Librem 13: De meest veilige laptop ooit
Advertentie Ons oordeel over het Librem 13 :
Een slanke, ultradraagbare MacBook-rivaal met de strengste beveiliging en privacy die u op elke in de handel verkrijgbare computer ziet, is de Librem 13 een van de meest verbluffende laptops die u ooit zult gebruiken. Unieke beveiligingsfuncties verhogen de prijs, maar als je graag Linux gebruikt, is dit ideaal.8 10
Bezorgd door tekortkomingen in digitale privacy en beveiliging? Heb je het gevoel dat je constant wordt overgeleverd aan cybercriminelen, griezelige bedrijven en sinistere overheidsdiensten? Uw gegevens zijn van vitaal belang: u bent het product. Zonder offline te gaan, kunt u hier niets aan doen.
Of is er?
Linux-hardwarefabrikant Purism heeft een paar laptops uitgebracht met een focus op beveiliging. De Librem 13 en Librem 15 hebben de PureOS distro en beschikken over hardwarebeveiligingsfuncties.
Voor meer informatie hebben we de Librem 13 in handen, een lichtgewicht ultrabook dat rechtstreeks bij Purism wordt verkocht voor $ 1399, 00.
Librem 13 specificaties
Beschikbaar vanaf de Purism-website en vanaf $ 1399, 00, heeft de Librem 13 configureerbare RAM-, opslag- en draadloze opties. Onze beoordeling apparaatspecificatie is als volgt:
- Besturingssysteem : PureOS
- Levensduur batterij : ongeveer 7 tot 9 uur
- Processor : Intel Core i7 6500U (Skylake)
- RAM : 4 GB (beschikbaar tot 16 GB) DDR4 bij 2133 MHz
- Opslag : 120 GB (beschikbaar tot 4 TB; M.2-opslag tot 2 TB is ook een optie)
- Grafische kaart : Intel HD Graphics 520
- Beeldscherm : 13.3 ″ IPS
- Chassis : zwart geanodiseerd aluminium met geluidsarme ventilator
- Webcam : 720p 1, 0 megapixel
- Afmetingen : 325 × 219 × 18 mm
- Gewicht : 1, 4 kg
- Draadloos : Atheros 802.11n dubbele antenne (er is geen draadloze optie beschikbaar)
- Audiopoort : 1 hoofdtelefoon- / lijnuitgang
- USB-poorten : 2x USB 3.0-poorten (1x type C),
- Externe uitgang : 1 HDMI-poort (geschikt voor 4K)
- Kaartlezer : 2-in-1 SD / MMC
Bovendien is er een toetsenbord met achtergrondverlichting met twee helderheidsinstellingen en een indrukwekkend Elantech multitouch-trackpad.
We zullen later de beveiligings- en privacygegevens van de Librem 13 bekijken. In dit stadium moet u echter weten dat het Trusted Platform Module (TPM) heeft, een speciale chip die beveiligingsfuncties toevoegt.
Je vindt ook twee kill-schakelaars, die we hieronder zullen bekijken.
In de doos zit een voeding en een snelstartgids. Ik heb het afgelopen decennium een paar gloednieuwe laptops gehad, en ik kan me niet herinneren dat ik de vorige keer zo'n handleiding zag, dus dit is een welkome opname van Purism.
Purisme? Wie?
Purism is geregistreerd als Social Purpose Corporation en werd in 2014 opgericht door Todd Weaver en fabrikanten van apparaten met een focus op drie belangrijke waarden:
- Software vrijheid
- Computer beveiliging
- Internetprivacy
Purism verklaart dat “winstmaximalisatie niet het doel is” van zijn bedrijf, maar dat het geen charitatieve status kan hebben door hardware te verkopen en kredietlijnen te handhaven.
Voor meer informatie heeft Purism de relevante secties van haar statuten gepubliceerd. U bent misschien geïnteresseerd in uitspraken als "The Corporation gebruikt en distribueert alleen gratis / open en open source software" en "respecteert de rechten van gebruikers op privacy, veiligheid en vrijheid."
De Librem 13-laptop is een van de verschillende Purism-apparaten die hiervoor zijn ontworpen. Ze vertrouwen op vertrouwde hardware en werken zonder eigen firmware en stuurprogramma's. De Librem 13 gebruikt bijvoorbeeld de Coreboot-firmware in plaats van de Intel Management Engine. Het is eigenlijk een lichtgewicht, veilig BIOS, waarvan de implicaties worden beschreven op de Purism-website.
Maakt deze Linux-laptop problemen met online beveiliging?
Online veilig blijven en uw privacy beschermen, is net zo belangrijk geworden als zorgen voor het nieuwste apparaat en het snelste internet.
De laatste jaren ligt er steeds meer verantwoordelijkheid voor online beveiliging. Naast de relatief eenvoudige implementaties van de nieuwste normen voor draadloze netwerken, wordt het aan u en uw besturingssysteem overgelaten om uw pc of laptop te beveiligen.
Samen met antivirussoftware is er de optie om uw verbinding te beveiligen met een VPN. 11 Redenen waarom u een VPN nodig hebt en wat het is 11 Redenen waarom u een VPN nodig hebt en wat het is Virtuele privé-netwerken kunnen uw privacy beschermen. We leggen uit wat ze precies doen en waarom u een VPN moet gebruiken. Lees meer en gebruik een aantal gewoonten om ervoor te zorgen dat u veilig online blijft.
U kent het soort dingen: vermijd ransomware, open geen ongevraagde e-mailbijlagen, deel uw inloggegevens niet, enz.
Maar dat hoeft niet te zijn waar het eindigt.
De website van Purism beschrijft de Librem 13 als "De eerste 13-inch ultraportable ontworpen om uw digitale leven te beschermen". Maar wat betekent dat en hoe leeft de laptop daar aan?
Uw rechten op privacy en veiligheid respecteren
Purisme beschrijft de computer als "chip-voor-chip, lijn voor lijn ontworpen om uw rechten op privacy, veiligheid en vrijheid te respecteren. Elke hardware- en softwarecomponent - en alles wat we doen - is in lijn met ons geloof in het respecteren van uw rechten op privacy, veiligheid en vrijheid. "
Dit wordt op verschillende manieren aangetoond. Het meest voor de hand liggend zijn de kill-schakelaars, gemonteerd aan de linkerkant van de notebook, naast de audiopoort. De twee schakelaars zijn voor radio (draadloos en Bluetooth) en de webcam en ingebouwde microfoon.
Het enige wat u hoeft te doen is ervoor zorgen dat deze schakelaars zijn uitgeschakeld als u deze functies niet gebruikt.
Een andere belangrijke beveiligingsfunctie is de browser, PureBrowser, die is gebaseerd op Mozilla Firefox.
Aan dit alles ligt TPM ten grondslag. De Trusted Platform Module is een chip op het Librem 13-moederbord die helpt verschillende functies op de computer te integreren. Deze omvatten GPG-codering, sabotagedetectie en de kill-schakelaars.
Het is een Linux-laptop: Ultra-Secure PureOS
Als je Linux eerder hebt gebruikt, heb je vrijwel zeker Ubuntu gebruikt.
Net als Ubuntu is PureOS gebaseerd op Debian en beschikt het over de GNOME 3-desktop. PureOS verschilt echter nogal van Ubuntu. Hoewel het er misschien hetzelfde uitziet, is het onder de motorkap een beetje anders.
Als je bijvoorbeeld wou dat je een paar games op de Librem 13 zou draaien, zou je ze niet van Steam kunnen pakken. De digitale distributieservice heeft een Linux-versie, maar deze werkt niet op PureOS vanwege de onbeschikbaarheid van sommige pakketten.
Aan de andere kant is dit geen gaming-laptop, dus dat kan de deal niet voor je doden. Je zou immers een ander besturingssysteem kunnen installeren.
Hoewel PureOS vooraf is geïnstalleerd op de Librem 13, kunt u een geheel nieuw Linux-besturingssysteem installeren. Dit kan de hele schijf gebruiken, of dubbel opstarten vanaf twee partities. Er is ook de optie om dubbel op te starten met behulp van een secundaire schijf, zoals de M.2-schijf.
Purisme vertelt ons dat ze de root- en swap-partities op de harde schijf coderen, waardoor de / boot-partitie niet versleuteld blijft voor dubbel opstarten.
Beter nog, als u ervoor kiest om PureOS opnieuw te installeren, schakelen de standaardinstellingen codering op de root- en swap-partities opnieuw in, zodat er geen aanvullende configuratie vereist is.
Over het algemeen is de keuze duidelijk: PureOS voor een veiligere computerervaring, of installeer een nieuwe distro voor flexibiliteit.
Voor het eerste gebruik van PureOS moet u een coderingswachtwoord instellen. Hierna kunt u de laptop niet meer opstarten zonder het wachtwoord, dat los staat van het standaardgebruikersaccount. Deze mate van beveiliging doordringt de hele Librem 13-ervaring.
Librem 13 Body en design
De zwart geanodiseerde aluminiumafwerking op de Librem 13 is koel om aan te raken, waardoor de laptop een gevoel van kwaliteit krijgt dat overeenkomt met de binnenkant.
Met de nu traditionele ultradraagbare wigvorm is de Librem 13 opmerkelijk slank en meet hij slechts 0, 7-inch aan het dikke uiteinde van de wig. Het is slank genoeg om te passen in alles behalve de meest compacte tablet- en laptoptassen; samen met de internals voldoet dit aan de beschrijving van het purisme van de Librem 13 als "The Road Warrior".
Hoe mooi het lichaam ook is, het trekt echt vingervet aan. Binnen vijf minuten na het openen van de Librem 13, kon je precies zien waar mijn vingers waren geweest; mijn handpalmen ook. Dit is echter niets nieuws voor geanodiseerde aluminiumafwerkingen en kan worden behandeld met een vochtige, pluisvrije doek.
Een van de belangrijkste zwakke punten van laptops - naast het gemak waarmee ze kunnen worden gestolen - is het scharnier. Als dit fout gaat of breekt, is de computer vrijwel nutteloos. Er zijn manieren om de levensduur van een laptopscharnier te verlengen, zoals openen met twee handen, één in elke hoek, of bovenkant langzaam openen vanuit het midden van het deksel.
Met dit in gedachten, heeft de Librem 13 een "super stevig scharnier", waarvan Purism beweert dat de laptop "gesloten wanneer gesloten" blijft. Het behoudt ook de gekozen schermhoek, overal binnen een boog van 130 graden.
Is het toetsenbord geschikt voor het doel?
Als het gaat om het gebruik van de laptop, wordt u eerst gepresenteerd met een responsief toetsenbord, comfortabel, met alles binnen handbereik. Natuurlijk, er is geen numeriek toetsenblok, maar de FN-knop kan daar helpen omdat de toetsen op het numerieke toetsenblok rechts van het midden van het toetsenbord zijn gerepliceerd.
Ik heb vrij grote handen, maar ondanks de grootte van de computer (aanzienlijk kleiner dan mijn hoofdnotebook), leek het toetsenbord perfect bij me te passen. Zoals met elk toetsenbord is het even wennen, maar ik was binnen een paar minuten op mijn gebruikelijke typsnelheid. Dit is altijd een goed teken!
Er moet echter worden opgemerkt dat er geen Caps Lock- of Number Lock-LED's zijn. Dit betekent dat als u in het verkeerde geval typt, u moet vertrouwen op wat er op het scherm wordt weergegeven. Het is niet ideaal.
Dit wil niet zeggen dat er geen LED's op het toetsenbord zijn. De wifi-indicator, het oplaadlampje van de batterij en de hoofdvoedings-LED bevinden zich rechtsboven.
Het trackpad is ondertussen niet zo glad als sommige andere (er is bijvoorbeeld geen glas), maar het voelt robuust aan en klikt goed. Het trackpad en PureOS ondersteunen verschillende gebaren, zoals twee vingers tikken om het contextmenu (rechts klikken) weer te geven of twee vingers omhoog en omlaag slepen om te bladeren.
Een notebook kan leven of sterven op basis van de kwaliteit van het toetsenbord en het touchpad. De Librem 13 passeert met een boven voldoende touchpad en verrassend comfortabel toetsenbord.
Wat zit er in het Librem 13?
In de geanodiseerde zwarte schaal vind je een krachtige verzameling hardware. De Skylake Intel Core i7 6500U-processor wordt vergezeld door 4 GB DDR4 RAM, met 120 GB opslag. Er is ook de optie voor snelle M.2-opslag, tot 2 TB. M.2 is een SSD-vormfactor die rechtstreeks verbinding maakt met het moederbord en verbeterde opslagsnelheden biedt.
Graphics wordt geleverd met dank aan de Intel HD Graphics 520, weergegeven op het verrassend goede 13, 3-inch IPS-scherm, met een antireflecterende matte afwerking.
U vindt ook de gebruikelijke verbindingsopties. Naast draadloos netwerken heeft de Librem 13 twee USB 3.0-poorten, een USB Type-C-poort, hoofdtelefoonpoort, standaard HDMI-uitgang (met 4K-ondersteuning) en een MMC / SD-kaartlezer.
Aan de linkerkant vind je de radio en multimedia kill-schakelaars.
Librem 13 Linux-software en updates
Het gebruik van PureOS is eenvoudig. Je zult het GNOME-bureaublad zien wanneer je inlogt, wat tegenwoordig bijna overal in Linux voorkomt. Een rechthoekige "super" -toets is gelabeld met een witte rechthoek, passend bij het Purism-logo. Het opent het overzicht, waar open apps, het zoekvak, dock en extra desktops allemaal toegankelijk zijn.
Nieuwe apps zijn te vinden via de Software-tool, die applicaties, hulpprogramma's en games weergeeft die op PureOS kunnen worden uitgevoerd. Software installeren is eenvoudig: zoek, selecteer en klik op Installeren. Het is ook mogelijk om software te installeren via de opdrachtregel, zoals gebruikelijk met Linux.
Ingebouwde software omvat LibreOffice, ToDo, Kodi, een Document Viewer compatibel met PDF en PureBrowser. In plaats van iets nieuws, is het eigenlijk Mozilla Firefox met vooraf geïnstalleerde HTTPS Everywhere en uBlock Origin-extensies.
Het is vermeldenswaard dat sommige sites standaard niet werken in deze browser. YouTube speelt bijvoorbeeld geen video's af zonder uBlock Origin uit te schakelen.
Levensduur batterij: kunt u veilig blijven onderweg?
De website van Purism stelt dat de Librem 13 een batterijduur van “ongeveer 7 tot 9 uur” biedt.
Ons beoordelingsapparaat werd meer dan een week regelmatig gebruikt, voornamelijk voor webbrowsen en tekstverwerking onderweg. Ik zou zeggen dat de levensduur van de batterij zich in het aangegeven gebied bevindt, misschien iets minder. Het is zeker goed genoeg om je geen zorgen te maken over reizen van drie uur naar je favoriete café zonder de netadapter.
Hoewel het misschien nodig is om mee te slepen voor intensieve taken, is de Librem 13 over het algemeen ideaal voor gebruik als 'road warrior'.
Ondertussen betekent volledige schijfversleuteling dat als de laptop wordt gestolen terwijl u weg bent, niemand toegang heeft tot uw gegevens.
Hebt u een Librem 13 nodig?
Het is ultraveilig en ultradraagbaar, lichtgewicht, krachtig, gemakkelijk te gebruiken. Natuurlijk zijn er een paar grommen als je closed source-software wilt gebruiken, maar over het algemeen is de Librem 13 een van de meest sexy laptops die beschikbaar zijn.
Sexy EN met Linux? Nee echt.
Met een betrouwbaar, comfortabel toetsenbord, een prachtig IPS-scherm, een responsief trackpad, een scala aan opslagopties en een ronduit indrukwekkende batterij, is dit waarschijnlijk de beste laptop die ik ooit heb gebruikt. Het is geen desktopvervanger, het is geen gaming-laptop, maar het is krachtig genoeg om naast een Dell XPS of MacBook Air te zitten en eruit te zien als de beste optie.
Nu zijn de beveiligingsopties misschien niet voor u. Misschien vind je het uiterlijk van de Librem 13 leuk, maar heb je geen zin in Pure OS. Dat is prima, want het kan worden vervangen, hoewel je de ondersteuning voor TPM verliest en de kill-switches niet noodzakelijkerwijs werken.
Vanuit mijn oogpunt als laptopgebruiker, Linux-fan en beveiligingsschrijver is dit een uitstekende machine die vrijwel alles doet wat ik nodig heb, waar ik ook ben.
Als het gaat om laptops, kunt u niet om meer vragen.
Deelnemen aan de wedstrijd!
Purism Librem 13 Secure Linux Laptop GiveawayOntdek meer over: Computerbeveiliging, Laptop, MakeUseOf Giveaway, Online beveiliging.