Voel je je mobiele internet te traag?  5G is de volgende generatie mobiel internet en maakt mobiele gegevens sneller dan ooit.

Wat is 5G? Hier is hoe het mobiel internet sneller en beter zal maken

Advertentie De mobiele telefoon is de crux van communicatie in de moderne wereld. We hebben het zien evolueren van een draadloze versie van een vaste telefoon, tot wat nu een handcomputer is. Dit was allemaal mogelijk voornamelijk dankzij de vooruitgang in mobiele netwerken. In de afgelopen twee decennia hebben we mobiele netwerktechnologie met grote sprongen gezien, zowel wat betreft gesprekskwaliteit, gegevenssnelheden als het dekkingsgebied

Advertentie

De mobiele telefoon is de crux van communicatie in de moderne wereld. We hebben het zien evolueren van een draadloze versie van een vaste telefoon, tot wat nu een handcomputer is. Dit was allemaal mogelijk voornamelijk dankzij de vooruitgang in mobiele netwerken.

In de afgelopen twee decennia hebben we mobiele netwerktechnologie met grote sprongen gezien, zowel wat betreft gesprekskwaliteit, gegevenssnelheden als het dekkingsgebied. De huidige standaard is de vierde generatie mobiele technologie, beter bekend als 4G.

We zijn nu klaar om in de volgende generatie mobiele netwerken te springen, 5G.

De evolutie van Cellular Tech

Mobiele technologie werd voor het eerst op grote schaal in 1979 door NTT in Tokio, Japan toegepast. Genaamd 1G, deze technologie verspreidde zich in 1980 naar de VS en Europa. Destijds waren er verschillende normen. In 1991 werd 2G gelanceerd om de normen te stroomlijnen.

2G bracht ook gegevens binnen, die de weg vrijmaakten voor telefoons om toegang te krijgen tot internet, tot 64 Kbps. Met toevoegingen van de middengeneratie aan 2G zoals GPRS en EDGE namen de gegevenssnelheden toe tot 384 Kbps.

Dit werd gevolgd door 3G in 2001, die ook herzieningen zag die de snelheidsnormen tot 56 Mbps verhoogden.

4G was een enorme sprong voorwaarts qua snelheid. Geïntroduceerd in 2009, onderging 4G ook revisies, met de nieuwste revisie, genaamd LTE-A, met een snelheid tot 1 Gbps.

Het patroon is dat elke generatie ongeveer tien jaar lang revisies ondergaat, en dan spawnt de volgende generatie. Lees ons artikel voor een beter begrip van de verschillende typen mobiele netwerken EDGE, 3G, H +, Etc: wat zijn al deze mobiele netwerken? EDGE, 3G, H +, Etc: wat zijn al deze mobiele netwerken? Bent u op het snelste mobiele netwerk? Zo nee, waar val je in het spectrum? Deze symbolen van het mobiele netwerk kunnen verwarrend zijn, maar maak je geen zorgen, want we zullen het voor je opruimen. Lees verder .

Het 3rd Generation Partnership Project, ook bekend als 3GPP, zorgt voor de ontwikkeling en het onderhoud van mobiele netwerken. 5G is al een tijdje in ontwikkeling en de 3GPP heeft uiteindelijk de initiële normen voor 5G vastgesteld in 2018.

5G Nieuwe radio: de nieuwe normen

De International Telecommunications Union (ITU) bepaalt de normen. De 3GPP moet een voorstel voor implementatie opstellen dat aan deze normen voldoet en dit indienen bij de ITU. De internationale standaard van ITU voor 5G is gelabeld als IMT-2020 en vereist snelheden tot 20 Gbps.

De 3GPP levert standaarden in wat wordt aangeduid als "releases". Met betrekking tot 5G zijn er momenteel twee releases:

  • Release-15 heeft twee componenten. De niet-zelfstandige component, die voortbouwt op de bestaande 4G-architectuur, werd eind 2017 voltooid.
  • Release-16, afgerond in juni 2018. Hiermee is de eerste fase van 5G-release voltooid en wordt de 5G New Radio (NR) -standaard ingesteld.

5G frequenties en snelheden: wat is nieuw?

Het kernprincipe van 5G is dat het de snelheden omzet in gigabits per seconde. Vanaf nu vereist de standaard minimaal 20 Gbps snelheden, maar dit is nog maar het begin. De snelheden zullen zeker verdere boosts zien naarmate er meer revisies komen.

Over frequenties gesproken, 5G werkt op een breed bereik. Het frequentiebereik is groter dan alle voorgaande netwerken, beginnend vanaf 600 MHz tot 71 GHz.

Dit betekent dat 5G het lage golflengtegedeelte van het spectrum zal gebruiken, ook bekend als mmWave, dat tussen 24-100 GHz ligt. Dit is een geweldige boost voor snelheden, maar ten koste van het dekkingsgebied.

Bereik van 5G-frequenties door Qualcomm
Image Credit: Qualcomm

Dit betekent ook dat het netwerk beamforming kan gebruiken om de signalen te richten op gebieden met zwaarder verkeer, in tegenstelling tot de omnidirectionele benadering van 4G en oudere netwerken.

5G wordt verondersteld een grote stap te zijn in de evolutie van het mobiele netwerk. De industrie denkt dat dit de laatste grote generatiesprong zou kunnen zijn en slechts kleine aanpassingen nodig heeft.

5G-chipsets en smartphones

Zoals we weten, betekent elke grote generatie mobiele netwerken dat u nieuwe smartphones met de technologie nodig hebt om deze te kunnen gebruiken. De industrie is begonnen met het uitrollen van hardware en Qualcomm loopt voorop.

Qualcomm heeft de Snapdragon 855 uitgebracht, waarin de X50 5G-modem is ingebouwd. Deze modem ondersteunt 5G, maar er zit een addertje onder het gras. De snelheden stijgen tot een theoretisch maximum van 5 Gbps, die zoals we weten niet in de buurt komen van de verwachte normen.

Sommige van de Chinese smartphonefabrikanten zijn al begonnen met marketing met de 5G-tag. Xiaomi heeft de Mi Mix 3 onthuld, die op de markt wordt gebracht als een 5G-telefoon. De 5G-variant moet echter pas medio 2019 worden gelanceerd. Aan de andere kant heeft LG beloofd om begin 2019 een 5G-telefoon in de VS uit te brengen.

De S10 van Samsung is ook in ontwikkeling en wordt waarschijnlijk geleverd met de Snapdragon 855 aan boord. Het is ook gepland voor begin 2019. Wat Apple betreft, lijkt het erop dat de iPhone niet zo snel op de 5G-kar springt. Apple zal eerder wachten tot het netwerk volledig gestandaardiseerd is.

5G en het internet der dingen

Internet of Things Wat is het internet der dingen? Wat is het internet der dingen? Wat is het internet der dingen? Hier is alles wat u erover moet weten, waarom het zo opwindend is en enkele risico's. Read More is de afgelopen jaren een belangrijk onderwerp van belangstelling geweest en 5G ziet er veelbelovend uit. Er zijn eerder pogingen geweest om IoT te pushen, maar ze zijn niet echt goed uitgekomen.

Als we de ideale implementatie krijgen, vergroot 5G de mogelijkheden om IoT te integreren met de reguliere netwerken.

5G werkt in een reeks frequenties die de meeste frequenties omvatten waarop lokale netwerken momenteel worden ingezet, evenals de cellulaire netwerkfrequenties. 5G hoopt meer te zijn dan alleen een mobiel netwerk. In plaats daarvan wil het het 'enige echte netwerk' zijn dat alle draadloze communicatie kan integreren.

5G wil ook fabrikanten aan boord krijgen om 5G IoT als standaard te gebruiken. Grote namen als Qualcomm en Ericsson zijn al precies hiermee begonnen.

Natuurlijk zijn er momenteel andere IoT-normen die algemeen worden aanvaard. 5G zal sommige hiervan integreren, zoals NB-IoT en LTE-M. Dit is het grote voordeel dat waarschijnlijk 5G tot het centrum van IoT zal maken, terwijl we vooruitgaan.

Hebben we al geen 5G-netwerken?

Technisch gezien niet. 5G-netwerken worden eerst medio 2019 goedgekeurd. In 2018 zijn sommige Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen echter al begonnen met het aanbieden van een 5G-netwerk. Dit is niets anders dan slimme marketing.

Verizon onthulde hun 5G thuisinternetdienst in oktober 2018. Dit is echter niet echt de gestandaardiseerde 5G die iedereen zou moeten uitrollen. Verizon beweert dat ze overstappen op echte 5G, omdat de standaardisatie niet snel genoeg is.

Ik kan niet beginnen uit te leggen hoe belangrijk 5G voor dit land zal zijn, dus ik moet Verizon feliciteren met het vandaag leveren van haar 5G * Home Service. Het gebruikt geen wereldwijde industriestandaarden of dekt hele blokken en zal nooit schalen ... maar hey, het is eerst, toch ?! ????

- John Legere (@JohnLegere) 1 oktober 2018

AT&T heeft ook zijn zogenaamd 5G-netwerk onthuld, met een forse prijs. Dit wordt via een router geïmplementeerd en kost vooraf $ 499, met een maandelijkse vergoeding van $ 70 voor 15 GB aan gegevens.

Moet je nu 5G krijgen?

Standaardisatie maakt een groot deel uit van nieuwe generaties mobiele netwerken. 5G zal ergens in 2019 daadwerkelijk worden geïmplementeerd, wat betekent dat vanaf nu geld dat aan 5G wordt uitgegeven waarschijnlijk geen toekomstbestendigheid zal hebben of zelfs 5G zal zijn.

Bovendien wilt u het misschien zelfs volhouden na de eerste echte 5G-lancering. Dit is een grote sprong voor mobiele netwerken, dus het beste idee is om het wat tijd te geven. Zodra alle netwerken en telefoonfabrikanten 5G gaan uitrollen, zou je klaar moeten zijn.

Als u overweegt in plaats daarvan te investeren in een sneller draadloos netwerk voor uw huis, bekijk dan ons artikel over hoe Wi-Fi 6 het volgende grote ding is. Wat is Wi-Fi 6 en heeft u een nieuwe router nodig? Wat is wifi 6 en heeft u een nieuwe router nodig? Er komt een nieuwe draadloze standaard. Maar wat is wifi 6? En moet u upgraden naar een Wi-Fi 6-router? Lees verder .

Ontdek meer over: 5G, Internet of Things, Mobile Internet.