Is uw draadloze router zo veilig als u denkt?  U kunt als volgt te weten komen welk type beveiligingsprotocol uw wifi-router is.

WEP, WPA of WPA2: weten wat voor beveiligingstype uw wifi is

Advertentie Wist je dat je wifi-verbinding een van de vier verschillende beveiligingstypen gebruikt? Hoewel ze allemaal verschillend zijn, zijn ze niet allemaal gelijk; daarom is het essentieel om te weten welk beveiligingstype uw wifi gebruikt. Laten we de vier wifi-beveiligingstypen verkennen en kijken welke het beste zijn om te gebruiken

Advertentie

Wist je dat je wifi-verbinding een van de vier verschillende beveiligingstypen gebruikt? Hoewel ze allemaal verschillend zijn, zijn ze niet allemaal gelijk; daarom is het essentieel om te weten welk beveiligingstype uw wifi gebruikt.

Laten we de vier wifi-beveiligingstypen verkennen en kijken welke het beste zijn om te gebruiken.

Wat zijn de 4 wifi-beveiligingstypen?

Wi-Fi-beveiliging is er in vier verschillende typen. Ze zijn niet allemaal even veilig, wat belangrijk is om te onthouden wanneer u het protocol van uw eigen netwerk controleert.

1. Het Wired Equivalent Privacy (WEP) -protocol

WEP is de oudste van de beveiligingstypen en komt in 1997 de computerwereld binnen. Vanwege zijn leeftijd is het nog steeds gangbaar in het moderne tijdperk bij oudere systemen. Van alle protocollen wordt WEP als de minst veilige beschouwd.

2. Het Wi-Fi Protected Access (WPA) -protocol

WPA is aangekomen als opvolger van WEP vanwege de gebreken die binnen WEP zijn geconstateerd. Het heeft extra functies ten opzichte van zijn oudere broer, zoals het Temporal Key Integrity Protocol (TKIP). Deze functie was een dynamische 128-bits sleutel die moeilijker te doorbreken was dan de statische, onveranderlijke sleutel van WEP.

Het introduceerde ook de Message Integrity Check, die scande op gewijzigde pakketten die door hackers werden verzonden.

3. Het Wi-Fi Protected Access 2 (WPA2) -protocol

WPA2 is de opvolger van WPA en brengt meer functies in de mix. Het heeft TKIP vervangen door het Counter Mode Cipher Block Chaining Message Authentication Code Protocol (CCMP), dat het beter deed met het coderen van gegevens.

WPA2 was zeer succesvol en heeft zijn positie als topprotocol sinds 2004 gehandhaafd. In feite heeft de Wi-Fi Alliance op 13 maart 2006 verklaard dat alle toekomstige apparaten met het Wi-Fi-handelsmerk WPA2 moesten gebruiken.

4. Het Wi-Fi Protected Access 3 (WPA3) -protocol

WPA3 is het nieuwe kind in de buurt en je kunt het vinden in routers die in 2019 zijn geproduceerd. Met dit nieuwe formaat biedt WPA3 betere codering op openbare netwerken om te voorkomen dat hackers informatie van hen verzamelen.

Het is ook eenvoudiger om verbinding te maken met een WPA3-router met een apparaat zonder display, en het heeft enkele extra functies om te beschermen tegen brute force-aanvallen.

Het is waarschijnlijk de nieuwe WPA-standaard in de toekomst, dus het is een goed idee om alles te weten te komen over WPA3 Alles wat u moet weten over WPA3 en Wi-Fi Beveiliging Alles wat u moet weten over WPA3 en Wi-Fi Beveiliging De nieuwste standaard van Wi-Fi-beveiliging voor Wi-Fi Alliance is WPA3. Wat verbetert het? Zal uw router het gebruiken? En wanneer komt WPA3 beschikbaar? Lees verder .

Waarom de wifi-beveiligingstypes ertoe doen

Een slot wordt geopend op een digitaal scherm
Image Credit: maxkabakov / DepositPhotos

Kennis van uw wifi-beveiligingsprotocol is essentieel voor de beveiliging van uw netwerk. Oudere protocollen zijn kwetsbaarder dan nieuwere en zijn veel waarschijnlijker voor een hackpoging. Er zijn twee redenen waarom oudere versies zwakker zijn dan nieuwere:

  1. De oudere protocollen werden eerder ontworpen voordat het volledig werd begrepen hoe hackers routers aanvielen. De modernere protocollen hebben voor deze exploits gerepareerd, terwijl de oudere versies ze nog steeds op de loer hebben liggen in hun code.
  2. Hoe langer een protocol bestaat, hoe langer hackers de beveiliging moeten kraken. Omdat WEP al heel lang bestaat, hebben hackers er veel exploits in gevonden, waardoor het in de moderne tijd een onveilig protocol is.

Welk type wifi-beveiliging gebruik ik?

Nu begrijp je waarom het controleren van het type essentieel is, evenals wat je zou moeten gebruiken en waarom oudere protocollen niet zo goed zijn. Laten we dus eens kijken hoe u uw verbindingstype controleert om er zeker van te zijn dat u de beste gebruikt.

Uw wifi-beveiligingstype controleren in Windows 10

Zoek in Windows 10 het pictogram Wi-Fi-verbinding op de taakbalk. Klik erop en klik vervolgens op Eigenschappen onder uw huidige wifi-verbinding. Blader omlaag en zoek naar de wifi-gegevens onder Eigenschappen . Zoek onder dat naar Beveiligingstype, dat het wifi-protocol weergeeft.

Uw wifi-beveiligingstype controleren in macOS

Het controleren van het wifi-beveiligingstype op macOS is heel eenvoudig. Houd de optietoets ingedrukt en klik op het Wi-Fi-pictogram op de werkbalk. Het zal uw netwerkdetails tonen, inclusief welk beveiligingstype u gebruikt.

Uw wifi-beveiligingstype controleren in Android

Om op een Android-telefoon te controleren, ga je naar Instellingen en open je vervolgens de categorie Wi-Fi . Selecteer de router waarmee u bent verbonden en bekijk de details. Hierin staat welk beveiligingstype uw verbinding is. Merk op dat het pad naar dit scherm kan verschillen, afhankelijk van uw apparaat.

Uw wifi-beveiligingstype controleren op een iPhone

Helaas is er binnen iOS geen manier om je wifi-beveiliging te controleren. Als u de beveiligingssterkte van uw wifi wilt controleren, kunt u het beste een computer gebruiken of via de telefoon inloggen op de router.

Wat te doen met uw wifi-beveiliging

Een router met een schild erop om Wi-Fi-beveiliging te vertegenwoordigen
Beeldtegoed: maxxyustas / DepositPhotos

Nadat u uw wifi-beveiligingstype heeft gevonden, hoe gebruikt u die informatie om te beslissen wat u vervolgens gaat doen? Laten we uw ideale actieplan voor elk protocol uitsplitsen.

Wat te doen als uw beveiligingstype WPA3 is

Als uw verbinding WPA3 gebruikt, gefeliciteerd. U gebruikt de beste wifi-protocollen en daarom hoeft u niet te upgraden. U gebruikt waarschijnlijk ook moderne hardware, dus een upgrade kan nog een paar jaar wachten.

Wat te doen als uw beveiligingstype WPA2 is

WPA2 is ook een veilig protocol, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over het bijwerken van uw hardware. Als u echter up-to-date wilt blijven, is het de moeite waard om een ​​kijkje te nemen in de huidige releasegolf van routers met WPA3-compatibiliteit. Als je het geluid leuk vond van de functies die we onder het WPA3-protocol hebben vermeld, moet je overwegen een upgrade uit te voeren naar een router die dit ondersteunt.

Wat te doen als uw beveiligingstype WEP of WPA is

Als uw netwerk WEP of WPA is (zonder cijfers erna), loopt u het risico op een cyberaanval. Daarom wilt u upgraden naar een WPA2- of WPA3-compatibele router om uzelf te beveiligen.

Het is ook de moeite waard om te controleren of uw router is ingesteld om een ​​lager beveiligingstype te gebruiken. Lees de handleiding van uw huidige router en controleer of u het beveiligingstype kunt schakelen. Als u dat niet kunt, is het de moeite waard om in een nieuwe router te investeren.

Gelukkig ondersteunen zelfs de goedkopere modellen die vandaag beschikbaar zijn WPA2, vanwege de Wi-Fi Alliance die dicteert dat ze dat moeten doen. Bovendien kunt u een kwaliteitsproduct garanderen door op zoek te gaan naar de beste merken bij het kopen van een draadloze router. Welke merken zijn het beste bij het kopen van een draadloze router? Welke merken zijn het beste bij aankoop van een draadloze router? Niet alle draadloze routers worden gelijk gemaakt - en hetzelfde geldt voor routermerken. Hier zijn enkele van de meer betrouwbare merken, samen met een paar die niet zo veel zijn. Lees verder .

Het verschil tussen "Personal" en "Enterprise" WPA

Als uw protocol WPA is, is het u misschien opgevallen dat het als 'Persoonlijk' of 'Enterprise' is gelabeld. 'Persoonlijk' is voor thuisgebruik en 'Enterprise' heeft enkele extra beveiligingsfuncties om het geschikt te maken voor gevoelig zakelijk gebruik. Persoonlijk niveau is prima voor dagelijks gebruik, dus maak je geen zorgen als je thuisrouter geen Enterprise-level beveiliging gebruikt.

Uw wifi-netwerk veilig houden

Als u zich zorgen maakt over het binnendringen van hackers in uw netwerk, is het een goed idee om het best mogelijke beveiligingsprotocol te gebruiken. WPA3- en WPA2-gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken, terwijl WPA- en WEP-gebruikers een upgrade zouden moeten overwegen.

Het veilig houden van uw wifi-netwerk kan ontmoedigend zijn. Gelukkig kun je het een beetje minder stressvol maken door een paar eenvoudige manieren uit te voeren om je router te beveiligen. 7 eenvoudige tips om uw router en Wi-Fi-netwerk in minuten te beveiligen 7 eenvoudige tips om uw router en Wi-Fi-netwerk in minuten te beveiligen Is iemand aan het snuiven en afluisteren van uw Wi-Fi-verkeer, het stelen van uw wachtwoorden en creditcardnummers? Zou je zelfs weten of iemand dat was? Waarschijnlijk niet, dus beveilig uw draadloze netwerk met deze 7 eenvoudige stappen. Lees verder

Ontdek meer over: Encryptie, Wi-Fi, draadloze beveiliging.