6 manieren waarop u kunt bijdragen aan Linux
Advertentie
Linux is niet zoals commerciële besturingssystemen. De naam is net zo goed een afkorting voor een bepaalde community als een specifiek stuk code. In de vrije softwarewereld bent u niet beperkt tot consument van uw favoriete apps en interfaces. U kunt deelnemen aan het maken ervan en u hoeft hiervoor geen ontwikkelaar te zijn.
Zowel de grootste als de kleinste projecten kunnen hierbij helpen. Hier zijn manieren waarop u kunt meedoen en het verschil kunt maken.
1. Geef feedback
Gratis softwareprojecten behandelen gebruikers niet als consumenten, dus ze kunnen de verkoop niet volgen. De meeste proberen ook uw gedrag niet te volgen. Ontwikkelaars weten dus niet wat gebruikers willen, tenzij ze feedback ontvangen. Je kunt veel helpen door alleen maar te spreken en projecten te helpen een gevoel van richting te vestigen.
Hoewel sociale media een manier is om te worden gehoord, is die omgeving gevuld met lawaai. Veel projecten richten hun eigen gemeenschappen op. Purisme heeft bijvoorbeeld een forum voor mensen die producten kopen of PureOS gebruiken.
Toen het bedrijf besloot om over te schakelen van een rollend releasemodel naar stabiele versies met langere ondersteuning, vroeg het mensen in de Purism-communityforums. Het bedrijf belandde uiteindelijk in een standaardversie met een rollende release-optie voor degenen die nieuwere software willen.
Zoek naar de beschikbare wegen voor uw project naar keuze. Soms is dit een forum. Andere keren is het een chatgroep in IRC of Telegram. Misschien is het een Gitlab-pagina. Als al het andere faalt, zoek dan een e-mailadres.
2. Beantwoord vragen voor nieuwe gebruikers
Wanneer mensen voor het eerst overschakelen naar Linux, hebben ze vaak niemand of waar dan ook, waar ze persoonlijk hulp kunnen zoeken. In plaats daarvan zijn zoekmachines hun helpdesk.
Deze zoekmachines wijzen op forums naast vraag- en antwoordborden. Een van de meest prominente voorbeelden is Ask Ubuntu, waar mensen terecht met concrete en specifieke vragen. Dergelijke locaties kunnen enorme bronnen zijn, maar dat is alleen als deskundige mensen zich aanmelden en de tijd nemen om anderen te helpen.
Je kunt die persoon zijn.
Wanneer u deelneemt aan verschillende community-discussieborden, moet u de gedragscode opzoeken. Je gedrag reflecteert niet alleen op jou. Het reflecteert op de hele gemeenschap en kan nieuwe gebruikers echt afwijzen van een project.
3. Schrijf documentatie
Hoewel het geweldig is dat gebruikers elkaar helpen, neemt niets de plaats in van gemakkelijk leesbare officiële documentatie. Zulke handleidingen kunnen u vertellen hoe ontwikkelaars van plan zijn om de door hen geleverde desktop te gebruiken, hoe hindernissen te overwinnen en welke bugs zij kennen.
Documentatie krijgt zelden de aandacht, maar het kan uw ervaring met een bepaalde Linux-distributie maken of breken. Veel mensen houden deels van Arch Linux vanwege de enorme diepgang en bruikbaarheid van de ArchWiki. Je kunt vaak voor hulp terecht bij de Arch Wiki, zelfs als je Arch nog nooit hebt geïnstalleerd. Veel instructies werken ook voor andere distributies.
Over Arch gesproken, EndeavourOS is een jong project dat de erfenis van Antergos voortzet, een op Arch Linux gebaseerde distro die gemakkelijker en sneller aan de slag kan. Met zoveel dat moet gebeuren om een nieuwe distro te beginnen, zou het team hulp kunnen gebruiken om te documenteren wat gebruikers moeten weten.
4. Ontwerp pictogrammen voor uw favoriete bureaublad of app
Ontwerp is belangrijk. Om de paar jaar vernieuwen grote Linux-desktopomgevingen hun pictogramthema's op een of andere manier. Doorgaans maken ontwerpers pictogrammen duidelijker, platter (om te matchen met ontwerptrends), eenvoudiger (voor eenvoudiger compliance) of al het bovenstaande.
Ongeacht de grootte van een project, zij kunnen uw hulp gebruiken.
GNOME heeft bijvoorbeeld het pictogramthema gewijzigd in versie 3.32. Een belangrijke motivatie voor de opknapbeurt was om nieuwe pictogrammen gemakkelijker te maken te maken, zoals je kunt zien in de opgenomen talk van GNOME visuele ontwerper Jakub Steiner uit GUADEC 2019. Sommige apps, zoals gThumb, hebben nog geen bijgewerkt pictogram. Dat is waar je kunt instappen.
elementaryOS heeft vanaf het begin een relatief consistent uiterlijk gehad, hoewel de thema's niet zonder tweaks zijn geweest. Toch hebben elk aspect van de elementaire desktop een eigen karakter en blijven er kleine systeem- en interfacepictogrammen die nog steeds behoefte hebben aan een elementaire infusie.
Wanneer je een handje helpt om het uiterlijk van een project vorm te geven, helpt het om je eerst vertrouwd te maken met de relevante Human Interface-richtlijnen De verschillen tussen Linux's Human Interface-richtlijnen De verschillen tussen Linux's Human Interface-richtlijnen Ooit een Linux-app tegengekomen die er lelijk uitziet en lijkt onbruikbaar? Daarom hebben desktops richtlijnen voor menselijke interfaces. Windows en macOS hebben deze richtlijnen. Hoe zit het met Linux? Lees verder .
5. Test nieuwe software
Ontwikkelaars hebben gebruikers nodig om de nieuwste versies van hun programma's uit te proberen. Dit is handig met de huidige stabiele versie, en het is vooral handig met software die zich nog in de pre-releasefasen bevindt.
Vrije softwareontwikkelaars werken meestal alleen of in kleine externe teams. Ze hebben geen toegang tot verschillende soorten hardware en kunnen onmogelijk alle verschillende Linux-desktopconfiguraties proberen die er zijn.
Door apps te testen, geeft u deze ontwikkelaars inzicht in hoe hun apps worden uitgevoerd op zowel uw hardware als de gekozen desktopconfiguratie (Linux-distributie / desktopomgeving / displayserver / enz.). Natuurlijk krijgen ontwikkelaars dit inzicht alleen als u contact met hen opneemt. Dus doe bugmeldingen en vergeet niet beleefd te zijn als je dat doet.
6. Vertaal apps of verbeter de toegankelijkheid
Als er een rol is waar vrijwel elk project hulp bij kan gebruiken, is het vertalen. Dat komt omdat zelfs als een team al bekwame vertalers aan boord heeft, er geen manier is om elke taal te spreken. Weinig ontwikkelaars zouden moeite hebben met het doorbrengen van tijd om de software toegankelijker te maken voor mensen waar u woont.
Dit verwijst niet alleen naar taal. Ontwikkelaars hebben ook hulp nodig om hun software toegankelijker te maken voor mensen die het moeilijker hebben om te zien of horen. Sommige apps zijn gewoon niet bruikbaar onder bepaalde omstandigheden, maar in andere gevallen kan een tweak een groot verschil maken.
Klaar om te helpen met Linux-ontwikkeling?
Super goed! Laten we nu reageren op die opwinding terwijl het helder en heet brandt. Elk gratis softwareproject heeft zijn eigen manier van communiceren en verschillende methoden om betrokken te raken, dus u kunt beginnen door naar de webpagina van uw distro, app, thema of component te springen en te zoeken naar instructies over hoe u kunt bijdragen.
elementaire OS biedt enkele van de meest gedetailleerde richtlijnen die u zult vinden van een Linux-distro, maar de meeste die al een tijdje bestaan, geven instructies over hoe te helpen. Hetzelfde geldt voor apps. Het GIMP-project plaatst een menu-optie bovenaan de startpagina die leidt naar een lijst met wat u kunt doen.
Let op, liefde voor Linux is niet de enige reden om mee te doen. Er zijn veel andere voordelen aan bijdragen aan open source-projecten. Waarom dragen mensen bij aan open source-projecten? Waarom dragen mensen bij aan Open Source-projecten? Open source-ontwikkeling is de toekomst van software. Het is geweldig voor gebruikers omdat open source software meestal gratis beschikbaar is en vaak veiliger in gebruik. Maar wat dwingt ontwikkelaars om gratis code bij te dragen? Lees verder .
Ontdek meer over: Linux, Open Source.