WhatsApp-beveiliging is een uitdaging.  Het is een favoriet doelwit van oplichters en hackers.  Is WhatsApp veilig?  Dit is wat u moet weten.

Is WhatsApp veilig? 5 Beveiligingsbedreigingen die gebruikers moeten weten

Advertentie WhatsApp, het berichtenplatform van Facebook, is een van 's werelds populairste berichten-apps. Naar schatting gebruiken meer dan een miljard mensen de app en sturen ze meer dan 65 miljard berichten per dag. Het is geen verrassing dat beveiligingsproblemen, malwarebedreigingen en spam zijn begonnen te verschijnen

Advertentie

WhatsApp, het berichtenplatform van Facebook, is een van 's werelds populairste berichten-apps. Naar schatting gebruiken meer dan een miljard mensen de app en sturen ze meer dan 65 miljard berichten per dag.

Het is geen verrassing dat beveiligingsproblemen, malwarebedreigingen en spam zijn begonnen te verschijnen. Hier is alles wat u moet weten over de beveiligingsproblemen van WhatsApp.

1. WhatsApp Web Malware

Schermafbeelding van de WhatsApp-webaanmeldingspagina

Dankzij de enorme gebruikersbasis van WhatsApp is het een voor de hand liggend doelwit voor cybercriminelen, waarvan vele rond WhatsApp Web. Al jaren staat WhatsApp je toe om een ​​website te openen of een desktop-app te downloaden, een code met de app op je telefoon te scannen en WhatsApp op je computer te gebruiken.

De app store op uw telefoon - de App Store op iOS en Google Play op Android - is zorgvuldiger gereguleerd dan het internet in het algemeen. Wanneer je in die winkels naar WhatsApp zoekt, is het over het algemeen duidelijk welke app de officiële is. Dat geldt niet voor het bredere internet.

Criminelen, hackers en oplichters hebben hier allemaal gebruik van gemaakt. Er zijn gevallen geweest waarin aanvallers schadelijke software hebben doorgegeven als WhatsApp-desktopapplicaties. Als je de pech hebt om een ​​van deze te hebben gedownload, kan de installatie malware verspreiden of anderszins je computer in gevaar brengen.

In sommige gevallen konden hackers spyware installeren WhatsApp Breached: update uw app om veilig te blijven WhatsApp Breached: update uw app om veilig te blijven Bezorgd over de beveiliging van WhatsApp na de veel gepubliceerde inbreuk? Dit is wat je moet doen en waarom je moet zorgen. Lees meer vanwege een WhatsApp-kwetsbaarheid.

Anderen probeerden een andere aanpak, het creëren van phishing-websites om u te misleiden om persoonlijke informatie over te dragen. Sommige van deze websites doen zich voor als WhatsApp Web en vragen u om uw telefoonnummer in te voeren om verbinding te maken met de service. Ze gebruiken dat nummer echter om u te bombarderen met spam of te correleren met andere gelekte of gehackte gegevens op internet.

Voor de zekerheid kunt u het beste alleen apps en services van officiële bronnen gebruiken om veilig te blijven. WhatsApp biedt een webclient die u op elke computer kunt gebruiken, ook wel WhatsApp Web genoemd. Er zijn ook officiële apps voor Android-, iPhone-, macOS- en Windows-apparaten.

Download: WhatsApp voor Android | iOS | macOS | Windows (gratis)

2. Niet-gecodeerde back-ups

Schermafbeelding van de back-upinstellingen van WhatsApp op Android

De berichten die u verzendt op WhatsApp zijn end-to-end gecodeerd. Dit betekent dat alleen uw apparaat en dat van de ontvanger ze kunnen decoderen. De functie voorkomt dat uw berichten worden onderschept tijdens verzending, zelfs door Facebook zelf. Dit beveiligt ze echter niet zodra ze op uw apparaat zijn gedecodeerd.

Met WhatsApp kunt u een back-up maken van uw berichten en media op Android en iOS. Dit is een essentiële functie omdat het u toelaat om per ongeluk verwijderde WhatsApp-berichten te herstellen Hoe verwijderde of ontbrekende WhatsApp-berichten op te halen Hoe verwijderde of ontbrekende WhatsApp-berichten op te halen We behandelen hoe u verwijderde en gearchiveerde WhatsApp-berichten op een zo efficiënte en snelle manier kunt ophalen . Lees verder . Er is een lokale back-up op uw apparaat naast een cloudgebaseerde back-up. Op Android kun je een back-up maken van je WhatsApp-gegevens naar Google Drive. Als u een iPhone gebruikt, is uw back-upbestemming iCloud. Deze back-ups bevatten de gedecodeerde berichten van uw apparaat.

Het back-upbestand dat is opgeslagen op iCloud of Google Drive is niet gecodeerd. Omdat dit bestand gedecodeerde versies van al je berichten bevat, is het theoretisch kwetsbaar en ondermijnt WhatsApp's end-to-end encryptie.

Omdat u geen keuze hebt in de back-uplocatie, bent u overgeleverd aan de cloudproviders om uw gegevens veilig te houden. Hoewel tot op heden geen grootschalige hacks iCloud of Google Drive hebben beïnvloed, betekent dit niet dat dit niet mogelijk is. Er zijn andere middelen die aanvallers kunnen gebruiken om ook toegang te krijgen tot uw cloudopslagaccounts.

Een van de veronderstelde voordelen van codering is, in voor- en tegenspoed, kunnen voorkomen dat de overheid en wetshandhavers toegang krijgen tot uw gegevens. Omdat de niet-gecodeerde back-up wordt opgeslagen op een van de twee Amerikaanse cloudopslagproviders, is er alleen een bevel nodig en hebben ze onbelemmerde toegang tot uw berichten. Als u ervoor kiest om een ​​back-up van uw WhatsApp-gegevens in de cloud te maken, ondermijnt dit de end-to-end-codering van de service grotendeels.

3. Facebook-gegevensuitwisseling

Schermafbeelding van het Facebook-persbericht waarin de WhatsApp-acquisitie wordt aangekondigd

Facebook heeft de laatste jaren veel kritiek gekregen. Een van die kritiek is het effectieve marktmonopolie en concurrentiebeperkende acties van Facebook. Regelgevers proberen concurrentiebeperkend gedrag tot een minimum te beperken door eventuele overnamepogingen te evalueren.

Dus toen Facebook besloot dat het WhatsApp aan de 'Facebook-familie' wilde toevoegen, keurde de Europese Unie (EU) de deal pas goed nadat Facebook hen had verzekerd dat de twee bedrijven en hun gegevens gescheiden zouden blijven.

Het duurde niet lang voordat Facebook terugkwam op deze overeenkomst. In 2016 heeft WhatsApp zijn privacybeleid bijgewerkt om het delen van gegevens van WhatsApp met Facebook mogelijk te maken. Hoewel ze niet de volledige omvang van deze gegevensoverdracht hebben onthuld, bevatte het je telefoonnummer en je gebruiksgegevens, zoals toen je de service voor het laatst gebruikte.

Ze verklaarden ook dat geen van uw informatie openbaar zichtbaar zou zijn op Facebook, wat betekent dat deze in plaats daarvan verborgen zou zijn in het ontoegankelijke profiel van Facebook van u. Na de terugslag op deze aankondiging, stond WhatsApp gebruikers toe zich af te melden voor deze regeling voor het delen van gegevens. In de tussenliggende jaren hebben ze deze optie echter stilletjes verwijderd.

Dit is waarschijnlijk ter voorbereiding op de toekomstplannen van Facebook. Volgens een rapport van januari 2019 in de New York Times begint Facebook met het creëren van één uniforme infrastructuur voor al hun berichtenplatforms. Dit zou Facebook, Instagram en WhatsApp omvatten. Dus hoewel elke service als een zelfstandige app zou doorgaan, zouden de berichten allemaal op hetzelfde netwerk worden verzonden.

4. Hoaxes en nepnieuws

Screenshot van een Guardian-nieuwsverhaal over het nepnieuwsprobleem van WhatsApp in India

In de afgelopen jaren is er kritiek op social media-bedrijven omdat ze nepnieuws en verkeerde informatie op hun platforms hebben verspreid. Facebook is in het bijzonder veroordeeld voor zijn rol bij het verspreiden van verkeerde informatie tijdens de Amerikaanse presidentiële campagne van 2016. WhatsApp is ook onderworpen geweest aan dezelfde krachten.

Twee van de meest opvallende gevallen waren in India en Brazilië. WhatsApp was betrokken bij het wijdverbreide geweld dat plaatsvond in India tijdens 2017 en 2018. Berichten met details over verzonnen kinderontvoeringen werden doorgestuurd en verspreid over het platform, aangepast met lokale informatie. Deze berichten werden breed gedeeld via de netwerken van mensen en leidden tot het lynchen van degenen die beschuldigd werden van deze nepmisdaden.

In Brazilië was WhatsApp de belangrijkste bron van nepnieuws tijdens de verkiezingen van 2018. Omdat dit soort verkeerde informatie zo gemakkelijk te verspreiden was, hebben zakenmensen in Brazilië bedrijven opgezet die illegale WhatsApp-campagnes voor verkeerde informatie tegen kandidaten hebben opgezet. Ze konden dit doen omdat je telefoonnummer je gebruikersnaam is op WhatsApp, dus kochten ze lijsten met te targeten telefoonnummers.

Beide nummers waren aan de gang tot 2018, een jaar dat berucht vreselijk was voor Facebook. Digitale desinformatie is een moeilijk probleem om mee om te gaan, maar velen vonden de reactie van WhatsApp op deze gebeurtenissen apathisch.

Het bedrijf heeft echter enkele wijzigingen doorgevoerd. WhatsApp stelt grenzen aan doorsturen WhatsApp Limieten doorsturen om nepnieuws te bestrijden WhatsApp Grenzen doorsturen om nepnieuws te bestrijden WhatsApp beperkt het aantal keren dat u een bericht kunt doorsturen. Dit is een poging om de verspreiding van verkeerde informatie te bestrijden. Lees meer zodat u alleen naar vijf groepen kunt doorsturen, in plaats van de vorige limiet van 250. Het bedrijf heeft ook de doorstuursnelknop in een aantal regio's verwijderd.

5. WhatsApp-status

Jarenlang was de statusfunctie van WhatsApp, een korte regel tekst, de enige manier voor u om uit te zenden wat u op dat moment aan het doen was. Dit veranderde in WhatsApp Status, een kloon van de populaire functie Instagram Stories.

Instagram is een platform dat is ontworpen om openbaar te zijn, hoewel je je profiel privé kunt maken als je dat wilt. WhatsApp is daarentegen een intiemere service die wordt gebruikt voor communicatie met vrienden en familie. Je mag er dus van uitgaan dat het delen van een Status op WhatsApp ook privé is.

Dat is echter niet het geval. Iedereen in je WhatsApp-contactpersonen kan je status bekijken. Gelukkig is het vrij eenvoudig om te bepalen met wie u uw status deelt.

Navigeer naar Instellingen> Account> Privacy> Status en je krijgt drie privacykeuzes te zien voor je Status-updates:

  • Mijn contacten
  • Mijn contacten behalve ...
  • Alleen delen met ...

Ondanks deze eenvoud maakt WhatsApp niet duidelijk of je geblokkeerde contacten je status kunnen bekijken. Het bedrijf heeft echter het verstandige gedaan en uw geblokkeerde contacten kunnen uw status niet bekijken, ongeacht uw privacy-instellingen. Net als bij Instagramverhalen verdwijnen alle video's en foto's die aan je status zijn toegevoegd na 24 uur.

Is WhatsApp veilig?

Is WhatsApp nu veilig te gebruiken? WhatsApp is een verwarrend platform. Enerzijds implementeerde het bedrijf end-to-end encryptie in een van 's werelds populairste apps; een duidelijk beveiligingspunt. Er zijn echter veel WhatsApp-beveiligingsproblemen. Een van de belangrijkste problemen is dat het eigendom is van Facebook en veel dezelfde privacyrisico's en campagnes met verkeerde informatie heeft als hun moederbedrijf.

Als deze redenen, samen met mediabestanden jacking op Android, hoe Mediabestanden Jack beïnvloeden WhatsApp en Telegram op Android Hoe Mediabestanden Jack beïnvloeden WhatsApp en Telegram op Android Denk je dat je Telegram en WhatsApp berichten veilig zijn op Android? Denk nog eens goed na! Meer informatie over de risico's van jacking van mediabestanden. Lees meer, daag uw trouw aan de berichtenapp uit, er zijn WhatsApp-alternatieven die uw privacy bewaken 4 Slick WhatsApp-alternatieven die uw privacy bewaken 4 Slick WhatsApp-alternatieven die uw privacy bewaken Facebook heeft WhatsApp gekocht. Nu we over de schok van dat nieuws zijn, maakt u zich zorgen over uw gegevensprivacy? Lees verder . Als je echter besluit om bij WhatsApp te blijven, bekijk dan deze tips om efficiënt te chatten op WhatsApp Desktop.

Ontdek meer over: Anti-malware, online privacy, WhatsApp.