RAW versus JPEG: wat is het beste voor uw foto's?
Advertentie
Wanneer u de sprong maakt naar een digitale spiegelreflexcamera of spiegelloze camera, staat u voor de keuze om uw foto's als JPEG's te blijven maken of in plaats daarvan over te schakelen naar RAW-bestanden. Maar welke is het beste te gebruiken? In dit artikel plaatsen we RAW versus JPEG om erachter te komen.
Wat is een RAW-bestand?
Je kunt een RAW-bestand beschouwen als een digitaal negatief, of als wat je hebt voordat je je foto in de donkere kamer neemt. RAW-bestanden bevatten alle gegevens in een afbeelding die u later kunt verwerken.
RAW-bestanden komen niet in een standaardindeling. Het dichtst in de buurt is het DNG-formaat van Adobe, dat nichecamera's en smartphones die in staat zijn om RAW-bestanden te fotograferen meestal omarmen. Dit is niet het formaat dat uw Nikon-, Canon- of Sony-camera gebruikt. Sommige camera's fotograferen wel in een RAW-indeling, maar de overgrote meerderheid niet.
RAW-bestanden vereisen gespecialiseerde programma's om ze te bekijken of te bewerken. Twee Adobe-programma's, Lightroom en Photoshop, zijn de meest bekende voorbeelden. Darktable en RawTherapee zijn twee gratis opties die iedereen zonder beperking of abonnement kan gebruiken. Deze laatste twee opties hebben ook openbare broncode, zodat iedereen kan zien hoe de apps zijn gemaakt en hun eigen wijzigingen kunnen aanbrengen.
Waarom veel fotografen van RAW houden
Veel mensen zweren bij RAW. Sommigen zullen zelfs blanco aangeven dat je zou moeten fotograferen in RAW Budding Photographer? Dit is de reden waarom je Raw-ontluikende fotograaf zou moeten fotograferen? Dit is de reden waarom u Raw-opnamen zou moeten maken Elke dSLR, prosumer en zelfs sommige hoogwaardige compactcamera's kunnen onbewerkte afbeeldingsbestanden opslaan. Dit is niet alleen een hogere beeldkwaliteit, het is een geschenk van de fotografische goden. Lees verder . Hier zijn enkele van de grote redenen waarom het RAW-formaat zoveel voorstanders heeft.
RAW-bestanden behouden meer gegevens
RAW-bestanden slaan alle gegevens op die uw camera vastlegt wanneer u een foto maakt. Deze bestanden worden als verliesvrije indelingen beschouwd, zoals WAV- of FLAC-audiobestanden. Wanneer u in RAW fotografeert, behoudt u alle details die uw camera kon vastleggen.
Raw-bestanden zijn beter voor bewerking
Aangezien RAW-bestanden onbewerkt zijn, is het uw taak om ze te verwerken. Je mag al die gegevens nemen die je camera heeft opgeslagen en zien wat het beeld kan worden. Met deze vrijheid kunt u details herstellen uit lichte of donkere delen van een foto waar die er niet waren. U kunt afbeeldingen opslaan die u anders zou verwijderen.
Technisch gezien bewerkt u geen bestaande afbeelding. In plaats daarvan vertel je de computer hoe de gegevens die je hebt vastgelegd te ordenen om de afbeelding te maken.
U bewaart de originele afbeeldingsgegevens
Beeldeditors die RAW-bestanden manipuleren, worden ook niet-destructieve beeldeditors genoemd. Dat komt omdat ze geen wijzigingen aanbrengen in het oorspronkelijke bestand. Ze slaan aanpassingen die u aanbrengt op in een afzonderlijk bestand en wanneer u klaar bent, exporteert u uw afbeelding naar een ander formaat (waarschijnlijk een JPEG). Let op, niet-destructieve editors kunnen uw originele JPEG's ook behouden, maar andere beeldmanipulatieprogramma's niet.
De nadelen van RAW-bestanden
Hoe geweldig RAW-bestanden ook zijn, ze zijn niet zonder hun nadelen.
RAW-bestanden hebben een langzamere workflow
Je moet RAW-bestanden naar een ander formaat converteren voordat je ze naar een printer kunt sturen, ze via e-mail aan familieleden kunt geven of ze kunt delen met volgers op sociale media.
Dit betekent achter een computer zitten, wachten tot afbeeldingen worden geïmporteerd, deze afbeeldingen bewerken en wachten tot ze in een ander formaat worden geëxporteerd. Met tijd en oefening kun je dit proces versnellen, maar het zal nog steeds niet zo snel zijn als je foto's je camera al klaar voor gebruik laat.
U moet weten hoe RAW-afbeeldingen moeten worden verwerkt
Als u volledig wilt profiteren van RAW-indelingen, moet u weten hoe u een afbeelding kunt verwerken met een programma zoals Darktable. Darktable gebruiken, het gratis alternatief voor Adobe Lightroom Darktable gebruiken, het gratis alternatief voor Adobe Lightroom Als u foto's maakt in RAW, u hebt het juiste programma nodig om ze te openen en te bewerken. Darktable is een gratis alternatief voor Adobe Lightroom. Lees verder . Dat betekent inzicht hebben in verschillende fotografieconcepten, zoals belichting, witbalans en dynamisch bereik.
De door u gekozen afbeeldingseditor past mogelijk automatisch aspecten van de afbeelding voor u aan, maar als u niet uw eigen aanpassingen gaat uitvoeren, bent u misschien beter af met de verwerking die uw camerafabrikant heeft ontworpen en getest. En als uw afbeeldingsviewer RAW-bestanden ondersteunt, kan het zijn dat al die onbewerkte afbeeldingen er nogal saai uitzien.
RAW-bestanden vereisen meer opslagruimte
RAW-bestanden slaan alle gegevens op die uw camera heeft vastgelegd, dus het gebruik ervan lijkt op het opslaan van al uw afbeeldingen als JPEG's met de hoogste resolutie en afbeeldingskwaliteit, behalve nog iets groter. Als u de RAW + JPEG-instelling kiest om uw foto's tegelijkertijd in beide indelingen op te slaan, gaat u nog meer ruimte gebruiken op uw geheugenkaart, computer of cloudopslagaccount. U zult meer tijd besteden aan het bekijken van bestandenoverdracht en mogelijk moet u daarom meer geld uitgeven.
Wat zijn JPEG's?
JPEG staat voor Joint Photographic Experts Group. Dit is de groep die in 1992 de JPEG-standaard heeft gemaakt.
Sindsdien is het JPEG-formaat de standaardmanier geworden waarop we digitale afbeeldingen vastleggen en delen. Richt en schiet camera's, smartphones en flip-telefoons allemaal foto's opslaan in dit formaat. Wanneer u een foto in uw webbrowser bekijkt, is de kans groot dat u naar een JPEG-bestand kijkt. Alle afbeeldingen die ik in dit bericht heb opgenomen, zijn JPEG's.
Redenen om JPEG's te verkiezen
Er zijn nogal wat redenen waarom JPEG-bestanden overal worden gebruikt.
JPEG's zijn klaar om te gaan
JPEG-bestanden zijn klaar om te bekijken, af te drukken en te delen vanaf het moment dat u ze vastlegt. Uw camera verwerkt alle bewerkingen voor u. Het is het moderne equivalent van het maken van een foto met een Polaroid-camera en het hebben van een foto die je in een oogwenk aan iemand anders kunt overhandigen. Behalve bij JPEG's, kunt u enorme afbeeldingen van hoge kwaliteit vastleggen voor gebruik in een kunstgalerij of op een billboard.
JPEG's Open overal
Wanneer u uw foto's opslaat als JPEG's, kunt u erop vertrouwen dat u ze op elk apparaat kunt bekijken met behulp van het programma dat u maar wilt. Dit geeft u meer vrijheid om te kiezen voor welk fotobeheer- of beeldmanipulatieprogramma u ook spreekt, inclusief vele die zijn ontworpen voor RAW-bestanden. Hetzelfde geldt voor de mensen die uw afbeeldingen ontvangen.
JPEG's zijn beter voor snelle fotografie
Als je een optreden of sportevenement behandelt, ben je misschien geneigd om in JPEG te fotograferen, zelfs als dit niet je voorkeur is. Dat komt gedeeltelijk omdat het langer duurt om grote RAW-bestanden op te slaan op uw geheugenkaart. Als u snel achter elkaar meerdere foto's maakt, kan uw camera de remmen in gang zetten terwijl deze al die beelden probeert op te slaan. Je kunt de opname missen die je wilde tijdens die waardevolle momenten.
Waarom blijft niet iedereen gewoon bij JPEG's?
Hoe vaak JPEG's ook zijn, er zijn een paar belangrijke redenen waarom veel fotografen het formaat van hun workflow niet vertrouwen.
JPEG's zijn een verliesgevend formaat
JPEG's zijn bedoeld om gemakkelijk overal te kunnen worden gedeeld en geopend, ook op internet. Dat betekent het juiste evenwicht vinden tussen het maken van een mooie afbeelding en een klein bestand. Door de beeldcompressie kunt u kwaliteitsverlies lijden.
JPEG's leggen niet alle gegevens vast
JPEG's kunnen niet alle informatie bewaren die uw camera kan vastleggen. Het formaat kan niet zo veel kleuren opslaan, dus je zou een verschil in schaduw of toon kunnen opmerken ten opzichte van wat je in de onbewerkte versie kunt zien. Foto's gemaakt als JPEG's kunnen ook meer details verliezen in de extreem lichte of donkere delen van een foto.
JPEG's worden door de camera verwerkt
JPEG's zijn een definitieve versie van een afbeelding. Hoewel u een JPEG kunt bewerken, brengt u permanente wijzigingen aan in het bestand, tenzij u opslaat als een nieuwe kopie. Sommige wijzigingen zijn niet mogelijk zonder de foto actief te manipuleren, zoals een digitale kunstenaar die een foto als basis gebruikt.
RAW versus JPEG: wat is het beste?
Dus wat is het beste? RAW of JPEG? Het hangt er van af. Waarom maak je een foto, waar en onder welke omstandigheden?
Als u bijvoorbeeld foto's van een concert maakt om in een tijdschrift af te drukken, wilt u misschien opnamen maken in RAW. Door de moeilijke belichting moet u mogelijk de afbeelding handmatig verwerken om fatsoenlijke opnamen te maken. Maar als u foto's maakt van een snel evenement, dieren in beweging of kinderen die rondrennen, dan kunt u de snelle bursts waarderen die u met JPEG's kunt krijgen.
Lijkt het ook voor jou achter een computer om beelden te tweaken? Ga in dat geval met JPEG. Maar als dat je favoriete onderdeel is, kies dan voor RAW.
Uiteindelijk, als je geweldige foto's wilt maken, zijn er aspecten die er meer toe doen dan welk bestandsformaat je kiest. Je moet eerst de basis beheersen, zoals leren hoe je een foto samenstelt Hoe een foto samen te stellen: 5 essentiële regels om te volgen Hoe een foto samen te stellen: 5 essentiële regels om te volgen Als je echt goed wilt worden in fotografie, er zijn enkele essentiële regels met betrekking tot de beeldcompositie die u moet overwegen. Hier zijn vijf van de belangrijkste. Lees verder .
Ontdek meer over: Foto delen, Fotografie.