Ben je van plan om een ​​gebruikte pc te kopen?  Dit is wat u moet weten over de risico's en hoe u een tweedehands computer veilig kunt opschonen.

Is het veilig om een ​​gebruikte pc te kopen? 5 Risico's en hoe het goed op te ruimen

Advertentie Tweedehands pc's kopen is een geweldige manier om wat geld te besparen. Helaas hebben ze ook hun eigen unieke set risico's waar je op moet letten! Laten we eens kijken naar enkele manieren waarop tweedehands pc's meer gedoe dan hulp kunnen zijn. Wat zijn de gevaren? Met tweedehandstechnologie hangt de algehele kwaliteit altijd af van hoe de vorige eigenaar ermee omging

Advertentie

Tweedehands pc's kopen is een geweldige manier om wat geld te besparen. Helaas hebben ze ook hun eigen unieke set risico's waar je op moet letten!

Laten we eens kijken naar enkele manieren waarop tweedehands pc's meer gedoe dan hulp kunnen zijn.

Wat zijn de gevaren?

Met tweedehandstechnologie hangt de algehele kwaliteit altijd af van hoe de vorige eigenaar ermee omging. Als zodanig kunnen tweedehandscomputers een aantal nare verrassingen op de loer liggen van de vorige eigenaar.

Soms wordt schadelijke software geïnstalleerd met schadelijke bedoelingen. Iemand plaatst malware op de computer en verkoopt deze vervolgens aan iemand anders. Als de gebruiker niet beseft dat zijn pc is geïnfecteerd, kan de vorige eigenaar ze verzamelen voor informatie.

Soms willen mensen je echter niet rechtstreeks schaden. In plaats daarvan hebben ze misschien minder dan uitstekende computerveiligheid geoefend en enkele virussen opgelopen. Ze maken een heel eenvoudige opruiming voordat ze het aan u verkopen, wat betekent dat de virussen die ze hebben gevangen nog steeds binnen wonen.

De risico's bij het kopen van een gebruikte pc

Laten we eens kijken naar enkele manieren waarop een tweedehands pc kan worden geleverd met meer dan geadverteerd op de aanbieding van de verkoper.

1. Keyloggers kunnen uw typen volgen

Als de vorige eigenaar uw internetgebruik wil volgen, kan hij een keylogger installeren om uw toetsenbord te volgen. Hiermee wordt alles wat u typt teruggestuurd naar de vorige eigenaar, inclusief de gebruikersnamen en wachtwoorden die u op gevoelige sites invoert.

Deze aanvalsmethode is zeer moeilijk, zo niet onmogelijk, op te merken terwijl u de pc gebruikt. Als zodanig kunnen gebruikers onbewust kwaadwillende agenten hun inloggegevens voor gevoelige websites geven.

2. Spy Software kan uw acties volgen

De eigenaar kan een stap verder gaan en software installeren die u volgt. Ze kunnen malware gebruiken die regelmatig schermafbeeldingen van de desktop maakt om iets gevoeligs op te vangen. Ze kunnen ook een programma toevoegen dat de ingebouwde webcam gebruikt om u gedurende de dag te volgen.

Dit is iets geavanceerder dan een keylogger, dus de kans dat je een willekeurige eBay-verkoper ziet die zijn computers met high-tech spionagesoftware rijgt, is vrij klein.

Dit zou waarschijnlijk worden uitgevoerd als de verkoper wist dat hun computers zouden worden gebruikt voor lucratieve zaken. Als zodanig is het de moeite waard om de extra stap te nemen om ervoor te zorgen dat er geen bedrijfsspionage is.

3. Cryptominers verdienen mogelijk extra geld voor de verkoper

Cryptominers zijn een soort software die cryptocurrency ontgint. Cryptocurrency-mining vereist verwerkingskracht, dus kwaadwillende agenten installeren ze graag in het geheim op de computers van anderen. Terwijl de gebruiker zijn pc gebruikt, krijgt de agent wat extra geld door zijn processor te kapen.

Wat erger is, is dat cryptominanten relatief onopgemerkt blijven door de gebruikers van de geïnfecteerde machine. Ze kunnen melden dat het 'traag' is geweest terwijl de processor sommige van zijn bronnen omleidt naar mining cryptocurrency.

U kunt meer leren over crytocurrency-kaping (ook bekend als "cryptojacking") in onze kijk op de top cybersecurity-bedreigingen van 2019 De 5 grootste cyberbeveiligingsbedreigingen van 2019 Revealed De 5 grootste cyberbeveiligingsbedreigingen van 2019 onthuld Bezorgd over online beveiliging en veiligheid? U kunt er zeker van zijn dat uw apparaten nu veilig zijn, maar hoe zit het met volgend jaar? Lees verder .

4. Illegaal verwijderde bestanden kunnen nog steeds in de buurt zijn

De vorige eigenaar heeft mogelijk illegale bestanden gedownload naar hun harde schijf, zoals torrent-films. Wanneer ze de pc aan u verkopen, verwijderen ze alle bestanden, omdat ze denken dat dat genoeg is om de harde schijf schoon te maken.

Helaas worden bestanden niet correct verwijderd als u bestanden verwijdert. Het enige dat het doet, is het bestand markeren als beschikbaar om te worden overschreven door andere bestanden. Als de vorige eigenaar de bestanden verwijdert en deze vervolgens onmiddellijk aan u verkoopt, zijn de illegale bestanden er nog steeds.

Omdat de bestanden alleen zijn gemarkeerd om te worden overschreven, kan iemand ze herstellen als er niet veel schijfactiviteit is geweest. Als iemand op je harde schijf rondsnuffelt voordat je hem correct hebt gebruikt, kunnen ze lastige bestanden vinden die je in de problemen kunnen brengen!

5. Malware kan op de loer liggen

Zelfs als de vorige eigenaar zo onschuldig was als ze kunnen zijn, hebben ze misschien per ongeluk een virus op hun pc opgelopen. Dit kan nog steeds duren wanneer ze de pc aan u verkopen zonder dat ze het door hebben.

Als de laatste gebruiker de schijf niet goed heeft gewist, is er mogelijk een virus aanwezig op de harde schijf van de pc. Zelfs als ze het goed hebben gewist, kunnen sommige vervelende soorten malware zich in het BIOS nestelen, waardoor ze zeer veerkrachtig zijn tegen antivirus.

Een tweedehands pc schoonmaken

Hoewel deze risico's erg eng klinken, zijn er manieren om een ​​pc op te ruimen om ervoor te zorgen dat deze veilig te gebruiken is. Laten we eens kijken naar de manieren waarop u uw pc een scrub kunt geven om ervoor te zorgen dat er niets smerigs op de loer ligt.

1. Veeg de harde schijf schoon voordat u deze gebruikt

Als u de harde schijf wilt reinigen, is het de moeite waard om het volledig te wissen. Dit is iets ingewikkelder dan je misschien denkt. Niet alleen moet alles worden verwijderd, maar het moet ook worden overschreven met "ongewenste gegevens" om de bestanden volledig van de schijf te wissen.

Gelukkig zijn er tools die je kunt gebruiken om een ​​schijf te 'vernietigen'. Hiermee worden alle bestanden verwijderd en vervolgens met rommel overschreven om te zorgen dat er achteraf niets blijft hangen. U kunt lezen hoe u dit doet in onze handleiding voor het wissen van een harde schijf. Een harde schijf volledig wissen Hoe een harde schijf volledig wissen Er zijn twee manieren om een ​​harde schijf te bedraden. Dit is wat u moet weten om het snel en gemakkelijk gedaan te krijgen. Lees verder

2. Vervang de harde schijf volledig

Als u de harde schijf in de tweedehands computer niet wilt, waarom zou u deze dan niet veranderen? Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe gemakkelijk je op de harde schijf kunt komen - een laptop zal veel moeilijker blijken te zijn dan een computer.

Als je het echter kunt omruilen, kun je er absoluut voor zorgen dat er niets op de pc op de loer ligt door de schijf te veranderen. U kunt een nieuwe harde schijf krijgen of in plaats daarvan een van uw vorige pc gebruiken.

3. Flash het BIOS

Als u er zeker van wilt zijn dat er niets slechts in het BIOS staat, waarom niet flashen? Zoek op welk moederbord de computer heeft, ga dan naar de site van de fabrikant en download de meest recente update.

Eenmaal geïnstalleerd, hebt u een nieuw BIOS zonder vervelende malware. U kunt lezen hoe u dit kunt doen in onze gids voor het downloaden en bijwerken van een BIOS-update Uw UEFI BIOS in Windows bijwerken Uw UEFI BIOS in Windows bijwerken De meeste pc-gebruikers gaan zonder ooit hun BIOS bij te werken. Als u echter voor voortdurende stabiliteit zorgt, moet u regelmatig controleren of er een update beschikbaar is. We laten u zien hoe u uw UEFI BIOS veilig kunt bijwerken. Lees verder .

Nieuwe pc's zijn niet noodzakelijk veiliger dan gebruikte pc's

De risico's kunnen u van tweedehands computers afzetten, maar u hoeft zich geen zorgen te maken. Zolang je voorzichtig bent met wat en hoe je koopt, zou je geen problemen moeten tegenkomen. Gloednieuwe hardware kan immers ook malware bevatten!

Een paar jaar geleden zagen we dat Lenovo laptops met malware verkoopt Nu is het DRIE vooraf geïnstalleerde malware op Lenovo-laptops Nu is het DRIE vooraf geïnstalleerde malware op Lenovo-laptops Voor de derde keer in een jaar is Lenovo betrapt op het verzenden van klanten computers geladen met privacy-onvriendelijke malware, waaruit blijkt dat ze de lessen niet hebben geleerd van het publieke protest over Superfish. Lees verder . Vooraf geïnstalleerde malware is een groot probleem voor gebruikers, omdat het onze natuurlijke neigingen dat nieuwe hardware altijd "schoon" is, misbruikt.

Daarom moet je niet echt alle tweedehandscomputers als onveilige mijnenvelden beschouwen, net zo min als je zou moeten aannemen dat alle nieuwe hardware geen malware bevat. Zolang je voorzichtig bent met wat je koopt en het goed opruimt, moet je in orde zijn met gebruikte hardware.

Veilig blijven bij tweedehands aankopen

Hoewel tweedehandsaankopen enkele vervelende verrassingen kunnen bevatten, zijn deze vermijdbaar. Door je pc een goede scrub te geven voordat je hem gebruikt, weet je zeker dat hij niets sinister bevat.

Als je een aantal positieve dingen van het kopen van tweedehandscomputers wilt zien, lees dan in onze gids waarom je gebruikte computers zou moeten kopen in plaats van nieuwe. 6 redenen om te beginnen met het kopen van gebruikte computers in plaats van nieuwe 6 Redenen om te beginnen met het kopen van gebruikte computers in plaats van nieuwe Overweegt u om een ​​nieuwe computer te kopen? Dit is de reden waarom een ​​gebruikte, gereviseerde of tweedehands pc misschien een betere optie voor u is. Lees verder

Ontdek meer over: Kooptips, Computerbeveiliging, Cryptojacking, Malware.