Wil je je eigen persoonlijke wiki maken?  Deze web-apps helpen je gratis je eigen wiki te maken (of een kleine prijs).

Hoe maak je een Wiki: 7 sites die het gemakkelijk en pijnloos maken

Advertentie Wil je een wiki maken? Er zijn nogal wat web-apps die kunnen helpen. Sommige vereisen dat u betaalt voor de service; anderen laten je een gratis wiki maken. Als je je afvraagt ​​hoe je een wiki maakt, zijn hier verschillende sites die je vandaag zou moeten bekijken, omdat ze het proces een stuk eenvoudiger maken. 1.

Advertentie

Wil je een wiki maken? Er zijn nogal wat web-apps die kunnen helpen. Sommige vereisen dat u betaalt voor de service; anderen laten je een gratis wiki maken.

Als je je afvraagt ​​hoe je een wiki maakt, zijn hier verschillende sites die je vandaag zou moeten bekijken, omdat ze het proces een stuk eenvoudiger maken.

1. MediaWiki

MediaWiki is een van de populairste wikiplatforms op het web. Het is volledig open source en laat je een gratis wiki maken.

Oorspronkelijk gebruikt op Wikipedia, biedt de site nu ook de backend voor vele andere veel voorkomende wikisites, waaronder Wiktionary, Wikimedia Commons en Wikidata.

Het grootste verkoopargument van het platform zijn de indrukwekkende aanpassingsmogelijkheden. Er zijn meer dan 1.900 extensies, 900 configuratie-instellingen en ondersteuning voor 300 talen .

Andere opvallende kenmerken zijn ondersteuning voor rijke inhoud, bewerken van tracking, naamruimten (zodat er meerdere pagina's kunnen bestaan ​​met dezelfde naam) en sjablonen.

Als u MediaWiki wilt gebruiken, moet u een server hebben waarop PHP wordt uitgevoerd en een compatibele SQL-database.

2. SlimWiki

slimwiki-pagina

Veel mensen hebben niet de tijd noch de technische expertise om een ​​complex wiki-platform zoals MediaWiki te gebruiken.

Als je een eenvoudigere manier wilt om een ​​wiki te maken, bekijk dan SlimWiki. De site maakt het gemakkelijk om een ​​wiki te maken voor uw bedrijf, groep of project.

De wiki-eigenaren kunnen kiezen wie de inhoud kan wijzigen. Andere gebruikers kunnen editors zijn of alleen-lezenrechten hebben.

Inhoud op SlimWiki volgt een hiërarchie van collecties naar pagina's. U kunt zoveel pagina's groeperen als u wilt in een verzameling.

SlimWiki is gratis voor maximaal drie gebruikers. Daarna kost elke gebruiker $ 5 per maand. Betaalde accounts bieden ook aangepaste domeinen, pagina-export, openbare pagina's en 1 GB opslagruimte per gebruiker.

3. Wikidot

wikidot prijzen

Als je je eigen wiki wilt maken maar geen kennis hebt van HTML, PHP, JavaScript, et al., Is Wikidot een andere site die het bekijken waard is. Na de lancering in 2006 is Wikidot nu een van de grootste wikisites ter wereld.

Onder de motorkap is Wikidot een wiki-hostingservice, ook bekend als een 'wikifarm'. Op een wikifarm wordt een enkele instantie van de wiki-code uitgevoerd op een reeks servers. De beheerders van de site zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de servers en het beheer van de individuele wiki-ruimtes.

Laten we het hebben over functies. Wikidot biedt een onbeperkt aantal pagina's, een onbeperkt aantal revisies, aangepaste CSS-thema's, back-ups en een onbeperkt aantal leden van openbare wiki's.

De gratis versie ondersteunt vijf privégebruikers. Elke gebruiker krijgt 300 MB opslagruimte in de gratis versie. Voor $ 49, 90 per maand stijgt de opslaglimiet tot 30 GB en neemt het aantal particuliere gebruikers toe tot 10.

Het duurste abonnement kost $ 239, 90 per maand. Het biedt een onbeperkt aantal gebruikers en 200 GB opslag.

4. Tiki Wiki

tiki wiki-beheerscherm

Tiki Wiki is een op Open Wiki gebaseerd content management systeem zoals MediaWiki.

Als je Tiki Wiki gebruikt om je eigen wiki te maken, kun je genieten van een WYSIWYG-editor, volledige bewaring van revisiegeschiedenis, tools voor revisievergelijking en wiki RSS-feeds.

U kunt pagina's ordenen op categorie en / of tag. Met Tiki Wiki kunt u ook groepen pagina's in een hiërarchie organiseren. Indien nodig kunnen de beheerders van de wiki bepaalde pagina's vergrendelen om verdere bewerking te voorkomen.

Zoals je zou verwachten, kun je inhoud insluiten, eenvoudig backlinks beheren en gebruikersrechten beheren. U kunt de rechten aanpassen op basis van het type materiaal dat moet worden bewerkt.

Je hebt geen HTML-kennis nodig om een ​​wiki op Tiki Wiki te maken, maar als je de vaardigheden hebt, is HTML-bewerking beschikbaar.

Tiki Wiki heeft een indrukwekkende bibliotheek met plug-ins. Als je extra functionaliteit aan je wiki moet toevoegen, zou je tussen de honderden extensies moeten kunnen vinden wat je nodig hebt.

Tiki Wiki is gratis te gebruiken.

5. DokuWiki

dokuwiki-sjabloon

Op het eerste gezicht lijkt DokuWiki erg op MediaWiki en Tiki Wiki. Het biedt echter een veel gemakkelijkere leercurve. Als je niet technisch onderlegd bent en gebruiksgemak waardeert, kan dit het wiki-platform voor jou zijn.

Werkbalken en toegangsbalken maken het bewerken van pagina's een fluitje van een cent, broodkruimels worden ondersteund voor eenvoudige navigatie en er zijn een groot aantal plug-ins om de functionaliteit van een wiki uit te breiden.

DokuWiki beschikt over enkele coole geautomatiseerde functies. Ze omvatten toekomstige links (pagina's die nog niet bestaan, worden rood gemarkeerd), backlinks, inhoudsopgaven en indexering.

De site biedt ook sjablonen. Voor het eerst zullen wikimakers ze nuttig vinden.

DokuWiki is Open Source en gratis te gebruiken.

6. Fandom

fandom mario pagina

Fandom (tot begin 2019 bekend als Wikia) is een andere gebruiksvriendelijke wikisite voor iedereen die een gratis wiki wil maken.

De wiki's worden aangedreven door de MediaWiki-backend. Hierdoor kunnen gebruikers profiteren van veel van de voordelen van het platform zonder zich zorgen te hoeven maken over hosting en andere technische problemen.

Fandom accepteert wiki's over elk onderwerp, maar de meeste wiki's op de site komen samen in boeken, films, videogames en tv-series.

De originele Wikia werd in 2004 opgericht door Jimmy Wales - dezelfde persoon die Wikipedia lanceerde. Inderdaad, Wikia (en dus Fandom) is vaak aangeduid als de commerciële, winstgevende tak van de non-profit Wikipedia-site.

Het is gratis om een ​​wiki op Fandom te maken.

7. Maak je eigen Wikipedia-pagina

Iedereen kan zich registreren als een Wikipedia-editor en een Wikipedia-pagina maken.

Het is gemakkelijk om inhoud te maken voor een pagina die ontbreekt (aangegeven met een rode link). Log in met uw account, voeg het benodigde materiaal en bronnen toe en klik op Wijzigingen publiceren .

Het feit dat iedereen Wikipedia kan bewerken, wil natuurlijk niet zeggen dat er een free-for-all is. De andere editors van de site zullen snel artikelen over jezelf, je bedrijf, je band, je familie, je sportteam, enz. Verwijderen. Voordat je het weet, heb je misschien een Wikipedia-edit oorlog. Vecht op Wikipedia's Edit Wars: The Funniest, Weirdest and Greatest Wiki Fights Edit-oorlogen vinden plaats wanneer mensen niet kunnen beslissen op Wikipedia. Hier zijn tien van de meest beroemde meningsverschillen. Lees meer op uw handen.

Vergeet niet dat nieuwe pagina's opmerkelijk genoeg moeten zijn om een ​​encyclopedie in te gaan. Afgezien van persoonlijke pagina's, wordt inhoud zoals essays en origineel onderzoek niet geaccepteerd.

Maak uw eigen persoonlijke Wiki met OneNote

Hoewel het geen website is, zou je kunnen overwegen OneNote te gebruiken als je een persoonlijke wiki wilt maken. De app biedt veel van dezelfde functies als de speciale wikisites, inclusief wiki-syntaxis, paginakoppeling en inhoudsopgaven.

We hebben een complete gids geschreven over het maken van een wiki met OneNote Een persoonlijke wiki maken met Microsoft OneNote Een persoonlijke wiki maken met Microsoft OneNote Een wiki is een geweldige manier om grote hoeveelheden informatie op te slaan en te delen. Hier is hoe gemakkelijk het is om een ​​wiki te maken met OneNote. Lees meer als u meer wilt weten.

Ontdek meer over: Collaboration Tools, Web Development, Webmaster Tools, Wiki.