Facebook sluit Onavo af, een VPN-app die ook nogal controversieel bezig was massa's gebruikersgegevens te verzamelen.

Facebook-assen Onavo VPN-app na controverse

Advertentie Facebook sluit zijn controversiële VPN-app. De app, Onavo genaamd, was schijnbaar een VPN. Wat is een VPN-verbinding en hoe werkt het? Wat is een VPN-verbinding en hoe werkt het? Overweegt u een VPN te gebruiken, maar weet u niet wat het betekent of hoe een VPN werkt? Hier is alles wat u moet weten, lees meer zodat gebruikers hun persoonlijke gegevens veilig kunnen houden en het aantal apps met achtergrondgegevens kunnen beperken.

Advertentie

Facebook sluit zijn controversiële VPN-app. De app, Onavo genaamd, was schijnbaar een VPN. Wat is een VPN-verbinding en hoe werkt het? Wat is een VPN-verbinding en hoe werkt het? Overweegt u een VPN te gebruiken, maar weet u niet wat het betekent of hoe een VPN werkt? Hier is alles wat u moet weten, lees meer zodat gebruikers hun persoonlijke gegevens veilig kunnen houden en het aantal apps met achtergrondgegevens kunnen beperken. Er was echter meer aan de hand dan dat.

Het verhaal achter de Onavo VPN-app van Facebook

Facebook heeft Onavo in 2013 overgenomen en de app gebruikt om gegevens over zijn gebruikers te verzamelen. Volgens BuzzFeed hebben deze gegevens Facebook laten weten hoe populair WhatsApp was, waardoor Facebook kon worden overtuigd om $ 19 miljard te besteden aan het kopen van de rivaliserende berichten-app.

Onavo heeft zichzelf gefactureerd als 'een veilige VPN' waarmee u 'apps kunt beperken om achtergrondgegevens te gebruiken'. Het zou echter ook de "tijd die u besteedt aan het gebruik van apps, mobiele en Wi-Fi-gegevens die u per app gebruikt, de websites die u bezoekt en uw land, apparaat en netwerktype bijhouden".

Onavo bleek ook behoorlijk populair, met meer dan 30 miljoen downloads op Android en iOS. In augustus 2018 heeft Apple Onavo uit de Apple App Store verwijderd wegens het overtreden van het beleid voor gegevensverzameling. Onavo is echter beschikbaar gebleven op Android.

Facebook wordt betrapt bij het onderzoeken van tieners

Nu, zoals gemeld door TechCrunch, heeft Facebook Onavo van Google Play gehaald. Het blijft een tijdje als VPN werken, maar er worden geen gegevens meer verzameld. Dit komt nadat rapporten suggereerden dat Facebook mensen betaalde om een ​​Facebook Research VPN te installeren.

Volgens TechCrunch heeft Facebook mensen tussen 13 en 35 jaar "tot $ 20 per maand plus verwijzingskosten" betaald om de Facebook Research VPN te installeren. Eenmaal geïnstalleerd, zou de app root-toegang worden verleend en vervolgens alle telefoon- en webactiviteiten volgen.

Net als bij Onavo blokkeerde Apple onmiddellijk de Facebook Research-app. Google verbood beide apps niet. Facebook sluit nu de Onavo-app op Android en zal geen gebruikers meer werven voor de Facebook Research VPN. Bestaande studies zullen echter worden voortgezet.

Hoe zal Facebook nu marktonderzoek uitvoeren?

Facebook heeft het juiste gedaan om dit initiatief voor marktonderzoek te stoppen. Het sociale netwerk moest hiervoor echter worden beschaamd en het zal zeker marktonderzoek blijven doen 7 Fascinerende manieren waarop onderzoekers sociale media gebruiken 7 Fascinerende manieren waarop onderzoekers sociale media gebruiken Wetenschappelijke onderzoekers komen massaal naar sociale media als sites zoals Facebook, Twitter en Instagram zijn een gelegenheid om mensen te observeren die met elkaar omgaan en sociale fenomenen in een online "natuurlijke omgeving". Lees meer op andere manieren. Laten we hopen dat de methoden voortaan minder eng zijn.

Ontdek meer over: Data Harvesting, Facebook, Spyware, VPN.