Bash-scripts zijn krachtig, maar niet altijd handig.  Hier is hoe AppleScript Bash-commando's in klikbare apps kan veranderen.

Bash-scripts omzetten in klikbare apps met AppleScript

Advertentie Stel dat u een bash-scriptwizard bent die graag taken automatiseert voor uw minder technisch onderlegde vrienden en familie. Hoewel je ze een script hebt gegeven dat hun probleem volledig oplost, zijn ze misschien nog steeds bang om de Terminal zelf te gebruiken. In dit geval kunt u net zo goed alles handmatig voor hen doen

Advertentie

Stel dat u een bash-scriptwizard bent die graag taken automatiseert voor uw minder technisch onderlegde vrienden en familie. Hoewel je ze een script hebt gegeven dat hun probleem volledig oplost, zijn ze misschien nog steeds bang om de Terminal zelf te gebruiken. In dit geval kunt u net zo goed alles handmatig voor hen doen.

Gelukkig is AppleScript een gebruiksvriendelijke taal waarmee je je scripts gemakkelijk kunt omzetten in iets dat je kunt delen en GUI kunt gebruiken.

Aan de slag met AppleScript

AppleScript is een eeuwenoude programmeertaal die helemaal teruggaat tot Mac OS 7. Het werd ontworpen als een gemakkelijke en leesbare taal volgens de normen van gebruikers in de jaren 1980. Het primaire doel is om te communiceren met Finder om workflows te automatiseren.

U kunt het gebruiken om een ​​complexe workflow te maken, zoals een bash-script of de aanpassing van een voorkeursbestand, en het vereenvoudigen tot niets meer dan een klik op een knop. U kunt ook invoer gebruiken in de vorm van bestanden die u erop sleept en neerzet.

Opmerking: begin met onze inleidende gids voor AppleScript-syntaxis en workflow Wat is AppleScript? Uw eerste Mac-automatiseringsscript schrijven Wat is AppleScript? Uw eerste Mac-automatiseringsscript schrijven AppleScript kan u helpen repetitieve taken op uw Mac te automatiseren. Hier is een overzicht en hoe u uw eerste AppleScript-script kunt schrijven. Lees verder .

De Script Editor-tool in uw map Hulpprogramma 's is een AppleScript-teksteditor en IDE waarmee u een functionele AppleScript kunt schrijven. Het item van de Help- menubalk is van onschatbare waarde. Gebruik het om de AppleScript Language Guide te laden.

U kunt ook naar Venster> Bibliotheek gaan voor een lijst met alle mogelijke AppleScript-opdrachten.

Maak uw Bash-scripts klikbaar met AppleScript

Bash kan je helpen om op een chirurgische, hyper-specifieke manier met je Mac te communiceren. Het is mogelijk om bijna alles wat u met uw machine wilt doen te scripten.

Normaal gesproken, als u een bash-script wilt uitvoeren, moet u ervoor zorgen dat het uitvoerbare machtigingen heeft. Vervolgens moet u Terminal openen, naar het scriptpad navigeren en op Return drukken om het uit te voeren. Met AppleScript kunt u uw bash-scripts echter uitvoeren met een snelle dubbelklik.

De opdracht "do shell script"

Het toevoegen van je bash-script aan AppleScript is een eenvoudig proces. Ga eerst naar Toepassingen> Hulpprogramma's> Scripteditor om een ​​nieuw AppleScript te openen. Kies vervolgens een locatie voor uw voltooide script en druk op Nieuw document . U ziet een leeg editorvenster.

Bereid een bash-script voor met uw favoriete macOS-teksteditor of doe het goed in Script Editor. Wanneer u klaar bent, voegt u deze toe met de opdracht do shell script . U kunt een opdracht verzenden met:

 do shell script "Command" 

Voeg een puntkomma (;) toe om meerdere opdrachten te verzenden, zoals in:

 do shell script "Command1; Command 2" 

Om naar een bestaand bash-script te verwijzen dat ergens anders is, gebruikt u eenvoudig:

 do shell script "/path/to/your/script.sh" 

Als u een opdracht wilt uitvoeren waarvoor beheerdersrechten vereist zijn, kunt u deze eerst als volgt instellen in AppleScript:

 do shell script "command" user name "USER" password "PASSWORD" with administrator privileges 

Druk op de knop Afspelen om uw AppleScript te doorlopen en controleer het op syntaxisfouten. Sla ten slotte uw AppleScript op; onder Bestandsindeling, kies Toepassing . Hiermee kunt u dubbelklikken om het uit te voeren.

Keer het om in Bash

Als een kanttekening, wat als u het omgekeerde wilt doen en AppleScript-opdrachten aan uw bash-script wilt toevoegen? Nou, dat kan jij ook!

In je bash-scripts kun je een osascript commando toevoegen, gevolgd door je AppleScript, om leuke elementen toe te voegen, zoals gebruikersinvoer of waarschuwingsbanners.

AppleScript Droplets gebruiken

Applescript droplet pictogram

Stel dat je veel foto's hebt die je moet verkleinen om je klaar te maken voor je blog, of dat je al je bestanden op type wilt sorteren. U kunt scripts schrijven om deze acties uit te voeren, maar een traditioneel bash-script vereist dat u het volledige pad schrijft van elk bestand dat u wilt manipuleren telkens als u het wilt doen. Dat kan vervelend worden bij het uitvoeren van een grote hoeveelheid bestanden.

Gelukkig kunt u een AppleScript instellen waarbij u alleen uw doelbestand erop hoeft te slepen om het als invoer uit te voeren. Deze speciale AppleScripts worden Droplets genoemd . Zo maakt u er een:

  1. Open een nieuwe AppleScript met Script Editor.
  2. Start de AppleScript met de handler on open dropped_file . Je kunt het drop_file alles noemen wat je maar wilt. AppleScript gebruikt het als een variabele die wordt toegewezen aan het bestand dat u hebt neergezet.
  3. Voltooi de rest van je script met do shell script of reguliere AppleScript-syntaxis. Zorg ervoor dat u uw script sluit met end open om de handler te sluiten.
  4. Bewaar uw AppleScript als een applicatie, zoals hierboven uitgelegd.

Nu kunt u bestanden rechtstreeks naar uw scripts slepen en neerzetten.

Een voorbeeld van een AppleScript-script

Applescript-editorvenster

Het onderstaande voorbeeld toont beide handige functies in actie.

Wijzig de machtigingen van elk slepen en neerzetten bestand

Stel dat je een bestand, script of document aan een vriend wilde geven en ervoor wilde zorgen dat ze er niet mee konden rotzooien. Met dit script kunt u eenvoudig de schrijfrechten van elk bestand wegnemen om ze een alleen-lezen versie ervan te geven.

Houd er rekening mee dat wanneer u een bestand op een Droplet plaatst, de padnaam ervan wordt gelezen door AppleScript in HFS-indeling (Hiërarchisch bestandssysteem). Dit maakt gebruik van dubbele punten en ontsnapt niet aan spaties, dus een bestand op uw bureaublad luidt als:

 Macintosh HD:Users:jdoe:Desktop:myfile 

Bash gebruikt een andere padstandaard genaamd POSIX, dus hetzelfde bestand in bash wordt gelezen als Macintosh\ HD/Users/jdoe/Desktop/myfile . Het onderstaande script converteert de bestandsnaam naar de juiste padstandaard voordat de rechten daarop worden gewijzigd:

 on open dropped_file set bash_path_file to the POSIX path of dropped_file do shell script "chmod -R -w " & quoted form of bash_path_file end open 

Gebruik Automator voor meer Mac-automatisering

Nu de automatisering jeukt, krab het dan door op Automator op je Mac te duiken Leer Mac Automator te gebruiken met 6 handige voorbeeldworkflows Leer Mac Automator te gebruiken met 6 handige voorbeeldworkflows Een beetje geduld en creativiteit zijn alles wat je nodig hebt om te beginnen met het automatiseren van uw Mac - u hoeft geen enkele coderegel te kennen. Lees verder . Automator en AppleScript hebben veel overeenkomsten. Als u net begint in de wereld van scripting en automatisering, is Automator wellicht een eenvoudigere gateway. In plaats van een leesbare programmeertaal, gebruikt Automator intuïtieve bellen met slepen en neerzetten en een eenvoudig te leren interface om uw alledaagse taken te vereenvoudigen.

Ontdek meer over: Applescript, Computer Automation, Mac Tricks, Scripting, Task Automation.