Vraagt ​​u zich af waarom Chrome sneller is dan Firefox of waarom Internet Explorer traag aanvoelt?  We leggen de wetenschap achter browsers uit.

Waarom zijn sommige browsers sneller dan andere?

Advertentie Heb je een favoriete browser? Zo ja, wat maakt het zo aantrekkelijk? Voor sommige mensen is dit de beschikbaarheid van plug-ins en extensies; anderen willen misschien een browser gebruiken die hun privacy garandeert. Download ons GRATIS spiekbriefje voor Firefox-snelkoppelingen om uw productiviteit 10x te verhogen

Advertentie

Heb je een favoriete browser? Zo ja, wat maakt het zo aantrekkelijk? Voor sommige mensen is dit de beschikbaarheid van plug-ins en extensies; anderen willen misschien een browser gebruiken die hun privacy garandeert.

Download ons GRATIS spiekbriefje voor Firefox-snelkoppelingen om uw productiviteit 10x te verhogen!

Voor veel gebruikers is snelheid echter het belangrijkste.

Maar wat maakt de ene browser sneller dan de andere? Je kunt het opsplitsen in technische aspecten en door de gebruiker gecontroleerde aspecten. Blijf lezen voor meer informatie.

De technische aspecten

Elke browser is anders gecodeerd door zijn ontwikkelaars. De verschillende benaderingen van codering kunnen invloed hebben op hoe lang het duurt om een ​​webpagina te laden.

Er zijn twee belangrijke functies om op te letten: de browser-engine en JavaScript-engine .

Browser Engine

De browser-engine is een belangrijk onderdeel van elke browser. Het is verantwoordelijk voor veel taken, waaronder het parseren van de HTML- en CSS-code, het weergeven op uw computerscherm en het afdwingen van beveiligingsbeleid.

Op zijn minst kan de browser-engine HTML- en XML-documenten en afbeeldingen weergeven en het lettertype, de kleur en de tekstgrootte instellen. Afhankelijk van de browser die u gebruikt, kan deze mogelijk ook PDF's en andere documenten weergeven.

Gemeenschappelijke browsermotoren

Er zijn verschillende browser-engines, maar er zijn vier veelgebruikte die u waarschijnlijk zult tegenkomen: Blink, EdgeHTML, Gecko en WebKit.

Blink is een platformonafhankelijke engine ontwikkeld door Google, Opera, Adobe, Intel en Samsung. Je vindt het in zowel Chrome als Opera. Het begon als een vork van WebKit, die zelf een vork was van KDE's KHTML- en KJS-bibliotheken. Het heeft een gratis te gebruiken GNU LGPL-licentie.

EdgeHTML is de eigen browser-engine van Microsoft. Het is specifiek gemaakt voor gebruik in de Edge-browser van het bedrijf. EdgeHTML heeft in 2015 Trident (gevonden in Internet Explorer) vervangen. Theoretisch is het volledig compatibel met Blink en WebKit.

Gecko is het aanbod van Mozilla. Je vindt het in Firefox, Thunderbird en verschillende minder bekende browsers. (Bekijk onze lijst met tips voor het versnellen van Firefox 9 Eenvoudige Tweaks om Firefox onmiddellijk te versnellen 9 Eenvoudige Tweaks om Firefox onmiddellijk te versnellen Of u nu een oude Firefox-gebruiker bent of overschakelt van Chrome, deze korte handleiding laat zien hoe u Firefox kunt versnellen prestaties. Lees meer als het uw favoriete browser is.)

Ten slotte is WebKit de browser-engine van Apple. Het wordt gebruikt in Safari, de Amazon Kindle-browser, Tizen smart-tv's en Blackberry OS. Tot 2013 was het ook de browser-engine van Chrome.

Andere browser-engines die je tegenkomt, zijn Goanna (een vork van Gecko) en Servo (een experimentele Mozilla-engine).

Het belang verminderen

In de jaren 2000 was de browser-engine misschien wel de meest kritische factor bij het bepalen of een browser pagina's sneller kon laden dan zijn concurrenten.

Naarmate de technologie echter geavanceerder wordt, neemt het belang van browsermotoren af. Het is niet langer het belangrijkste technische aspect met betrekking tot prestaties.

In plaats daarvan moet u op de JavaScript-engine letten.

JavaScript-engine

Elke browser gebruikt ook een JavaScript-engine. Het heeft de grootste invloed op hoe snel een browser een webpagina kan laden.

Als u het niet weet, is JavaScript een programmeertaal op internet. Wat is JavaScript en hoe werkt het? Wat is JavaScript en hoe werkt het? Wat is Javascript? Het is een programmeertaal die wordt gebruikt om webpagina's te verbeteren. Het omvat het dynamisch bijwerken van webpagina's, gebruikersinterfaces en meer. Laten we eens kijken waar Javascript om draait. Lees verder . Het zit meestal achter gebruikerservaringfuncties zoals interactieve objecten en animaties.

De JavaScript-engine is verantwoordelijk voor het omzetten van de JavaScript-code van een site in een geoptimaliseerde uitvoer die de browser in zo kort mogelijke tijd kan interpreteren. Nogmaals, er zijn verschillende JavaScript-engines in elk van de hoofdbrowsers.

V8

V8 is de JavaScript-engine van Google. Je vindt het in de Chrome-browser; het bestaat al sinds Chrome voor het eerst werd gelanceerd in 2008.

Het heeft twee codecompilers: Full-codegen (een snelle compiler die niet-geoptimaliseerde code maakt) en Krukas (een langzamere compiler die geoptimaliseerde code produceert). Code loopt eerst door Full-codegen. Als de krukas besluit dat deze moet worden geoptimaliseerd, treedt deze in werking.

JavaScriptCore

JavaScriptCore, gemerkt als Nitro, ondersteunt de Safari-browser van Apple. Het is de tweede mainstream JavaScript-engine.

Het werkt anders dan V8. In plaats van twee compilers te gebruiken, wordt alle JavaScript door een lexicale analyse geleid om tokens te maken. De tokens worden omgezet in bytecode met behulp van een parser; vervolgens voeren vier "Just-in-time" -processen de bytecode uit.

(Voor manieren om Safari te versnellen 10 Safari Browser Tips voor het verhogen van snelheid en prestaties 10 Safari Browser Tips voor het verhogen van snelheid en prestaties Als Safari traag is, probeer dan deze toptips om uw Mac-browser opnieuw snel te laten werken. Lees meer, bekijk onze gids.)

Spin aap

SpiderMonkey was de originele JavaScript-engine. Netscape creëerde het in de jaren negentig. Na het overlijden van Netscape werd het open source. Tegenwoordig onderhoudt Mozilla het en het wordt gevonden in Firefox.

De enige andere gemeenschappelijke JavaScript-engine is Chakra. Het is onderdeel van Microsoft Edge.

Welke JavaScript-engine is de snelste?

Er is geen definitief antwoord op welke JavaScript-engine de snelste is. Eén stuk JavaScript-code werkt mogelijk sneller in Safari; een andere kan sneller in Chrome worden uitgevoerd.

Veel van het verschil wordt bepaald door hoe het onderliggende JavaScript is geschreven en hoe mooi het speelt met de compilers van de verschillende motoren. Sommige browsers gebruiken ook laad- en caching-algoritmen om de snelheid per site verder te verbeteren.

De door de gebruiker gecontroleerde aspecten

Sommige aspecten van waarom de ene browser sneller lijkt dan de andere, vallen onder de controle van de gebruiker. Hier zijn drie van de meest voorkomende problemen die u nu kunt oplossen.

1. Updates

We hebben dit al eerder gezegd: u moet ervoor zorgen dat u altijd de meest recente versie van uw browser gebruikt.

Afgezien van extra functies en beveiligingsverbeteringen, worden de technische aspecten onder de motorkap voortdurend verbeterd. Als u al een tijdje niet hebt bijgewerkt, ziet u mogelijk aanzienlijke snelheidswinst door alleen op de updateknop te drukken.

2. Uitbreidingen en add-ons

pagina met Chrome-browserextensies

Plug-ins, extensies en add-ons kunnen uw browser veel functioneler maken. Maar ze kunnen ook een aanzienlijke rem op de middelen zijn; ze kauwen door de beschikbare CPU-kracht en RAM.

We weten dat het verleidelijk is om meer toe te voegen, maar je moet niet meer extensies uitvoeren die absoluut noodzakelijk zijn.

3. Browsen van gegevens

Browsers verzamelen een enorme hoeveelheid gegevens over uw gebruikspatronen. Dat omvat uw browsegeschiedenis, cookies, downloadlogboeken en meer. Het creëert ook een steeds grotere cache.

Het opruimen van al die gegevens kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van de snelheid; de browser hoeft minder tijd te besteden aan het doorzoeken van bestanden op de achtergrond om te vinden wat hij zoekt.

We schreven over al deze problemen en meer toen we het over weinig bekende factoren hadden die de snelheid van uw browser zouden kunnen beïnvloeden 5 weinig bekende factoren die van invloed kunnen zijn op uw browsersnelheid 5 weinig bekende factoren die van invloed kunnen zijn op uw browsersnelheid Er zijn maar weinig computerproblemen die irritanter zijn dan een trage browser. Als uw browsen wordt tegengehouden, vink dan deze vijf dingen aan om het weer op snelheid te krijgen. Lees verder .

Andere manieren om uw internetervaring te versnellen

De browser is slechts een onderdeel van een snelle internetervaring. Aspecten zoals uw router, Wi-Fi-netwerk, ISP en geografische locatie kunnen ook allemaal een rol spelen.

Sommige daarvan zijn onder uw controle. Bekijk onze handleidingen over wifi-fouten om te voorkomen Hoe u uw wifi-snelheid test (en 7 fouten die u moet vermijden) Hoe uw wifi-snelheid moet testen (en 7 fouten die u moet vermijden) Wi-Fi-snelheidstests kunnen vertellen hoe snel je draadloze snelheid is. Met deze tips kunt u de wifi-snelheid nauwkeurig controleren. Lees meer en wijzig uw DNS-instellingen voor meer informatie over de snelheid van de internetverbinding.

Ontdek meer over: Browser-extensies, Google Chrome, JavaScript, Microsoft Edge, Mozilla Firefox.