Verward door de verschillende wifi-standaarden die worden gebruikt?  Dit is wat u moet weten over IEEE 802.11ac en oudere draadloze standaarden.

De meest voorkomende Wi-Fi-normen en typen uitgelegd

Advertentie Wi-Fi is een allesomvattende term. In zekere zin is het heel precies. Het legt een specifieke methode uit die u kunt gebruiken om verbinding te maken met internet. Er zijn veel verschillende soorten wifi-normen. Uw router, laptop, tablet, smartphone en smart home-apparaten gebruiken allemaal verschillende draadloze standaarden om verbinding te maken met internet

Advertentie

Wi-Fi is een allesomvattende term. In zekere zin is het heel precies. Het legt een specifieke methode uit die u kunt gebruiken om verbinding te maken met internet.

Er zijn veel verschillende soorten wifi-normen. Uw router, laptop, tablet, smartphone en smart home-apparaten gebruiken allemaal verschillende draadloze standaarden om verbinding te maken met internet. Draadloze standaarden veranderen ook om de paar jaar. Updates zorgen voor sneller internet, betere verbindingen, meer gelijktijdige verbindingen, enzovoort.

Het probleem is voor de meeste mensen dat de litanie van draadloze normen en specificaties verwarrend is. Hier is het volledige overzicht van wifi-standaarden.

Wi-Fi-normen uitgelegd

Draadloze standaarden zijn een reeks services en protocollen die bepalen hoe uw Wi-Fi-netwerk (en andere datatransmissienetwerken) werkt.

De meest voorkomende set draadloze standaarden die u tegenkomt, is IEEE 802.11 Wireless LAN (WLAN) & Mesh. De IEEE update de 802.11 wifi-standaard om de paar jaar. De huidige Wi-Fi-standaard is 802.11ac, terwijl de volgende generatie Wi-Fi-standaard, 802.11ax, wordt uitgerold.

Een korte geschiedenis van draadloze standaarden

Wi-Fi-vergelijkingstabel

Niet alle oude wifi-standaarden zijn verouderd. Tenminste nog niet. Hier is een korte geschiedenis van wifi-standaarden en of de standaard nog steeds actief is.

IEEE 802.11

Het origineel! Gemaakt in 1997, deze nu ter ziele gegane standaard ondersteunt een razendsnelle maximale verbindingssnelheid van megabits per seconde (Mbps). Apparaten die dit gebruiken zijn al meer dan tien jaar niet gemaakt en werken niet met de apparatuur van vandaag.

IEEE 802.11a

Deze versie van Wi-Fi is gemaakt in 1999 en werkt op de 5GHz-band. Dit werd gedaan in de hoop minder interferentie te ondervinden, omdat veel apparaten (zoals de meeste draadloze telefoons) ook de 2, 4 GHz-band gebruiken. 802.11a is ook vrij snel, met maximale gegevenssnelheden op 54Mbps. De 5 GHz-frequentie heeft echter meer moeite met objecten die zich in het pad van het signaal bevinden, dus het bereik is vaak slecht.

IEEE 802.11b

Ook gemaakt in 1999, gebruikt deze standaard de meer typische 2, 4 GHz-band en kan een maximale snelheid van 11 Mbps bereiken. 802.11b was de standaard die de populariteit van wifi op gang bracht.

IEEE 802.11g

Ontworpen in 2003, verhoogde de 802.11g-standaard de maximale gegevenssnelheid tot 54 Mbps met behoud van het gebruik van de betrouwbare 2, 4 GHz-band. Dit resulteerde in een brede acceptatie van de norm.

IEEE 802.11n

Geïntroduceerd in 2009, had deze versie aanvankelijke goedkeuring. 802.11n werkt op zowel 2, 4 GHz als 5 GHz en ondersteunt het gebruik van meerdere kanalen. Elk kanaal biedt een maximale gegevenssnelheid van 150 Mbps, wat betekent dat de maximale gegevenssnelheid van de standaard 600 Mbps is.

IEEE 802.11ac

De AC-standaard is wat u bij het schrijven van de meeste draadloze apparaten zult vinden. Aanvankelijk uitgebracht in 2014, verhoogt ac de gegevensdoorvoer voor wifi-apparaten drastisch tot maximaal 1.300 megabits per seconde. Verder voegt ac MU-MIMO-ondersteuning toe, extra Wi-Fi-uitzendkanalen voor de 5 GHz-band en ondersteuning voor meer antenne op een enkele router.

IEEE 802.11ax

De volgende stap voor uw router en uw draadloze apparaten is de bijl-standaard. Wanneer Axe zijn uitrol heeft voltooid, heeft u toegang tot de theoretische netwerkdoorvoer van 10 Gbps - een verbetering van ongeveer 30-40 procent ten opzichte van de AC-standaard. Bovendien zal de draadloze bijl de netwerkcapaciteit vergroten door subkanalen voor uitzendingen toe te voegen, MU-MIMO te upgraden en meer gelijktijdige gegevensstromen mogelijk te maken.

Je kunt de lage 802.11ax-standaard hier downloaden. Wat is Wi-Fi 6 en heb je een nieuwe router nodig? Wat is wifi 6 en heeft u een nieuwe router nodig? Er komt een nieuwe draadloze standaard. Maar wat is wifi 6? En moet u upgraden naar een Wi-Fi 6-router? Lees verder .

Kunnen alle Wi-Fi-normen communiceren?

Twee apparaten die dezelfde Wi-Fi-standaard gebruiken, kunnen zonder beperking communiceren. Er doen zich echter problemen voor wanneer u probeert twee apparaten te verbinden die verschillende, mogelijk incompatibele draadloze standaarden gebruiken.

  • De laatste tijd kunnen uw router en apparaten die 802.11ac gebruiken, gelukkig communiceren.
  • Apparaten die 802.11b, g en n gebruiken, kunnen allemaal communiceren met een ac-router.
  • 11b kan niet communiceren met a en vice versa.
  • 11g kan niet communiceren met b en vice versa.

De oorspronkelijke standaard uit 1997 (nu bekend als 802.11-erfenis) is nu verouderd, terwijl de normen a en b het einde van hun levensduur naderen.

Legacy Wi-Fi Standards Firmware Issues

Als u een nieuw apparaat koopt, doet u uw aankoop met de wetenschap dat wanneer u het thuis krijgt, het verbinding maakt met uw router. Als je een oude router hebt die een oude wifi-standaard gebruikt, is dat niet het geval.

Het is hetzelfde als u een ouder apparaat heeft.

Als u bijvoorbeeld een glanzende nieuwe 802.11ac-router meeneemt om wifi naar alle donkere uitsparingen te stralen, betekent dit niet dat uw oude apparaat plotseling de ac-standaard kan gebruiken. U ontvangt enkele voordelen van de router, zoals het bereik vergroten, maar uw verbinding is slechts zo snel als de Wi-Fi-standaard van het apparaat.

Als uw apparaat 802.11n gebruikt, maakt het alleen verbinding en verzendt het met behulp van de n-standaard.

Wat is wifi 6?

Wi-Fi 6 is het draadloze standaardbenamingssysteem van de Wi-Fi Alliance. De Wi-Fi Alliance beweert dat de 802.11-terminologie verwarrend is voor consumenten. Ze hebben gelijk; het bijwerken van een of twee letters geeft gebruikers niet veel informatie om mee te werken.

Het naamgevingssysteem van de Wi-Fi Alliance werkt gelijktijdig met de IEEE 802.11-conventie. Dit is hoe de naamgevingsnormen samenhangen:

  • Wi-Fi 6: 802.11ax (komt in 2019)
  • Wi-Fi 5: 802.11ac (2014)
  • Wi-Fi 4: 802.11n (2009)
  • Wi-Fi 3: 802.11g (2003)
  • Wi-Fi 2: 802.11a (1999)
  • Wi-Fi 1: 802.11b (1999)
  • Legacy: 802.11 (1997)

Beveilig nu uw wifi-router terwijl u kunt

Het upgraden van uw apparaten naar de nieuwste Wi-Fi-standaard biedt enorm veel voordelen, niet in het minst de snelheidsverhoging. Het upgraden van uw router is net dat beetje eenvoudiger nu u onderscheid kunt maken tussen de verschillende Wi-Fi-standaarden.

Een ding om te overwegen is uw netwerkbeveiliging. Hier zijn eenvoudige tips over hoe u uw Wi-Fi-thuisnetwerk binnen enkele minuten kunt beveiligen 7 Eenvoudige tips om uw router en Wi-Fi-netwerk binnen enkele minuten te beveiligen 7 Eenvoudige tips om uw router en Wi-Fi-netwerk binnen enkele minuten te beveiligen Is iemand aan het snuiven en afluisteren op uw wifi-verkeer, uw wachtwoorden en creditcardnummers stelen? Zou je zelfs weten of iemand dat was? Waarschijnlijk niet, dus beveilig uw draadloze netwerk met deze 7 eenvoudige stappen. Lees verder !

Ontdek meer over: Computernetwerken, Wi-Fi.