Wilt u een alternatief voor Microsoft Office maar in de war over LibreOffice of OpenOffice?  Hier zijn de verschillen tussen de twee.

LibreOffice versus OpenOffice: welke moet u gebruiken?

Advertentie Als u documenten, spreadsheets of presentaties zonder Microsoft Office wilt bewerken, groeien uw opties. De kans is groot dat als u tijd hebt besteed aan het zoeken naar Office-alternatieven, u LibreOffice of OpenOffice bent tegengekomen. Misschien ben je beide tegengekomen. Beide bieden vergelijkbare functiesets, dus je kunt je afvragen welke je wint als het gaat om de LibreOffice vs

Advertentie

Als u documenten, spreadsheets of presentaties zonder Microsoft Office wilt bewerken, groeien uw opties. De kans is groot dat als u tijd hebt besteed aan het zoeken naar Office-alternatieven, u LibreOffice of OpenOffice bent tegengekomen. Misschien ben je beide tegengekomen.

Beide bieden vergelijkbare functiesets, dus je kunt je afvragen welke je wint als het gaat om de LibreOffice vs. OpenOffice tegenover elkaar. Je bent niet de enige. Het kan moeilijk zijn om tussen de twee te kiezen, of ze zelfs uit elkaar te houden. Dit is wat u moet weten.

De oorsprong van OpenOffice en LibreOffice

Hoewel het hele debacle van OpenOffice versus LibreOffice relatief recent lijkt, dateren de wortels uit 1985. Dat was het jaar dat StarOffice werd geboren. Destijds heette het StarWriter. Het bedrijf werd in 1999 door Sun Microsystems gekocht.

StarWriter voor DOS

In 2000 kondigde Sun een open-source versie van StarOffice aan, bekend als OpenOffice.org . Dit werd al snel het standaard kantoorpakket op Linux-distributies. Alles bleef relatief stabiel tot 2010 toen Oracle Sun overnam en de feitelijke leider werd van de ontwikkeling van OpenOffice.org.

Leden van de OpenOffice.org-community waren niet blij met het verleden van Oracle in de open-source ruimte en begonnen een vork te bespreken. Later in 2010 werd LibreOffice gevorkt door OpenOffice.org, met de Document Foundation als gastheer. Oracle werd uitgenodigd om lid te worden van de Document Foundation, maar weigerde.

LibreOffice-scherm

Oracle heeft de naam StarOffice omgedoopt tot Oracle Open Office, wat tot verwarring heeft geleid. Veel ontwikkelaars van OpenOffice.org begonnen ook het project te verlaten. De ontwikkeling op zowel OpenOffice.org als Oracle Open Office kwam niet lang daarna tot stilstand.

Waarom zijn er twee vergelijkbare Office-suites?

Toen Oracle de actieve ontwikkeling op OpenOffice.org stopte, gaf het de handelsmerken en code aan de Apache Foundation. Jarenlang gebeurde er niets, maar sinds 2014 heeft Apache OpenOffice regelmatig releases en updates gezien. Dit heeft het LibreOffice versus OpenOffice debat vernieuwd.

OpenOffice About-scherm

LibreOffice is de actiever ontwikkelde van de twee. Het voegt regelmatig nieuwe functies toe en bugs worden sneller opgelost. Het blijft ook de meest populaire van de twee.

OpenOffice voegt functies toe aan een veel lagere snelheid, maar dit heeft het neveneffect dat er minder bugs worden geïntroduceerd. Sommigen maken zich nog steeds zorgen over de toekomst van OpenOffice, omdat deze dreigt te worden afgesloten Wordt OpenOffice afgesloten? 4 geweldige gratis Office Suite-alternatieven Wordt OpenOffice afgesloten? 4 Geweldige gratis alternatieven voor Office Suite OpenOffice is niet langer een gratis Microsoft Office-alternatief waarop u kunt rekenen. We hebben de vier beste opties voor Windows, Linux en Mac samengesteld. Lees meer sinds 2016.

Licentieverschillen Gemiddelde verschillen in functies

Licentieverschillen zijn meestal slechts van belang voor twee kampen: bedrijven en mensen die geven om de aard van "gratis als in bier" en "gratis als in libre" software. In het geval van LibreOffice versus OpenOffice hebben de licenties die door elk worden gebruikt daadwerkelijk invloed op de functiesets van beide.

OpenOffice gebruikt de Apache-licentie, terwijl LibreOffice een dubbele LGPLv3 / MPL-licentie gebruikt.

U hoeft de details niet te weten, behalve één aspect: LibreOffice kan vrij code en functies van OpenOffice opnemen, maar OpenOffice kan niets van LibreOffice opnemen.

Hiermee kan LibreOffice nog sneller functies toevoegen, omdat het nieuwe functies van OpenOffice kan overnemen terwijl deze worden toegevoegd.

Gebruikersinterface (UI) verschillen

Er zijn kleine verschillen, maar voor het grootste deel lijken zowel LibreOffice als OpenOffice op elkaar. Natuurlijk lijken ze op elkaar als LibreOffice Writer of OpenOffice Writer lijken op een oudere versie van Word. Tekstverwerkers lijken vaak op tekstverwerkers.

LibreOffice neigt naar een schonere interface, net als de moderne trend. OpenOffice daarentegen bevat standaard meer functies. Start de tekstverwerker van elk kantoorpakket. U zult onmiddellijk zien dat OpenOffice een zijbalk heeft die ontbreekt in LibreOffice.

Zijbalk in LibreOffice

Natuurlijk ontbreekt het eigenlijk niet. Het wordt gewoon niet standaard in LibreOffice getoond. In plaats daarvan moet u op een subtiele pijl rechts op het scherm klikken. Dit is een voorbeeld van de verschillen tussen de twee als het gaat om de gebruikersinterface.

Verschillen in bestandsindeling

Zowel LibreOffice als OpenOffice ondersteunen het openen van een heleboel verschillende formaten. U kunt elk Microsoft Office-bestandstype in beide suites openen. Het grote verschil is duidelijk wanneer het tijd is om je werk op te slaan.

Wanneer u in een van beide gaat opslaan, ziet u veel van dezelfde opties. Beide staan ​​standaard op de Open Document-indeling, die de extensie .odt gebruikt.

  • OpenOffice kan Word-documenten opslaan, maar alleen de oudere .doc-indeling.
  • LibreOffice kan zowel de oudere .doc- als nieuwere .docx-formaten opslaan.

Een modern Office-document opslaan in LibreOffice

Als u interoperabiliteit met moderne Microsoft Office-installaties nodig hebt, is geen van beide 100% perfect. De mogelijkheid om modernere formaten op te slaan geeft LibreOffice hier echter de overwinning.

Verschillen in softwaregrootte

LibreOffice is een grotere download dan OpenOffice, hoewel dit niet veel uitmaakt, tenzij u bandbreedte beperkt. De macOS-download van LibreOffice 6.2 is iets meer dan 250 MB, terwijl het OpenOffice 4.1-installatieprogramma ongeveer 185 MB is.

De installatiegrootte is ook groter. OpenOffice vereist tussen 400 MB en 650 MB schijfruimte, afhankelijk van het platform. LibreOffice vereist daarentegen tussen 800 MB en 1, 55 GB schijfruimte.

Beide vereisen tussen 256 MB en 512 MB RAM, afhankelijk van het platform, dus dat is een gebied waar de vereisten vergelijkbaar zijn.

Mobiele apps

Zowel LibreOffice als OpenOffice hebben compatibele mobiele apps. Met OpenOffice krijgt u de geporteerde AndrOpen Office-app, die beschikbaar is voor Android. Hiermee kunt u bestanden openen en bewerken vanuit OpenOffice Writer, Calc, Impress, Draw en Math. U kunt de app ook gebruiken om oudere Office-documenten te bewerken.

LibreOffice heeft de LibreOffice Viewer . Dit kan documenten, spreadsheets en presentaties bewerken, zowel in Open Document-indeling als Office-indeling. Het verschil is dat dit nieuwere Office-indelingen ondersteunt, wat AndrOpen Office niet ondersteunt.

Nog een optie voor LibreOffice is Impress Remote . Hiermee kunt u Impress-presentaties bedienen vanaf zowel iOS- als Android-apparaten. Als dit belangrijk voor u is, geeft het LibreOffice nog een punt wanneer u een keuze moet maken.

Downloaden: AndrOpen Office voor Android (gratis)

Download: LibreOffice Viewer voor Android (gratis)

Downloaden: maak indruk op afstandsbediening voor Android | iOS (gratis)

LibreOffice versus OpenOffice: welke?

Het is waarschijnlijk duidelijk, maar als je sneller nieuwe functies wilt, kies dan LibreOffice . De snelheid waarmee het ze toevoegt, is dramatisch sneller dan OpenOffice. Maar niet iedereen zal dit als een goede zaak beschouwen.

OpenOffice-werkbalk

Omdat het langzamer functies toevoegt, zal OpenOffice minder snel veranderen. Als u uw software up-to-date wilt houden met bugfixes en beveiligingsupdates, kan dit een goede zaak zijn. U hoeft zich geen zorgen te maken over bijwerken om te zien dat de hele interface is gewijzigd en u moet deze opnieuw leren.

Heb je gewoon Microsoft Office nodig voor goedkoop?

Heb je echt LibreOffice of OpenOffice nodig? Of wilt u gewoon Office-documenten bewerken zonder de hoge kosten voor Microsoft Office te betalen?

Als je een student bent of werkt voor een non-profit organisatie, kun je gratis Microsoft Office 365 krijgen. Als geen van beide op u van toepassing is, zijn er nog een paar manieren waarop u kunt rondkomen. Bekijk onze gids voor de verschillende opties om Microsoft Office te krijgen zonder te betalen 6 manieren waarop u gratis een Microsoft Office-licentie kunt krijgen 6 manieren waarop u een gratis Microsoft Office-licentie kunt krijgen Gratis Microsoft Office-licenties zijn moeilijk te krijgen, maar ze bestaan ​​wel. Dit artikel behandelt zes manieren om Word en Excel gratis te krijgen. Lees verder .

Ontdek meer over: LibreOffice, Microsoft Office Alternative, OpenOffice, Teksteditor, Tekstverwerker.