Wilt u Linux in Windows gebruiken?  Dankzij het Windows-subsysteem voor Linux is het nog eenvoudiger.  Dit is waarom dit belangrijk is.

Waarom Windows de Linux-kernel verzendt, verandert alles

Advertentie Microsoft verandert. Eens een gesloten, monolithische organisatie met open vijandigheid tegenover open source software, lijken ze het nu te omarmen. Samen met enkele recente veranderingen in houding, waaronder open source Visual Studio Code, begint Windows Linux te omarmen. Het Windows-subsysteem voor Linux (WSL) was een geïntegreerde virtuele versie van Linux binnen Windows.

Advertentie

Microsoft verandert. Eens een gesloten, monolithische organisatie met open vijandigheid tegenover open source software, lijken ze het nu te omarmen.

Samen met enkele recente veranderingen in houding, waaronder open source Visual Studio Code, begint Windows Linux te omarmen. Het Windows-subsysteem voor Linux (WSL) was een geïntegreerde virtuele versie van Linux binnen Windows.

Een nieuwe versie van WSL komt eraan, en voor sommige mensen zal het alles veranderen!

Waarom zou ik Linux willen?

Linux-logo

Op het eerste gezicht lijkt een Linux-kernel binnen het Windows-besturingssysteem misschien niet zo belangrijk. Als u Windows al gebruikt, waarom zou u zich dan druk maken over Linux?

Het blijkt dat er veel redenen zijn waarom je Linux wilt gebruiken. De stabiliteit en aanpasbare aard maakt het op grote schaal gebruikt in alle vormen van software-ontwikkeling. Bijna alles wat u online ziet en elke app die u gebruikt, heeft een Linux-server als backbone.

Als u geïnteresseerd bent in open source-projecten en software, belichaamt Linux als besturingssysteem deze filosofie volledig. Er zijn gratis Linux-equivalenten van de meeste software. Als u geïnteresseerd bent in ontwikkeling, zijn open-sourceprojecten altijd op zoek naar meer bijdragers.

Werkt een bepaald stuk software niet zoals u dat wilt? Draag dan bij aan het project om het beter te maken!

Heeft Windows al geen Linux?

Linux in de Windows App Store

Microsoft introduceerde het Windows Subsysteem voor Linux (WSL) met de Windows 10 Anniversary Update 2018 als een manier om Linux-software in het Windows-besturingssysteem uit te voeren.

Sindsdien is het installeren van een Linux-distributie eenvoudig. Ga gewoon naar de Microsoft Store en kies uit een selectie distributies.

Eenmaal geïnstalleerd, kunt u de Linux-opdrachtregel rechtstreeks vanuit het startmenu uitvoeren. Deze eerste iteratie staat nu bekend als WSL 1.

Waarom geen virtuele machine gebruiken?

Andere besturingssystemen binnen Windows draaien is niets nieuws. U kunt bijna elk besturingssysteem met een virtuele machine (VM) uitvoeren, dus waarom zou u moeite doen met WSL?

Het verschil dat een geïntegreerd systeem maakt, is snelheid en gemak. VM's werken meestal langzamer dan native besturingssystemen.

Aangezien Linux native binnen Windows werkt, kunt u een Bash-terminal starten vanuit het startmenu en hebt u binnen enkele ogenblikken toegang tot uw Linux-subsysteem.

Vergelijk dit met de tijd die het kost om een ​​VM of een dubbele boot van Linux en Windows te laten draaien, en je zult een echt verschil zien.

Toch heeft WSL 1 enkele kanttekeningen. Ondanks dat het sneller werkt dan een typische VM, blijft het een virtueel besturingssysteem. WSL 2 verandert dit.

Waarin verschilt WSL 2?

Windows-subsysteem voor Linux

Windows Subsystem voor Linux 2 (WSL 2) wordt geleverd met een echte Linux-kernel. Eerder creëerde Windows een emulatie van wat de kernel doet, en hoewel het zeer geoptimaliseerd was, was het nog steeds niet zo goed als het echte werk.

Het verschil dat de kernel gaat maken, zal enorm zijn. Volgens Microsoft is er een 20x hogere snelheid tussen WSL 1 en 2. Zelfs als dit enigszins overdreven blijkt te zijn, zal het nog steeds een ongelooflijk verschil zijn.

Het idee van Windows om een ​​Linux-kernel te verzenden voor gebruik binnen het Windows-besturingssysteem is een groot probleem. Het betekent de voortdurende attitudeveranderingen bij Microsoft ten opzichte van open source software en besturingssystemen.

Waarom is de kernel belangrijk?

De kernel is het laagste niveau van software op een besturingssysteem. Het is verantwoordelijk voor bijna elke manier waarop u met uw computer communiceert. Telkens wanneer u de software op uw computer gebruikt, is het bijvoorbeeld de kernel die uw invoer omzet in gegevens die de CPU kan begrijpen en die u de uitvoer teruggeeft.

Het verzenden van de Linux-kernel verandert alles, omdat dit betekent dat alle Linux-specifieke taken die u uitvoert in wisselwerking staan ​​met de Linux-kernel. Dit compatibiliteitsniveau trekt WSL 2 weg van het concept van een typische VM.

Uitleggen wat de kernel is Wat is een kernel in Linux en hoe controleer je je versie? Wat is een kernel in Linux en hoe controleer je je versie? Linux is een besturingssysteem, toch? Nou, niet precies! Het is eigenlijk een kernel. Maar wat is de Linux-kernel? Lees meer en wat het kan doen is goed en wel, maar het beantwoordt nog steeds niet de vraag: waarom is dit zo'n spelwisselaar?

Dingen die je kunt doen met een kernel die je eerder niet kon

Logo voor het populaire Docker-platform

Bestandsintensieve bewerkingen vormden een knelpunt voor WSL 1, omdat Windows en Linux verschillende bestandssystemen uitvoeren.

In plaats van directe systeemoproepen te doen, moet WSL 1 deze oproepen vertalen in gegevens die Windows kan begrijpen.

Met de Linux-kernel op zijn plaats is het starten van WSL 2 aanzienlijk sneller (demo's laten zien dat het binnen twee seconden opstart). Alle eerder genoemde snelheidsproblemen zijn verdwenen, omdat het besturingssysteem rechtstreeks op de kernel draait.

Praktische toepassingen hiervoor zijn onder andere het uitvoeren van serveroplossingen zoals Docker in een native Linux-omgeving. Dit is een groot voordeel bij het ontwikkelen voor een externe Linux-server.

Bovendien is alles waarvoor je normaal gesproken een volledig Linux-systeem zou hebben gebruikt, mogelijk binnen WSL 2, met bijna native snelheden.

Windows Terminal

WSL 2 werkt hand in hand met een ander langverwacht Microsoft-project: de nieuwe Windows Terminal.

Ontworpen als een volledige herstart van het gebruik van de opdrachtregel op Windows, is het ontwerp van Terminal platformoverschrijdend van aard.

Naast het uitvoeren van hybride taken binnen één terminalvenster, verandert de mogelijkheid om Powershell voor Windows en Bash voor Linux op verschillende tabbladen van hetzelfde terminalvenster te gebruiken alles voor platformonafhankelijke ontwikkelaars.

Moet ik overschakelen naar Windows?

Tot nu toe hebben we dit vanuit een Windows-perspectief bekeken, maar wat als je Linux al gebruikt? Moet je overstappen?

Naar alle waarschijnlijkheid is het antwoord nee. Als u Linux al gebruikt, zult u geen voordelen zien als u nu overschakelt. Veel Linux-gebruikers geven de voorkeur aan het volledig open karakter van het besturingssysteem.

Historisch gezien was Microsoft niet aardig voor open source-projecten en die geschiedenis wordt door velen goed onthouden.

Als u beide besturingssystemen gebruikt, is WSL 2 een geweldige aanvulling op de Windows-kant van uw dagelijks gebruik en voor ontwikkelaars die beide platforms dagelijks gebruiken, verandert het alles over de manier waarop u uw werkruimte kunt organiseren.

Het systeem bedienen

WSL is geen nieuw nieuws, maar deze veranderingen zijn belangrijk genoeg om wat aandacht te trekken. Het was mogelijk om een ​​Linux Desktop in WSL 1 te laden, dus het lijkt zeer waarschijnlijk dat het ook in WSL 2 mogelijk zal zijn.

Dat gezegd hebbende, als je Microsoft niet leuk vindt en open source wilt blijven, is dit niets voor jou. Het zou begrijpelijk zijn, en er zijn zoveel andere geweldige manieren om open source te blijven. Je complete gids voor een 100% gratis en open source leven. Je complete gids voor een 100% gratis en open source leven. Windows en macOS zijn commercieel, eigen, gesloten bronbesturingssystemen. Linux en zijn vele toepassingen zijn gratis en open source. Wilt u alleen gratis en open source software gebruiken? Hier is hoe. Lees verder !

Ontdek meer over: Linux, Linux Kernel, Windows Subsystem voor Linux.