9 manieren waarop Linux de wereld overneemt
Advertentie
Linux werkt niet alleen op thuiscomputers. Je vindt het ook in veel meer opwindende apparaten en projecten. Het is vooral gebruikelijk wanneer het eigen karakter van Windows en macOS niet geschikt is.
Laten we eens nader kijken wie Linux gebruikt en enkele van de meest ongewone manieren overwegen waarop mensen en bedrijven over de hele wereld werken.
1. Grote Hadron Collider
De Large Hadron Collider (LHC) is 's werelds grootste en krachtigste deeltjesversneller. Het is een 17-mijl lange ronde buis begraven 175 meter onder de Frans-Zwitserse grens in de buurt van Genève.
Het is algemeen bekend dat de faciliteit een doorslaand succes is geweest vanuit een wetenschappelijk perspectief. Maar de LHC is ook een computerwonder.
In de eerste 12 maanden van de productie produceerde de LHC meer dan 50 petabytes aan gegevens. Het team had 170 computercentra in 42 landen nodig om het allemaal tijdig te analyseren. Het is het grootste gedistribueerde computernetwerk ter wereld.
Linux draait zowel de LHC zelf als de bijbehorende datacenters. Om precies te zijn, de LHC gebruikt een aangepaste versie van Scientific Linux.
2. Luchtverkeersleiding in de Verenigde Staten
In 2006 migreerde de Federal Aviation Administration (FAA) de hele computeroperatie naar Linux, inclusief alle machines die vliegtuigen volgen terwijl ze op de radar zijn.
De organisatie is overgestapt van een eigen vorm van Unix naar Red Hat Enterprise Linux.
De beslissing was onderdeel van een breder FAA-besluit om af te stappen van bedrijfseigen software en zich in plaats daarvan te concentreren op apps met Java, webservices, open-source software en Oracle-producten.
Snel vooruit naar vandaag, en Linux is verantwoordelijk voor de veiligheid van de 8.000 vliegtuigen die op elk gewenst moment boven de VS in de lucht zijn.
3. Melk op je cornflakes zetten
DeLaval is geen naam die veel mensen zullen herkennen, maar het is een van de grootste fabrikanten van landbouwmachines ter wereld. Het bedrijf heeft een jaaromzet van meer dan $ 1 miljard.
Een van de populairste producten van het bedrijf is de automatische koeienmelkmachine. Hiermee kunnen boeren melk uit hun kudde halen met behulp van een draadloze afstandsbediening.
En raad eens? Ja, het werkt op Linux. Het besturingssysteem is direct verantwoordelijk voor het extraheren van de melk die u elke ochtend op uw cornflakes zet!
4. Zelfrijdende auto's
Linux is de motor van de zelfrijdende autorevolutie Hoe dicht zijn we bij zelfrijdende auto's beschikbaar? Hoe dicht zijn we bij zelfrijdende auto's beschikbaar? Lees verder .
De autonome auto-computers van Google draaien op Linux, terwijl vroege prototypes van zowel GM als Volkswagen ook voor het besturingssysteem kozen. Inderdaad, Google's eerste succesvolle uitstap op de markt - een zelfrijdende Toyota Prius - liep op Ubuntu.
Sinds die vroege dagen hebben we de oprichting van Automotive Grade Linux (AGL) gezien. Het is een besturingssysteem voor een autocomputer dat een samenwerking is tussen autofabrikanten, leveranciers en technologiebedrijven in een poging een de facto industriestandaard voor automotive-toepassingen te creëren.
Tegenwoordig kunt u AGL vinden in modellen van Toyota, Ford, Mazda, Honda, Subaru en Suzuki.
5. Tsunami-sensoren
Sinds de aardbeving in 2004 in de Indische Oceaan en de tsunami 280.000 mensen hebben gedood in Zuidoost-Azië, is tsunami-voorspelling een essentieel onderdeel geworden van de openbare veiligheid voor mensen die in aardbevingsgevoelige laaggelegen gebieden wonen. (Als u risico loopt, kan technologie u helpen bij het overleven van natuurrampen 10 Must-Have Gadgets om u te beschermen tegen natuurrampen 10 Must-Have Gadgets om u te beschermen tegen natuurrampen Orkanen, tornado's, aardbevingen, sneeuwstormen, overstromingen, bosbranden, droogte De aarde kan wreed zijn.Als u de kracht van natuurrampen onderschat, kunt u uw leven voor altijd in een oogwenk gekwetst vinden. Lees meer).
Een van de toonaangevende fabrikanten van tsunami-sensoren is het Amerikaanse Teledyne Technologies.
De sensoren van het bedrijf - die op Linux draaien - worden compleet geleverd met hun eigen modem en gebruiken akoestiek om de gegevens onderwater naar elkaar te verzenden.
Bottom line? Linux verandert de wereld en redt levens.
6. Staatsgestuurd besturingssysteem van Noord-Korea
Er is veel dat we niet weten over Noord-Korea, maar we weten wel dat het land een indrukwekkend staatsbreed computerbesturingssysteem heeft dat op Linux is gebaseerd. Het heet Red Star OS.
Het is momenteel tot versie 4.0 (uitgebracht in januari 2019), maar versie 1.0 van 2008 blijft de meest populaire. Een installatie-cd kost ongeveer 25 cent.
Het besturingssysteem bevat de Naenara-webbrowser (wat een Firefox-vork is). OS versie 1.0 en 2.0 haalden hun visuele inspiratie uit Windows XP. Versie 3.0 en 4.0 lijken meer op macOS.
7. Nucleaire onderzeeërs
In 2004 leverde Lockheed Martin een nieuwe nucleaire onderzeeër aan de regering van de Verenigde Staten. De sonar van het schip werkte op een op Red Hat Linux gebaseerd besturingssysteem in combinatie met Apple Xserve-servers. Het was destijds een primeur voor onderzeeërsonar.
Lockheed Martin koos Linux om twee belangrijke redenen.
Ten eerste stond het de sonar toe om in een modus met laag vuur en laag energieverbruik te werken, beide essentiële functies op een onderzeeër.
Ten tweede stelde het einde van de afhankelijkheid van ingebedde systemen de bemanning in staat zich aan te passen aan verschillende gegevensformaten en codering op zee.
8. Verkeersregelsysteem van San Francisco
In 2011 besloot de stad San Francisco dat het tijd was om de verkeersregelsystemen bij te werken. Gezien het feit dat de stad de 30e drukste ter wereld is, is het essentieel dat de verkeersbeheersystemen betrouwbaar zijn. Waze en in-car GPS-apps 8 Beste gratis offline GPS-navigatie-apps voor Android 8 Beste gratis offline GPS-navigatie-apps voor Android Wilt u een routebeschrijving op uw telefoon, maar geen internetverbinding? Deze offline GPS-apps voor Android helpen u bij het navigeren. Meer lezen zal het gewoon niet lukken.
De stadsautoriteiten besloten dat Linux het systeem zou voeden. Het werd gebouwd rond een Freescale PowerQUICC II Pro-processor en werd ontworpen om te voldoen aan de nationale ATC-normen (Advanced Transportation Controller).
Klinkt geweldig, maar San Francisco wordt nu geconfronteerd met 25 procent meer congestie dan toen het systeem werd geïmplementeerd. Toch zullen we dat neerleggen bij de bestuurders van de westkust in plaats van het falen van het besturingssysteem.
9. Het internationale ruimtestation
Een van de meest interessante projecten die Linux gebruiken is het International Space Station (ISS). Toen het ISS voor het eerst werd gelanceerd in 1998, draaiden de ingebouwde laptops op Windows 95. Na verloop van tijd heeft NASA deze geüpgraded naar Windows 2000, Windows XP en Windows 7.
Maar in 2013 gaf de Manager van Space Operations Computing (SpOC) voor NASA, Keith Chuvala, toe dat de hele reeks van meer dan 100 machines naar Linux zou worden gemigreerd. Zijn opmerkingen zorgden niet voor comfortabel lezen voor Microsoft:
“We migreerden belangrijke functies van Windows naar Linux omdat we een besturingssysteem nodig hadden dat stabiel en betrouwbaar was - een systeem dat ons interne controle zou geven. Dus als we moesten patchen, aanpassen of aanpassen, zouden we dat kunnen. ”
Debian was de Linux-distro die het NASA-team uiteindelijk besloot te gebruiken.
Linux over de hele wereld
Laten we daarom een kort overzicht geven van de Linux-wereld waarin we nu leven:
- Large Hadron Collider
- Luchtverkeersleiding
- Hoevegereedschap
- Zelfrijdende auto's
- Tsunami waarschuwingssystemen
- Noord-Koreaanse computers
- Nucleaire onderzeeërs
- Verkeersregelsystemen
- Internationaal Ruimtestation
Het is duidelijk dat Linux overal is. En in dit artikel hebben we het niet eens gehad over 'leuk' dagelijks gebruik, zoals smart-tv's, Roku-sticks, Nest-thermostaten, Kindle-e-readers en al het andere.
En hoewel we slechts negen ongebruikelijke Linux-toepassingen ter wereld hebben opgesomd, geeft de grote verscheidenheid aan voorbeelden je hopelijk een waardering voor hoe wijdverbreid het besturingssysteem is.
Als je meer wilt weten, lees dan waarom het werkelijke marktaandeel van Linux veel groter is dan je waarschijnlijk beseft. De echte marktaandelen van Windows versus Linux vergeleken De echte marktaandelen van Windows versus Linux vergeleken Het meest gebruikte besturingssysteem in de wereld is duidelijk Windows ... of toch? Bewijs kan wijzen op Linux als 's werelds grootste besturingssysteem! Lees verder .