7 Telltale tekenen dat u aan de telefoon bent met een oplichter
Advertentie
U bent aan de telefoon met iemand die beweert een probleem op uw computer te moeten oplossen. Of misschien neemt een geliefde contact met u op en heeft uw hulp nodig om uit de file te komen.
Voordat je verdergaat, denk er even over na. Omdat in veel soorten telefoonscenario's de kans groot is dat je oplicht. Houd de onderstaande rode vlaggen hieronder in gedachten wanneer u een telefoontje krijgt dat verdacht lijkt.
1. U hebt het gesprek niet gestart
Wanneer u vermoedens heeft over een telefoontje, overweeg dan of de andere persoon u heeft gebeld. Als u niet degene was om te bellen, is dat een belangrijk waarschuwingssignaal.
Bij de meeste kwaadwillende telefoontjes neemt een oplichter contact met u op en doet zich voor als iemand anders. Hun hoop is dat je niet dubbel zult controleren of ze legitiem zijn.
Wees uiterst achterdochtig voor onbekende telefoontjes die u ontvangt, met name die afkomstig zijn van niet-statelijke of gratis nummers. Als u een beller niet herkent, kunt u deze het beste naar voicemail laten gaan. Iemand die je echt moet pakken, laat een bericht achter.
Dit betekent natuurlijk niet dat elk gesprek dat u voert, gegarandeerd veilig is. Zorg ervoor dat u het juiste telefoonnummer hebt wanneer u belt. Het is mogelijk om namaakwebsites tegen te komen die er officieel uitzien, maar nepnummers leveren aan nepservices.
2. De beller schildert een extreem scenario
Mensen die oplichting plegen aan de telefoon, willen dat u uw wacht laat vallen. Daarom proberen ze je te shockeren met extreem nieuws.
Ze kunnen bijvoorbeeld beweren dat u een gevaarlijk computervirus heeft dat bankgegevens tijdens het transport kan stelen. Of misschien poseren ze als een geliefde die in de gevangenis is beland en geld nodig heeft om eruit te komen. In extreme gevallen kunnen ze zelfs beweren dat ze iemand hebben gekidnapt die je kent.
Dat laatste klinkt misschien belachelijk, maar onthoud dat sociale media dieven veel informatie over u kunnen geven 7 manieren waarop hackers uw identiteit stelen op sociale media 7 manieren waarop hackers uw identiteit stelen op sociale media Hier zijn verschillende manieren waarop uw identiteit kan worden gestolen sociale media. Ja, oplichters kunnen uw identiteit stelen op Facebook! Lees verder . Kwaadwillende personen kunnen uw Facebook-pagina bekijken om de namen van uw familieleden en nog veel meer te vinden. Gecombineerd met informatie zoals reisplannen, is het relatief eenvoudig om eenvoudig een 'ontvoeringsverhaal' te verzinnen dat in het begin geloofwaardig klinkt.
Als je een paar minuten nadenkt over de meeste van hun verhalen, beginnen ze uit elkaar te vallen. U kunt eenvoudig een scan uitvoeren op uw eigen computer met een gerenommeerde app zoals Malwarebytes, die eventuele bedreigingen op uw systeem detecteert. En u kunt controleren of dat familielid daadwerkelijk in de gevangenis zit of gekidnapt door hen te bellen, sms'en of e-mailen (of iemand die ze vertrouwen).
Maar als je extreme uitspraken als deze hoort, is je natuurlijke reactie waarschijnlijk om de situatie zo snel mogelijk recht te zetten. En dat is waarom…
3. Ze zetten je onder druk om snel te betalen
Zoals we hebben gezien, willen telefoonoplichters dat je handelt zonder kritisch te denken. Als je eenmaal bang bent voor hun verhaal, willen ze je zo snel mogelijk oplichten. Ze kunnen om uw creditcardgegevens vragen om bijvoorbeeld een 'beveiligingspakket' te kopen.
Als je hen vraagt waar je echt voor betaalt, zullen ze vaak geen eenduidig antwoord geven. Als ze nooit een antwoord hebben op wat je vraagt en in plaats daarvan de vraag afwijzen en in vage termen spreken, praat je vrijwel zeker met een oplichter. Echte bedrijven geven u meestal graag antwoorden of verwijzen u naar de juiste persoon.
Natuurlijk krijg je eigenlijk niets voor je geld, dus als je eenmaal klaar bent met de transactie, hebben ze niet veel meer voor je.
Als algemene regel moet u nooit een aankoop doen voor een telefoongesprek dat u niet hebt gestart. Als u echt niet zeker bent, doe dan geen aankopen tijdens het huidige gesprek. Hang op en bel iemand die je vertrouwt om het te bespreken.
4. Ze willen dat je met cadeaubonnen betaalt
Een belangrijk teken van oplichting is wanneer de beller vraagt dat u met cadeaubonnen betaalt. Dit wordt vaak gebruikt in combinatie met de 'geliefde in de gevangenis' leugen. Het gaat ongeveer zo:
'Hallo oom Rick, het is Fred. Ik zit nu in de problemen; Ik belandde in de gevangenis toen ik in de auto van mijn vriend reed en hij dronken reed. Er is hier een advocaat die zegt dat je mijn borgtocht kunt betalen door naar Walmart te gaan en $ 3000 aan cadeaubonnen voor Amazon te kopen. Ik wilde niet dat mijn ouders hier overstuur van zouden worden, dus belde ik je. '
Dit is natuurlijk helemaal nep. Cadeaubonnen zijn alleen nuttig in de winkel die ze vertegenwoordigen; ze zijn geen acceptabele betaalmethode voor borgtocht of enige andere juridische transactie.
Oplichters vragen u om cadeaubonnen te kopen voor betaling omdat ze vrijwel niet te traceren zijn. Als je ze de claimcodes hebt gegeven, zullen ze ze onmiddellijk inwisselen.
Gelukkig zijn retailers deze trend gaan volgen. De meeste cadeaubonnen bevatten nu waarschuwingen voor deze oplichting. Sommige winkels hebben zelfs beleid geïmplementeerd om te voorkomen dat mensen voor dit doel grote hoeveelheden cadeaubonnen kopen.
Geef nooit de cijfers op de achterkant van een cadeaubon aan iemand die u niet kent.
5. Ze tonen u de Windows Event Viewer
Een ander veel voorkomend telefoonschema, de "technische ondersteuning" zwendel Malware Scams zijn in opkomst: hoe een nep-technische ondersteuning te vinden Scam Malware Scams zijn in opkomst: hoe een nep-technische ondersteuning te vinden Scam Scammers die technische ondersteuning bieden, con hun slachtoffers uit Duizenden dollars. Hier leest u hoe u een online zwendel kunt herkennen en vermijden. Lees meer, waarbij iemand je belt en doet alsof hij van Microsoft of een ander computerbedrijf is. Ze vragen externe toegang tot uw computer via een app zoals TeamViewer en laten u “tekenen” zien dat uw computer is geïnfecteerd.
Vaak openen ze hiervoor het hulpprogramma Windows Event Viewer. De fraudeur verwijst naar deze verschillende fout- en waarschuwingsitems als bewijs dat uw computer veel problemen heeft.
Als u geen ervaren computergebruiker bent, kunt u zich hierover verbijsteren. Maar de waarheid is dat de meeste logboeken in Windows Event Viewer onbelangrijk zijn. Windows houdt allerlei informatie bij over kleine netwerkfouten, services die niet kunnen worden gestart en andere kleine problemen. In bijna alle gevallen corrigeert uw computer deze en hoeft u zich geen zorgen te maken.
Het is zelfs normaal om verschillende items in de Event Viewer te zien op een nieuw en schoon systeem. Als iemand aan de telefoon je ooit vertelt om deze tool te bezoeken en uitlegt dat alle fouten binnenin een groot probleem zijn, liegen ze tegen je.
Natuurlijk kan de Event Viewer nuttig zijn voor het diagnosticeren van werkelijke problemen. Maar dit gebeurt geval per geval, zoals het oplossen van problemen met blauwe schermen of app-crashes.
6. Hun beloften zijn te mooi om waar te zijn
We hebben gekeken naar enkele van de meest voorkomende eigenschappen van telefoonzwendel die draaien om technologie. Maar helaas zijn dat verre van de enige vormen van fraude die dieven proberen te plegen via de telefoon.
Onthoud in het algemeen de oude regel dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dat waarschijnlijk ook is. Als u een willekeurig telefoontje ontvangt waarin wordt beweerd dat u een geweldige prijs, een reis naar een tropische bestemming hebt gewonnen of bent geselecteerd als winnaar in een buitenlandse loterij, hang dan gewoon op. Dit is een belangrijk teken dat u een nepgesprek voert.
Let in verband met oplichting op wanneer iemand u vraagt uw persoonlijke gegevens te 'bevestigen'. Het is gemakkelijk om aan te nemen dat ze al uw sofi-nummer, creditcardgegevens en dergelijke hebben, maar geef deze informatie niet blindelings door. Legitieme bedrijven nemen geen telefonisch contact met u op om deze informatie te verifiëren, omdat het veel meer tijd kost dan online.
7. Ze bedreigen je
Alle bovenstaande zijn frustrerend genoeg scenario's. Maar met bepaalde oplichting, kunt u zelfs ervaren dat de persoon aan de andere kant u bedreigt. Dit is een belangrijk teken dat je tegen een nep praat.
Veel schema's gebruiken intimidatie in een poging om u snel te laten handelen. U kunt een telefoontje krijgen van iemand die beweert de IRS te vertegenwoordigen. Vermijd IRS-zwendel: 7 Waarschuwingssignalen om op te letten Vermijd IRS-zwendel: 7 Waarschuwingssignalen om op te letten. Bent u echt zoveel belasting verschuldigd als in de e-mail staat? Of is het een IRS-zwendel? U kunt als volgt voorkomen dat u wordt opgepakt door oplichters die zich voordoen als de IRS. Lees meer en zeg dat u geld verschuldigd bent aan uw belastingen, of misschien een incassoservice die niet al te vriendelijk handelt.
Als de persoon aan de telefoon ooit dreigt je te arresteren, de politie naar je huis stuurt of fysiek geweld gebruikt, geloof ze dan niet. Eerlijke bedrijven mogen dit niet doen, zelfs niet over mogelijk verhitte zaken zoals incasso. De intimidatie is een tactiek om je bang te maken om de zwendel te geloven.
Blijf veilig tegen oplichting via telefoon en meer
Nu weet je wat de populairste telefoonfraude is die je in het wild tegenkomt. Het is belangrijk om waakzaam te blijven, omdat veel van deze zwendel erop rekenen dat u zonder na te denken handelt. We raden u aan telefoontjes van onbekende nummers te vermijden, en u moet zeker nooit instemmen met iets van een ongevraagd telefoongesprek voordat u contact opneemt met iemand die u vertrouwt.
Onthoud dat telefoonoplichting ook niet het enige gevaar is. Ken de tekenen van veelvoorkomende e-mailzwendel, zoals de volwassen website Bitcoin-zwendel Adult Website Email Scam: Geef Bitcoin niet aan Dieven Adult Website Email Scam: Geef geen Bitcoin aan dieven Ontvangen een e-mail van iemand die beweert toegang te hebben tot uw account ? Hier is een overzicht van de e-mailzwendel van de volwassen website. Lees meer om te voorkomen dat je daar ook wordt opgelicht.
Ontdek meer over: Online beveiliging, oplichting.