steeds op de foto's die hun vrienden en familie posten.

Dus als je je volgende reisbestemming kiest op basis van hoe goed het eruit ziet op Instagram, kun je een teleurstelling verwachten. Omdat de pleinen van Rome soms volgepropt zijn met toeristen en de stranden van Sri Lanka bezaaid zijn met afval - terwijl je door sociale media bent getraind om niets minder dan perfectie te verwachten.

Kun je voorkomen dat je wordt gemanipuleerd?

Wat je in je sociale media-feeds ziet, heeft invloed op wat je in gedachten hebt, vooral als je op een bepaald niveau blij bent om bedrogen te worden. Want laten we wel wezen: het is geruststellend om te denken dat iedereen het met je eens is over een verdeeldheidsprobleem, of dat er ergens ter wereld pixel-perfecte stranden zijn om op te lopen.

Maar als je wilt ontsnappen aan dat zoete, zoete bedrog, is de eerste stap om toe te geven dat het gebeurt. Vraag vervolgens de getallen die u online ziet, vraag de getallen en probeer realistische foto's te maken van de plaatsen die u wilt bezoeken. Met andere woorden, geloof niet alles wat je online leest.

Je zou je hele aanwezigheid op sociale media kunnen verwijderen - wat een radicale stap is, gezien het feit dat alles, van het zoeken naar werk tot vriendschappen, verbonden is aan sociale netwerken. Af en toe een detox van sociale media Hoe maak je een sociale media-detox (en waarom je meteen moet) Hoe een sociale media-detox te doen (en waarom je meteen moet) Een sociale media-detox klinkt misschien als een straf; maar als dat zo is, is de kans heel groot dat je er een nodig hebt. Hier zijn de tekenen dat je een detox nodig hebt en hoe je dit moet doen. Lees meer is een verstandiger manier om geaard te blijven in de realiteit.

Ontdek meer over: Fake News, Social Media Bots.