Wat betekenen beoordelingen van videogames? Een gids voor ESRB en PEGI
Advertentie
Beoordelingen van videogames zijn aan elk videospel toegevoegd. Net als films ontvangen videogames beoordelingen, zodat u weet of ze geschikt zijn voor kinderen. Als u echter niet zo bekend bent met videogames, kan het zijn dat de beoordelingen van videogames verwarrend zijn.
Met de meeste beoordelingen van videogames slechts een reeks letters, biedt dit artikel een gids voor de ESRB- en PEGI-beoordelingen. Hierin leggen we uit hoe videogamewaarderingen werken, geven we een beetje achtergrondinformatie over de verantwoordelijke bedrijven en leggen we uit hoe u deze kunt gebruiken.
Noord-Amerika: het ESRB
Het ESRB, afkorting voor Entertainment Software Rating Board, biedt beoordelingen van videogames voor de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Het werd opgericht in 1994 en de omstandigheden die eraan voorafgaan zijn behoorlijk interessant.
Vóór het ESRB waren de beoordelingen van videogames aan de consolefabrikanten. Destijds beoordeelde Nintendo games niet, maar stond het erom bekend games te censureren om ze gezinsvriendelijk te maken. Ondertussen had Sega een eigen ratingsysteem voor zijn consoles.
Naarmate de graphics van videogames realistischer werden, werden ouders en de Amerikaanse regering bezorgd. Twee games werden het middelpunt van controverse: de ultra-gewelddadige vechtgame Mortal Kombat en Night Trap, een game met full-motion video waarin je moet voorkomen dat tienermeisjes worden ontvoerd.
Als gevolg hiervan heeft de Amerikaanse regering hoorzittingen gehouden over de effecten van volwassen spellen op de samenleving. Ze gaven de game-industrie een ultimatum: bedenk een universeel ratingsysteem in één jaar, anders dwingt de overheid er een.
Zo werd in 1994 het ESRB geboren. Sindsdien is het het classificatiesysteem voor videogames in Noord-Amerika. In tegenstelling tot veel andere landen worden ESRB-ratings niet wettelijk gehandhaafd. In plaats daarvan is het zelfregulerend; alle consolefabrikanten vereisen dat games een ESRB-beoordeling hebben om op hun systemen te verschijnen, en winkels slaan games niet op zonder een rating.
Europa: PEGI
PEGI, wat staat voor Pan European Game Information, is de standaard voor het beoordelen van videogames in een groot deel van Europa. Het werd gelanceerd in 2003 en verving verschillende beoordelingssystemen voor games die individuele landen eerder hadden gebruikt. Op dit moment gebruiken 39 landen PEGI om games te beoordelen.
Er is niet zo veel van een achtergrondverhaal met PEGI. Het is een voorbeeld van standaardisatie in alle landen van de Europese Unie; de Europese Commissie heeft hiervoor haar steun uitgesproken. Sommige landen verplichten dat leeftijdslabels op games verschijnen en hun verkoop afdwingen, terwijl andere het als de facto standaard hanteren zonder specifieke wettelijke ondersteuning.
Beoordelingen van videogames in andere landen
Zoals je zou verwachten, hebben andere regio's van de wereld ook hun eigen beoordelingssystemen voor videogames. We kunnen ze hier niet allemaal behandelen, maar ze volgen meestal vergelijkbare patronen. Japan heeft bijvoorbeeld de CERO (Computer Entertainment Rating Organization) die letterbeoordelingen toekent aan games.
Australië is echter vooral opmerkelijk vanwege het feit dat er zware censuur is ingesteld in vergelijking met andere westerse landen. Het Australian Classification Board ondersteunde de classificatie 18+ voor videogames pas in 2013. Bepaalde games worden nooit uitgebracht in Australië, terwijl andere zware bewerkingen moeten ondergaan.
In Fallout 3 werd de echte medicijnmorfine bijvoorbeeld veranderd in "Med-X" wereldwijd om te voldoen aan de Australische normen. Het is illegaal om games in Australië te verkopen waarvan de classificatie is geweigerd.
ESRB-beoordelingen verklaard
Nu we hebben gekeken naar de bedrijven achter de beoordelingen, laten we eens kijken naar de werkelijke beoordelingen van videogames die je op dozen in Noord-Amerika ziet.
Het ESRB gebruikt zeven verschillende beoordelingen voor games. Vier van hen komen vaak voor, terwijl twee anderen vrij zeldzaam zijn en één plaatshouder is.
Early Childhood (EC) is de laagste rating. Het betekent spellen die bedoeld zijn voor een voorschoolse doelgroep. Deze titels hebben dus geen aanstootgevende inhoud en zijn waarschijnlijk niet leuk voor het algemene publiek omdat ze bedoeld zijn voor jonge kinderen. Deze beoordeling is niet erg gebruikelijk. Voorbeeldgames zijn Dora the Explorer: Dance to the Rescue en Bubble Guppies.
Iedereen (E) is de basisbeoordeling. Games met deze beoordeling hebben inhoud die "over het algemeen geschikt is voor alle leeftijden". Ze kunnen kleine voorbeelden van cartoongeweld of komisch onheil bevatten. Vóór 1998 heette deze classificatie Kids to Adults (KA) . Games met beoordeling E zijn Mario Kart 8 Deluxe en Rocket League.
Iedereen van 10 jaar en ouder (E10 +) betekent spellen die geschikt zijn voor kinderen van 10 jaar en ouder. In vergelijking met een game met de beoordeling E, kunnen deze titels suggestieve inhoud, grovere humor of zwaarder geweld bevatten. Dit is met name de enige beoordeling die het ESRB sinds zijn oprichting heeft toegevoegd. Sommige games met deze beoordeling zijn Super Smash Bros. Ultimate en Kingdom Hearts III.
Teen (T) is het volgende niveau hoger. Deze beoordeling is geschikt voor spelers van 13 jaar en ouder. Titels kunnen seksueel suggestieve inhoud, frequentere of sterkere taal en bloed bevatten. Je vindt de Teen-beoordeling op games zoals Apex Legends en Fortnite (ontdek wat ouders moeten weten over Fortnite. Je kinderen spelen Fortnite: wat je moet weten. Je kinderen spelen Fortnite: wat je moet weten als uw kinderen spelen videogames, ze spelen waarschijnlijk Fortnite. Dus wat moeten ouders van deze game weten? Hier zijn antwoorden op uw vragen. Lees meer).
Volwassen (M) is de hoogste normale beoordeling. Games met de classificatie M worden alleen geschikt geacht voor spelers van 17 jaar en ouder. In vergelijking met Teen-titels kunnen ze intens geweld, sterke seksuele inhoud, naaktheid en onophoudelijk sterke taal bevatten. Sommige winkels verkopen geen spellen met een M-rating aan minderjarigen, maar dit is geen wettelijke norm. Voorbeeldtitels met de beoordeling M zijn Red Dead Redemption II en Assassin's Creed Odyssey.
Adults Only (AO) is de 18+ rating van het ESRB. Het wordt uitgegeven voor games met grafische seksuele inhoud of voor games die gokken met echt geld toestaan. Het is echter in feite een kreupele eend. Geen van de grote consolefabrikanten staat AO-games toe op hun systemen, en weinig retailers zullen AO-games in hun winkels verkopen.
Hierdoor heeft slechts een handvol games deze beoordeling gekregen; de meeste AO-games krijgen de beoordeling vanwege zware seksuele inhoud. Uitgevers zullen hun games wijzigen om deze beoordeling te voorkomen, omdat het in wezen een doodvonnis is. Games met de AO-classificatie zijn onder meer Seduce Me en Ef: A Fairy Tale of the Two.
Rating Pending (RP) is een tijdelijke aanduiding. Het verschijnt naast advertenties voor games die nog niet zijn beoordeeld.
ESRB Content Descriptors
Hoewel je een beoordeling aan de voorkant van de doos van een spel vindt, bevat de achterkant meer informatie. Het ESRB heeft een paar dozijn inhoudsbeschrijvingen, die je informatie geven over de exacte soorten aanstootgevende inhoud in de game. De meeste hiervan spreken voor zichzelf (zoals bloed of drugsgebruik ), maar we zullen hier enkele potentieel verwarrende uitleggen:
- Komisch onheil: personages glijden over bananenschillen, slaan elkaar, enz.
- Ruwe humor: verwijst in het algemeen naar 'badkamerhumeur' zoals scheten.
- Teksten: muziek in het spel bevat taal of anderszins suggestieve inhoud.
- Gesimuleerd gokken: de game bevat gokken met virtueel geld.
- Suggestieve thema's: een mindere versie van de beschrijving van de seksuele thema's . Het spel heeft meestal personages in krappe kleding of iets dergelijks.
Ten slotte bevatten ESRB-beoordelingen nu informatie over "Interactieve elementen" onderaan de beoordeling. Deze omvatten In-Game aankopen als je met het spel echt geld kunt uitgeven aan loot boxes of vergelijkbare items, en Gebruikers spelen samen in games waar je kunt praten en content met anderen kunt delen. Het ESRB beoordeelt de online delen van een game niet, omdat het niet kan voorspellen hoe mensen online zullen handelen.
Zie de beoordelingsgids van het ESRB voor een volledige lijst met descriptoren en informatie. U kunt ook zoeken naar elk spel op de website van het ESRB om een samenvatting van de aanstootgevende elementen te bekijken.
PEGI-beoordelingen verklaard
PEGI gebruikt een soortgelijke opstelling als het ESRB met vijf totale beoordelingen. Er zijn echter kleine verschillen in de beoordelingsniveaus en er is geen "nutteloze" beoordeling zoals AO.
PEGI 3 is de laagste rating en is geschikt voor alle leeftijdsgroepen. In tegenstelling tot de EC-rating, zijn games met deze rating niet noodzakelijkerwijs gericht op kleuters. Deze titels zullen niets bevatten dat jonge kinderen of welke taal dan ook bang zal maken, maar zeer mild komisch geweld is OK. Een voorbeeld van deze beoordeling is Yoshi's Crafted World.
PEGI 7 markeert spellen die geschikt zijn voor kinderen van 7 jaar en ouder. Net als PEGI 3 heeft het een groene achtergrond. Deze titels kunnen mild geweld of beangstigende situaties bevatten. Pokémon Ultra Sun is een voorbeeld van een PEGI 7-game.
PEGI 12 heeft een oranje pictogram. Deze spellen zijn voor spelers van 12 jaar en ouder. Ze kunnen meer realistisch geweld bevatten, seksuele insinuaties, kleine voorbeelden van gokken, gruwelijke elementen en wat grof taalgebruik. Een dergelijk spel is Shadow of the Colossus.
PEGI 16, ook oranje, betekent titels voor die 16 en hoger. In vergelijking met PEGI 12-titels kunnen deze games drugsgebruik, intenser geweld, sterkere seksuele situaties en frequente sterke taal bevatten. Battlefield V valt onder deze rating.
PEGI 18 is de sterkste beoordeling en heeft een rode kleur. Deze spellen zijn alleen voor spelers van 18 jaar en ouder. Ze bevatten extreem geweld, verheerlijking van drugsgebruik en expliciete seksuele activiteit. Metro: Exodus is een voorbeeld van een PEGI 18-game.
PEGI Content Descriptors
Net als het ESRB vult PEGI ook de belangrijkste beoordelingen aan met inhoudsbeschrijvingen. Deze verschijnen als pictogrammen aan de achterkant van de doos. Hoewel er veel minder PEGI-descriptoren zijn in vergelijking met het ESRB, betekenen ze verschillende niveaus van die inhoud op basis van de beoordeling.
De Bad Language- descriptor kan bijvoorbeeld worden weergegeven in games met de classificatie 12 tot en met 18. Maar hoewel een PEGI 12-game slechts een beetje vloeken bevat, kan een PEGI 18-game doordringende seksuele expletives bevatten. Bovendien zijn de beschrijvingen beperkt tot bepaalde beoordelingen, zodat u bijvoorbeeld de geneesmiddelenbeschrijving niet op een PEGI 7-titel ziet.
Net als de ESRB heeft PEGI onlangs het pictogram In-game aankopen toegevoegd om games aan te duiden waarmee je downloadbare content kunt kopen DLC: The Story of Gaming's Three Most Expensive Letters DLC: The Story of Gaming's Three Most Expensive Letters Downloadable Content (DLC) is een kernonderdeel van moderne videogames. Maar waar komt het vandaan en hoe heeft het de videogamebranche beïnvloed? Laten wij het uitzoeken. Lees meer met echt geld. Zie de PEGI-etikettenpagina voor meer informatie.
Betekenis van videospelbeoordelingen
We hebben een volledige rondleiding gehad door de ESRB- en PEGI-beoordelingssystemen voor videogames. Dus nu weet u de achtergrond van deze bedrijven, wat de beoordelingen betekenen en hoe u de inhoudsbeschrijvingen kunt controleren voor aanvullende informatie over afzonderlijke titels.
Het is interessant om te zien hoe beoordelingen in verschillende regio's met elkaar vergelijken. De indietitel Celeste kreeg bijvoorbeeld een E10 + -beoordeling in de VS, maar alleen een PEGI 7 in Europa. PEGI wijst ook niet op een deel van de inhoud die het ESRB doet, zoals grove humor.
Als je een ouder bent die meer wil weten over de hobby van hun kinderen, hier is de handleiding van onze ouders voor videogames Alles wat ouders moeten weten over videogames Alles wat ouders moeten weten over videogames Als je kinderen videogames spelen en jij niet begrijpen veel van hen, we zijn hier om te helpen. Dit is wat u moet weten om ervoor te zorgen dat uw kinderen de beste ervaring hebben. Lees meer om u te helpen een beetje beter te begrijpen.
Ontdek meer over: Gaming Culture, Parenting and Technology.