Fedora-ontwikkelaar Red Hat is gekocht door technologiegigant IBM.  Wat betekent dit voor de toekomst van Linux en open source software?

IBM koopt Red Hat: wat betekent dit voor open source?

Advertentie Red Hat is het grootste en meest winstgevende open source-bedrijf. Het produceert Red Hat Enterprise Linux (RHEL) en sponsort Fedora, een van de meest bekende versies van desktop Linux. En nu wordt het gekocht door IBM $ 34 miljard, de grootste acquisitie van IBM ooit. Dit is groot nieuws in de bredere technische sfeer, maar het is vooral groot in de open source wereld

Advertentie

Red Hat is het grootste en meest winstgevende open source-bedrijf. Het produceert Red Hat Enterprise Linux (RHEL) en sponsort Fedora, een van de meest bekende versies van desktop Linux.

En nu wordt het gekocht door IBM $ 34 miljard, de grootste acquisitie van IBM ooit. Dit is groot nieuws in de bredere technische sfeer, maar het is vooral groot in de open source wereld.

Wat betekent dit voor IBM, Red Hat en de open source wereld in het algemeen?

1. IBM is nu de grootste cloudserviceprovider

IBM staat mogelijk niet op uw radar als u aan de cloud denkt. Dat komt omdat IBM geen consumentenservices zoals Dropbox en Office 365 levert. Het biedt in plaats daarvan een catalogus met producten die ontwikkelaars kunnen gebruiken om dergelijke services actief te houden. IBM werkt met grote klanten zoals zorgbedrijven en luchtvaartmaatschappijen.

IBM concurreert met Amazon en Microsoft om cloudinfrastructuur te bieden. Door een andere grote speler te kopen, is het gecombineerde bedrijf voldoende om IBM op de eerste plaats te krijgen.

Daarom is dit groot nieuws, ongeacht of je ooit hebt gehoord van Red Hat of open source. IBM geeft topdollar uit om een ​​topspeler te worden. En ontwikkelaars zullen zijn producten gebruiken om een ​​groot deel van de online services waarmee u regelmatig samenwerkt, te creëren en te ondersteunen.

2. Red Hat zal nog steeds Red Hat zijn

De naam van Red Hat verandert niet plotseling in IBM. Volgens het persbericht wordt Red Hat een afzonderlijke eenheid binnen het Hybrid Cloud-team van IBM. Het merk gaat niet weg. Het lijkt er ook niet op dat het in North Carolina gevestigde bedrijf ook kantoorruimte zal sluiten.

IBM is van plan gebruik te maken van de uitbreiding van de bestaande relaties van Red Hat, waaronder concurreren met producten zoals Amazon Web Services en Microsoft Azure.

Jim Whitehurst blijft president en CEO. Ook ander leiderschap blijft aan boord.

Red Hat CEO Jim Whitehurst en IBM CEO Ginni Rometty
Red Hat CEO Jim Whitehurst (links) en IBM CEO Ginni Rometty (rechts)

Whitehurst gelooft dat de overname Red Hat de middelen zal bieden om uit te breiden wat het al doet, waardoor de verspreiding van open source technologie en adoptie toeneemt.

3. Verwacht geen grote wijzigingen aan het Linux-bureaublad

IBM lijkt niet van plan te zijn om dingen op te schudden, en dat lijkt ook het geval te zijn voor de Linux-desktop. Hier is een citaat uit het persbericht:

"Met deze overname blijft IBM zich inzetten voor het open bestuur van Red Hat, open source-bijdragen, deelname aan de open source-gemeenschap en het ontwikkelingsmodel, en voor de bevordering van het wijd verspreide ecosysteem van ontwikkelaars."

Laten we eerst de relatie bekijken tussen Fedora en RHEL, het vlaggenschip van Red Hat. Fedora is een door de gemeenschap ontwikkeld Linux-gebaseerd besturingssysteem 5 redenen om Pure Open Source Distro te gebruiken, Fedora 5 redenen om Pure Open Source Distro te gebruiken, Fedora Fedora is niet zo bekend als Ubuntu, en staat bekend als moeilijk te gebruiken . Maar als dit waar is, waarom blijven zoveel mensen Fedora dan gebruiken? Lees meer dat Red Hat sponsort. Wanneer het tijd is om een ​​nieuwe versie van RHEL te produceren, neemt Red Hat een versie van Fedora en begint het in een stabiel bedrijfsproduct te veranderen.

Een toewijding aan het "ontwikkelingsmodel" en "ontwikkelaarsecosysteem" van Red Hat betekent dus een verbintenis om het bestaande systeem op zijn plaats te houden. Dat geldt ook voor "GPL Cooperating Commitment", want het is de GPL-licentie Copyleft versus auteursrecht: 3 belangrijke concepten die u moet weten Copyleft versus auteursrecht: 3 belangrijke concepten die u moet weten Content makers beginnen copyleft over auteursrechten te omarmen. Dit is wat dat betekent en waarom het belangrijk is, vooral als je zelf een maker bent. Lees meer waardoor een groot deel van de Linux-desktop door de jaren heen gratis is gebleven.

Hoewel het leuk zou zijn als de toename van het kapitaal van IBM zich vertaalde in verbeteringen aan desktop Linux, is dat niet de reden waarom geld in andere handen kwam. IBM wil de cloud domineren, niet de desktop.

4. IBM is nu een grotere naam in Open Source

IBM is niet een van de eerste namen die te binnen schieten bij het denken aan open source-bedrijven. Maar hoewel IBM zelf geen op Linux gebaseerd besturingssysteem heeft gepusht, heeft het al jaren bijgedragen aan het open source ecosysteem.

Het maakt ook gebruik van open source code, vooral voor zijn cloudplatform. Het bedrijf heeft een website met informatie over hoe het open source code, maatschappelijke betrokkenheid en open cultuur bekijkt.

Dat betekent niet dat het werk dat IBM produceert open source is (of zal worden). Zoals veel gigantische bedrijven, is er een pragmatische (in plaats van ethiek vereist Open Source versus vrije software: wat is het verschil en waarom doet het ertoe? Open Source versus vrije software: wat is het verschil en waarom is het belangrijk? Velen gaan ervan uit "open source" 'en' gratis software 'betekent hetzelfde, maar dat is niet waar. Het is in uw belang om te weten wat de verschillen zijn. Lees meer) benadering van open source code. Teams dragen bij aan open source-projecten wanneer ze een voordeel zien, en ze vermijden het wanneer ze dat niet doen.

Maar nu IBM een van de meest spraakmakende lievelingen van de open source-industrie heeft gekocht, kunt u verwachten dat zijn naam vaker in de context van open source verschijnt.

5. Dit is niet de eerste keer dat dit is gebeurd

Voordat Red Hat op het toneel verscheen, was SUSE een gevestigde speler op de Linux-bedrijfsmarkt. De twee bedrijven zijn opgegroeid als twee succesvolle voorbeelden van het ondersteunen van open source-ontwikkeling door prioriteit te geven aan bedrijfsondersteuningscontracten, en tegelijkertijd open source-gemeenschappen zoals openSUSE 6 redenen te koesteren die u moet kiezen voor openSUSE en de Geeko 6 redenen die u moet kiezen voor openSUSE en de Geeko Er zijn goede redenen waarom openSUSE gebruikers blijft aantrekken, en hier zijn er enkele. Misschien word je de volgende persoon die verliefd wordt op de Geeko. Lees verder .

Novell kocht SUSE al in 2003. Toen kocht Attachmate Novell in 2011, waardoor SUSE in het proces kwam. Attachmate scheidde Novell en SUSE in twee zelfstandige dochterondernemingen. Toen werd SUSE een eigen bedrijfseenheid toen Attachmate en Micro Focus in 2014 fuseerden. In de zomer van 2018 kondigde EQT plannen aan om SUSE te kopen.

Al die tijd zijn openSUSE en SUSE Enterprise Linux stabiele, relatief consistente producten gebleven. We konden een vergelijkbaar dynamisch spel zien met Fedora, Red Hat en IBM.

Ben je blij met de overname?

Zoals met alles, hangt dat af van je perspectief. Red Hat krijgt een infusie van contant geld van deze deal waarmee het meer kan doen van wat het doet. Hoewel als onderdeel van IBM, zal het enige aandacht moeten schenken aan de prioriteiten of zorgen van het moederbedrijf.

Red Hat is misschien een groter en beter open source-bedrijf dan ooit, maar het is niet langer helemaal gratis om zijn eigen koers te bepalen.

Aan de andere kant is geld belangrijk. Canonical heeft Unity8 en Ubuntu Touch geannuleerd vanwege financiële zorgen over de hoge kosten van deze initiatieven. Het was misschien gratis om te experimenteren, maar uiteindelijk moet je de rekeningen betalen. In de open source wereld blijft dat een lastige taak. Waarom Linux is gratis: hoe de Open Source wereld geld verdient Waarom Linux gratis is: hoe de Open Source wereld geld verdient. Waarom zijn Linux en open source software gratis? Is het veilig om gratis software te vertrouwen? Wat halen de ontwikkelaars eraan en hoe verdienen ze geld om door te gaan met ontwikkelen? Lees verder .

Ontdek meer over: Cloud Computing, IBM, Linux, Open Source, Red Hat.