10 tips om uw online bankrekening veilig te houden
Advertentie
Hier in de 21e eeuw is bankieren nog nooit zo eenvoudig geweest. Weet je nog toen we eigenlijk uit onze pyjama moesten komen en naar de plaatselijke bank moesten rijden om een cheque te storten? Nu kunnen we bijna elke transactie on-the-go doen met onze telefoon of thuis op onze desktop.
Hoewel online bankieren handig is, komt het niet zonder een behoorlijk deel van de risico's. Uw identiteit en bankrekeninggegevens kunnen worden aangetast als u niet voorzichtig bent. Houd de volgende keer dat u besluit in te loggen op uw online bankrekening rekening met deze tips.
1. Wijzig regelmatig uw wachtwoorden
Ik snap het, het is echt irritant om je wachtwoorden steeds weer te veranderen. Je denkt waarschijnlijk dat het al erg genoeg is dat je een reeks cijfers, hoofdletters en symbolen in je wachtwoord moet opnemen, en nu moet je het altijd veranderen? Maar serieus, het hebben van een complex en vaak gewijzigd wachtwoord helpt je account te beschermen tegen hackers.
Als u zich zorgen maakt over het vergeten van uw wachtwoord, zou u moeten overwegen om een wachtwoordbeheerder te gebruiken. De beste wachtwoordbeheerders voor elke gelegenheid De beste wachtwoordbeheerders voor elke gelegenheid Hebt u moeite om uw steeds ingewikkelder wachtwoorden te onthouden? Het is tijd om te vertrouwen op een van deze gratis of betaalde wachtwoordbeheerders! Lees meer om al uw wachtwoorden veilig op te slaan. Met wachtwoordbeheerders hoeft u nooit meer uw wachtwoord opnieuw in te stellen.
2. Gebruik nooit openbare wifi
Openbare wifi heeft veel nadelen. Het is niet alleen meestal traag, maar het biedt soms ook geen beveiligde internetverbinding. Wanneer een hacker gebruikmaakt van openbare wifi, kan deze alles zien, inclusief uw bankrekeningaanmelding.
Gecodeerde webpagina's kunnen u echter beschermen tegen nieuwsgierige blikken van hackers. Controleer of de URL van uw bank begint met 'https: //' en niet 'http: //'. De 's' geeft aan dat de pagina veilig kan worden gebruikt.
Zelfs als een pagina codering heeft, is het nog steeds beter om openbare wifi helemaal te vermijden. Het gebruik van een virtueel privénetwerk (onze topaanbeveling is ExpressVPN, die wordt gedisconteerd als u zich via deze link aanmeldt), of het gebruik van uw mobiele netwerk voor toegang tot internet is veel idealer bij online bankieren. Als je het echt veilig wilt spelen, ga je gewoon naar je account via de wifi van je eigen huis.
3. Schakel tweefactorauthenticatie in
De meeste banken geven u de optie om tweefactorauthenticatie (2FA) in te schakelen. Terwijl 2FA zijn sterke en zwakke punten heeft De voor- en nadelen van tweefactorauthenticatietypen en -methoden De voors en tegens van tweefactorauthenticatietypen en -methoden Twee-factor authenticatiemethoden zijn niet gelijk gemaakt. Sommige zijn aantoonbaar veiliger en veiliger. Hier volgt een overzicht van de meest voorkomende methoden en welke het beste aansluiten op uw individuele behoeften. Lees meer, het geeft u nog steeds extra bescherming voor uw gevoelige accountinformatie.
Wanneer u zich aanmeldt voor 2FA, ontvangt u meestal een sms met een eenmalig wachtwoord telkens wanneer u zich aanmeldt bij uw account. Het lijkt misschien een ongemak om de extra stap te zetten, maar het is het waard.
Als een hacker probeert in te loggen op uw account, krijgt u een sms met een code. Zodra je je realiseert dat je dit verzoek niet hebt gedaan, kun je de hacker meteen onderscheppen.
4. Open geen verdachte e-mails
E-mails die om uw persoonlijke gegevens vragen, worden phishing-e-mails genoemd. Een phishing-e-mail vinden. Een phishing-e-mail zoeken. Het vangen van een phishing-e-mail is moeilijk! Oplichters doen zich voor als PayPal of Amazon en proberen uw wachtwoord- en creditcardgegevens te stelen, omdat hun bedrog bijna perfect is. We laten u zien hoe u fraude opmerkt. Lees verder . Deze e-mails proberen u te misleiden om uw bank- en creditcardgegevens bekend te maken. De e-mails kunnen eruit zien alsof ze afkomstig zijn van een legitieme bron, maar de persoon aan de andere kant van dat bericht is bijna altijd een hacker.
Vergeet niet dat uw bank u nooit om persoonlijke informatie zal vragen via e-mail of sms. Als u ooit een e-mail of sms ontvangt van een 'financiële instelling' die een beetje te nieuwsgierig lijkt, meld dit dan aan uw bank.
5. Vermijd het gebruik van automatisch inloggen
Met automatisch inloggen slaat uw browser uw gebruikersnaam en wachtwoord op, zodat u toegang heeft tot uw bankrekening zonder uw inloggegevens te onthouden. Hoewel dat handig is, is het niet het veiligste om te doen.
U moet tot elke prijs automatisch inloggen vermijden, vooral als u uw telefoon gebruikt voor online bankieren. Wat als iemand toevallig over je telefoon veegt? Ze hebben zelfs uw gebruikersnaam of wachtwoord niet nodig om op uw bankrekening te komen.
Als u dit nog niet hebt gedaan, schakelt u deze functie meteen op uw telefoon en op uw bureaublad uit!
6. Gebruik de app Mobile Banking
Download de mobiele app van uw bank en gebruik deze in plaats van deze vanaf uw bureaublad te openen. Helaas worden computers getroffen door de meest kwaadaardige aanvallen.
Hoewel elk apparaat de mogelijkheid heeft om gehackt te worden, is het gewoon niet zo gebruikelijk voor mobiele apparaten. Toegang tot uw mobiele netwerk en inloggen op uw bankrekening geeft u de meeste bescherming.
7. Update uw computer en mobiele apparaat
Updates kunnen soms enkele minuten of uren duren, dus ik begrijp waarom je ze zou uitstellen. Als uw computer of telefoon echter maanden of jaren achterloopt op het gebied van updates, beschikt u niet over de nieuwste bescherming tegen inbreuken op de beveiliging en malware.
8. Beveilig uw mobiele apparaat
Vergeet niet alle beveiligingsmaatregelen van uw smartphone te gebruiken, vooral als u een fan bent van mobiel bankieren. Zorg ervoor dat u uw telefoon kunt vergrendelen met een pincode, gezichtsherkenning Hoe zoeken naar gezichtsherkenning uw privacy vernietigt Hoe Zoeken naar gezichtsherkenning uw privacy vernietigt Is gezichtsherkenning echt een onderdeel van een bewakingsstatus en een vorm van onderdrukking en controle? Of is het nuttiger dan dat? Lees meer, een patroon of een vingerafdruk. Als je telefoon ooit wordt gestolen, is het moeilijker voor de dader om in je telefoon te komen.
9. Meld u aan voor sms-meldingen
Als uw bank u de mogelijkheid geeft om sms-berichten over uw account te ontvangen, aarzel dan niet om u aan te melden. Elke keer dat er een grote som geld van uw account wordt getrokken, krijgt u een sms. Hopelijk krijg je alleen sms'jes als jij degene bent die contant geld opneemt.
Met sms-meldingen kunt u verdachte activiteiten op uw bankrekening aanvatten. Als u een sms ontvangt dat uw saldo plotseling is gedaald en u geen transacties heeft uitgevoerd, kunt u contact opnemen met uw bank en snel een einde maken aan fraudeurs.
10. Houd uw verklaringen in de gaten
Ten slotte moet u al uw maandelijkse bankafschriften eens nader bekijken. Uw bank kan frauduleuze activiteiten op uw kaart over het hoofd zien en u niet waarschuwen. Door uw afschriften te bekijken, kunt u scannen op vreemde transacties. Als u er toch een vindt, moet u zo snel mogelijk contact opnemen met uw bank.
Slimmer en veiliger online bankieren
Hoewel online bankieren mogelijk kan leiden tot hacking en frauduleuze kosten, helpt het gebruik van deze bovenstaande methoden u problemen met uw bankrekening te voorkomen. Voor veilig online bankieren, moet u gewoon uw gezond verstand gebruiken. Als een e-mail vaag lijkt, of een netwerk niet zo veilig lijkt, ga dan met je gevoel om en vermijd het.
Voor meer informatie over de beveiliging van uw bankrekening, bekijk de potentiële risico's van online bankieren Is online bankieren veilig? Meestal, maar hier zijn 5 risico's die u moet weten Is online bankieren veilig? Meestal, maar hier zijn 5 risico's die u moet weten Over online bankieren moet u veel hebben. Het is handig, kan uw leven vereenvoudigen, u krijgt misschien zelfs betere besparingen. Maar is online bankieren net zo veilig als het zou moeten zijn? Lees verder .
Ontdek meer over: Online bankieren, online beveiliging.